Dagelijkse kost 4 april 2012

Nieuws uit Nederland

Melkkoe
Gemeenten en Rijk hadden afgesproken dat de OZB belasting maximaal met 3,75% verhoogd zou worden. Daarin zijn de gemeenten niet geslaagd. Met een gemiddelde stijging van 4% weten ook lokale bestuurders uw portemonnee te vinden..

  • Gemeenten op matje om te hoge ozb (NU.nl)

Russische oligarchen bankieren in de Nederlandse polder..
De rechtszaak tegen de First Curaçao Inteational Bank (FCIB) levert wederom saillante details op met een opvallende vertegenwoordiging van Russische oligarchen in het klantenbestand. Nu hoeft dat op zich niets te zeggen, maar zoals iedereen kan bevroeden, zijn de meeste Russische miljardairs niet zo maar heel erg rijk geworden..

  • Chodorkovski in bank Deuss (FD)

Debunking Sweder van Wijnbergen
Jesse Frederik van Follow The Money neemt de uitspraken van Sweder van Wijnbergen van de afgelopen jaren onder de loep. Zijn conclusie? Van Wijnbergen zit er keer op keer naast. Sterke laatste zin overigens: “Fouten maken mag natuurlijk, maar wie verkondigt de waarheid in pacht te hebben moet kritisch benaderd worden”. Dat laatste geldt ook voor mij. Ik verwacht niets minder dan kritisch benaderd te worden; het is de enige manier om scherp te blijven..

  • Blunderende expertise (FTM)

In ander nieuws:

  • Agente 00-SEX dicht bij Obama (Telegraaf)
  • China geeft investeerders meer ruimte (RTL-Z)
  • Meer huizen gedwongen met verlies verkocht (NU.nl)

Hilarisch (en om van te gaan huilen..):

Hilarisch (met een schaterlach..):

Nieuws uit buitenlandse media

Moody's: Amerikaanse huizenprijzen zullen nog zeker 10% dalen
Het blijft een groot probleem: de Amerikaanse huizenmarkt. Het drama dat is ontstaan na het securitiseren van hypotheken, liar-loans, systematische fraude met hypotheekpapieren, foreclosures, ondoorzichtige data en een steeds slechtere vooruitzichten voor de Amerikaanse werkgelegenheid en starters die een huis willen kopen, dragen allemaal bij aan de daling van de prijzen van Amerikaanse huizen. De illusie van alsmaar stijgende huizenprijzen is door de markt doorgeprikt maar de ontkenning is nog steeds groot. Yves Smith van Naked Capitalism geeft haar reflectie bij het bericht dat Moody's een daling van 10% verwacht. Zij wijst op de veel te rooskleurige aannames van Moody's..

Duitse politiek worstelt met Zwitserse arrestatiebevelen Duitse belastinginspecteurs
Twee interessante artikelen bij Spiegel over hetzelfde onderwerp: de gekochte CD-roms met informatie over welke Duitsers via Zwitserland die de belasting ontduiken. Duitsland heeft met deze aankoop de Zwitserse wet overtreden omdat de gegevens op de CD-rom gestolen zijn. Dat betekent dat er sprake is van heling. Duitsland claimt echter het 'morele' gelijk: de belastingregels zijn voor iedereen gelijk en ontduiking ervan moet aangepakt worden. Zwitserland wil op haar beurt niet dat Duitsland – door de gestolen informatie te kopen – aanzet tot strafbare feiten. Bovendien worden de belangen van het Zwitserse bankwezen ermee ondermijnt. Een netelig conflict met meerdere aspecten die het voor zowel Duitsland als Zwitserland lastig maakt om er via afspraken uit te komen..

  • 'Switzerland Has a Lot of Explaining to Do' (Spiegel)
  • Germany Outraged over Swiss Arrest Warrants (Spiegel)

Goud: Géén QE en plof..
Zoals Sjoerd gisteravond in zijn update al aangaf bleek de FOMC meeting van de Federal Reserve geen aanwijzing te bevatten voor een nieuwe ronde van geldpersfinanciering. Niet dat die derde ronde er niet komt, maar voorlopig niet. De publicatie van de FOMC 'minutes' bleek een uitgelezen moment te zijn om de markt te overstelpen met papier aanbod:

Jim Sinclair dacht er het zijne van: het patroon wordt wel heel erg herkenbaar; het dumpen van papier werd met voorkennis gedaan..

  • Jim Sinclair – Fed Minutes, Gold Manipulation & Fool’s Play (King World News)

MF Global samenvatting
Janet Tavakoli is één van Amerika's scherpste analisten. Zij vat het hele echec samen en legt haar vinger op de pijnlijke plekken.

Euro Bashing @ Bloomberg
Charles Dumas, voorzitter van de Britse denktank Lombard Street (het instituut dat in opdracht van de PVV het 'guldenrapport' schreef) schrijft  op de opiniepagina van het Amerikaanse Bloomberg dat de euro sinds haar geboorte een mislukking is en dat de euro het beste opgedoekt kan worden. Dumas kent als econoom alle ins- en outs van de convergentie- dan wel divergentiethese en die voert hij aan ter onderbouwing van zijn stelling dat de euro een mislukking is.

Daar waar voorstanders van de euro beargumenteerden dat de euro voor economische convergentie zou zorgen, beargumenteerden tegenstanders dat er sprake zou zijn van economische divergentie. Convergentie betekent dat economieën dichter naar elkaar toe groeien en dat belangrijke economische factoren zoals concurrentiekracht, de loonkostenontwikkeling en arbeidsproductiviteit gelijk(er) worden en dus naar elkaar toe groeien. Divergentie betekent het tegenovergestelde waarbij economieën uit elkaar groeien.

De divergentiethese blijkt inmiddels bewaarheid te zijn geworden en dat zien we terug in bijvoorbeeld de loonkostenontwikkelingen in Europa. In Zuid-Europa zijn de loonkosten vele malen harder gestegen dan in het noorden van Europa en daarmee is de concurrentiekracht afgenomen. De economen die de divergentiethese aanhangen wijzen doorgaans naar het “one size fits none” rentebeleid van de ECB als de grote oorzaak. Omdat de rente voor alle landen gelijk is, worden de onevenwichtigheden ermee vergroot.

Charles Dumas die over duidelijk de divergentiethese aanhangt, heeft op dit punt gelijk gekregen. Hij wijt dat aan de euro. Dat is m.i. het punt waar de onderliggende elementen van dit voortslepende debat door elkaar gaan lopen: ontstaat economische divergentie door “de euro” en het gemeenschappelijke rentebeleid of is dit te wijten aan het type monetaire en fiscale stelsel?

Deze vraag geeft m.i. een onderscheid aan (met daarbij behorende nuances) die cruciaal is voor de conclusie die getrokken wordt. Dumas stelt namelijk dat de opgetreden divergentie in Europa (Zuid-Europa is op de pof gaan leven, hebben schulden gemaakt en zijn niet concurrerend) te wijten is aan de euro, terwijl ik dat wijt aan het type monetaire en fiscale stelsel. Anders gezegd, zonder euro was er ook sprake geweest van economische divergentie. Dat het gemeenschappelijke rentebeleid deze divergentie in de hand heeft gespeeld, valt m.i. niet te ontkennen. Dat betekent echter niet dat de euro de oorzaak ervan is.

De uitholling van de concurrentiekracht in Zuid-Europa was namelijk ook gebeurt wanneer de desbetreffende landen hun eigen munt hadden behouden. In dat geval hadden zij via het chronisch depreciëren (of meer expliciet, het devalueren) van hun munt verhuld hebben dat zij op de pof leefden.

Een eigen munt is geen voorwaarde, laat staan een oplossing voor het compenseren van de afname in concurrentiekracht. Die monetaristische stellingname is er één die ik niet deel: het arbitrair devalueren (of chronisch depreciëren) van de munt is een schijnoplossing en maakt interventies van de centrale bank meer en meer noodzakelijk. Kijk naar Groot-Brittannië en de Verenigde Staten, want dat is het alteatief waar Dumas voor pleit. De onevenwichtigheden in de economie nemen er niet mee af, die nemen zelfs toe. 

De beargumentatie die Dumas kiest, verschaft hem een oneigenlijke onderbouwing voor een conclusie voor een oplossing, terwijl dat geen oplossing is. De euro voorkomt een (“intra”) Europese kampioenschap geldontwaarding en Dumas stelt feitelijk een dergelijk kampioenschap voor als een oplossing voor de huidige problemen. Daarmee pleit hij impliciet voor het uithollen van de extee waarde van de munt om de problemen als gevolg van excessieve schulden op te lossen. Dat is een manier om de lasten af te wentelen op anderen; niets meer en niets minder. Maar dat zegt Dumas er niet bij..

Een laatste punt. Kennelijk schoot het artikel bij de Griekse premier in het verkeerde keelgat. Een medewerkster van de premier reageerde op Bloomberg namens hem en wees op de onjuiste cijfers t.a.v. de Griekse overheidsbegroting.

  • Euro Was Flawed at Birth and Should Break Apart Now

Debunking Beanke
Ben Beanke heeft de afgelopen weken op diverse Amerikaanse universiteiten college gegeven. Bij die college's legde hij uit waarom goud een barbaars relikwie is gebleven en waarom de goudstandaard géén oplossing zou zijn.

Het was even wachten op een integrale analyse die ons het werk uit handen kon nemen en die is er nu: Keith Weiner loopt alle stellingen van Beanke met de lezer door en wijst aan waar Beanke de fout in gaat.

Guest Post: Open Letter To Ben Beanke (Keith Weiner; Zero Hedge)

Stadsgeografie en economie
Een verhelderend artikel over de rentabiliteit van ruimte: hoe vervallen steden tegelijkertijd hun stad kunnen veieuwen en het gat op hun begroting kunnen herstellen..

Man vs. Machines
Via Zero Hedge twee grafieken van Nanex. Zoek de verschillen..

Bron: Man Vs Machine: How Each Sees The Stock Market (Zero Hedge)

Tot slot.

The Broken Window Fallacy
Wat geldt voor het ingooien van een ruit, geldt ook voor oorlog. Het is een vorm van kapitaalveietiging en economische destructie. Toch wordt het nog vaak misbruikt als een manier om de economie te stimuleren..

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo