Dagelijkse kost 4 juni 2012

Nieuws uit Nederlandse media:

Strong Signals
Van onze SNS-correspondent:

Ach und Weh op de Aziatische beurzen die nu pas op het banencijfer in Amerika reageren. Door de bank genomen is het Oosten 2% lager en de futures voor Europa wijzen op ca 1.5% lager. Sony zakt door de 1000 Yen. Het is een getal dat mooi rond is maar priemgetallen zijn mooier. Anyway, dit is de eerste keer sinds 1980 dat de prijs onder de 1000Yen staat. Dat schiet niet op met die portefeuille voor de oude dag.
———
Deze week in “cash negative” voor Europese staatsleningen want er staat voor 15Mrd aan nieuw papier op de rol terwijl er geen vrijvallende rente of hoofdsombetalingen in de vervalkalender staan. Duitsland komt met een 5 jarige lening. Het laatst bekende rendement is 0.33% (grafiek). Het is maar goed dat het om de heropening van een oudere lening gaat want anders moest er nog gesteggeld worden of er nou een 3/8% of een 1/4% coupon aan zou moeten hangen. Op de groei of op de krimp gebreid zeg maar. Als er helemaal geen coupon betaald zou worden dan zou de emissieprijs 98.36% moeten zijn. Het mooie van deze lage rente is wel dat de duration bijna gelijk is aan de looptijd, dat scheelt dure rekenprogramma's.

Naast Duitsland gaat ook Spanje met de hoed rond om geld op te halen voor 2, 3 en 10 jaar. Frankrijk zoekt het wat verder op de yieldcurve want heropent de looptijden 7,10, 15 en 50 jaar. Van deze laatste lening is het rendement uit te rekenen als iets boven de 3%. Medio april was dat 3.9% (grafiek). Dat lijkt allemaal niet zo schokkend, maar bij deze lage rentestand is het prijseffect wel heftig want voor deze betreffende lening (de 4% 2060) stond er in april een prijs van ca 105% terwijl dat nu 123% is. Ja, die bonds zijn maar saai.


————-
De Franse MOF (dat is net zoiets als een German frog) Pierre Moscovici waarschuwt dat een Griekse exit op de agenda komt te staan als de Grieken zich niet aan de bezuinigingen houden. Bron: Telegraph.
————
Spanje's Rajoy wil een gecentraliseerde controle over de budgetten van de EU landen. Prima, maar wat gebeurt er als die controle negatief uitpakt? Ze moeten wel want donderdag is D-day inzake geld ophalen. Die 3 jaars obligatie is misschien wel wat voor de ECB want die geeft honderden miljarden via de LTRO aan banken op 1% terwijl de driejarige Bono's in Spanje een rendement hebben van 5.7%. Appeltje, eitje.
————-
In de headlines zien we een artikel van de WSJ India waarin staat dat Duitsland de bezwaren tegen een gezamenlijke Eurobond aan het opgeven is. Hoe ze daar nou in India weer achtergekomen zijn is ons een raadsel maar we willen het maar gemeld hebben. “germany is sending strong signals”. Nou dan waarschijnlijk met een beam antenne in plaats van een rondstraler.

Om onze SNS-correspondent aan te vullen over zijn vraag waar die Indiërs dat toch vandaan hebben. Ik heb een idee, maar ik zou er eigenlijk wat meer bronnen voor willen hebben. Dat terzijde, maar Indiërs kijken nu eenmaal graag naar de ontwikkelingen van geel bling bling: goud!

In een interview bij King World News werd door Don Coxe één en ander toegelicht. Eric King introduceert Don Coxe als de “40 year veteran Don Coxe, Global Strategy Advisor to BMO ($538 billion in assets). En als iemand die strategische belegginsadvies geeft voor een fonds met iets meer dan een half biljoen dollar onder beheer dan weten tenminste dat Don Coxe een goed gevoel voor proporties heeft.

Wat Coxe in het interview stelt zou inmiddels voor u een weet moeten zijn want met een brede grijns op mijn gezicht las ik dit 'must read'-interview en wel omdat hij in navolging van Ambrose Evans-Pritchard wijst op de voorbereidingen van goudgedekte eurobonds. Coxe noemt expliciet het advies van vijf Duitse wijze economen die de Duitse voorwaarden definiëren voor een eventuele Europese garantie op nationale staatsobligaties van eurolanden tot 60% van het BBP.

Eind vorig jaar toen het voorstel van die vijf wijzen gepubliceerd werd, heb ik er evenals de afgelopen weken aandacht aan besteed. Gelukkig zijn er analisten als Coxe die het ook is opgevallen want hij zegt tegen Eric King:

““So, there was a paper prepared by what are called, ‘The German wise men,’ last fall.  It was immediately rejected by everybody in sight.

They came back a few weeks ago with a revised version, where they came up with this formula where the countries would have the guarantees of all of their debt above 60% of their GDP (the legal limit under the Maastricht Treaty) — they would be covered by a euro bond.  And the countries who were getting this euro bond would pledge their holdings of gold.

This wouldn’t have the situation, where as Jens Wideman of the Bundesbank said, ‘We’re not going to use Germany’s credit card for those who spend too much.’ They would have the security of gold.  This is under active discussion.  I have reason to know they have been discussing it with people in the industry.”

Ik zou het liefst het hele interview integraal doorzetten maar dat is niet heel erg netjes tegenover Eric King. Het vervolg van dit interview is even interessant zo niet nog interessanter. Hij verwacht binnen drie maanden ontwikkelingen en ook hij verwacht met goudgedekte eurobonds de terugkeer van goud in het inteationale monetaire stelsel. Hij ziet er een giga-impuls voor de goudprijs in en die opvatting deel ik geheel!

 • Must read: “Don Coxe – Emergency Fed Meeting & Gold Backed Bonds” (KWN)

Nelie Kroes: “We hebben sterke leiders nodig” (FD)
Een sterke column van Nelie Kroes over de afwezigheid van sterk leiderschap in Europa. Zij stelt dat Europa de burger moet dienen en dat er drie prioriteiten zijn: “Allereerst moeten we stabiliteit en vertrouwen herstellen [..], [t]en tweede moeten we grondige structurele hervormingen doorvoeren op gebieden als de woningmarkt, sociale voorzieningen, pensioenen en de zorg [..], [e]n ten slotte moeten we investeren in onderwijs, onderzoek en innovatie, duurzame energie en supersnel breedband. We zullen deze groeisectoren moeten uitsluiten van bezuinigingen om de uitdagingen het hoofd te bieden van wereldwijde concurrentie, de vergrijzing en een kwetsbaar milieu.

Haar bijdrage in het FD lijkt een opmaat te zijn voor hetgeen Mario Draghi, Herman van Rompuy, Jean-Claude Juncker en Manuel Barosso gaan bespreken. Gisteren verscheen in Welt am Sontag een bericht waarin de Duitse krant melding maakt van een op handen zijnde “masterplan”.

Wat mij betreft een must read omdat dit bericht in die Welt een heel erg belangrijk signaal is dat er nu eindelijk “financieel en monetaire spijkers met koppen geslagen gaan worden”. Helaas komt het woordje “goud” er nog niet in voor en is er alleen aandacht voor het Duitse verzet tegen een fiscale transferunie. Die aandacht begrijp ik, want een overdrachtsunie moet te allen tijde voorkomen worden (lees: dat is volstrekt onacceptabel). Echter, het is niet evenwichtig want goudgedekte eurobonds met een fiscale 0-lijn definieren de eurozone als een NIET-transferunie en dat moet óók duidelijk gemaakt worden. Op deze manier leven wij in Europa collectief tussen angst en hoop en dat is gewoon niet goed.

 • Der Geheimplan für ein neues Europa (Welt)

Dat er bij Europese media sprake is van een soortgelijke angstneurose zoals in de Verenigde Staten blijkt wel uit de doembeelden die worden opgeroepen. In plaats van zich te richten op de exit-strategie met geherwaardeerd goud wordt er in de kop van het bericht afkomstig van het ANP gesteld dat er een 'splitsing' zal volgen. Wat moet ik er nog over zeggen? De idioot bij het ANP is weer eens wat uit zijn duim aan het zuigen? Via RTL-Z het berichtje van het ANP:

 • Plan redding euro door 'splitsing' (RTL-Z)

Bij RTL-Z lezen we dat Sylvester Eiffinger graag wil meepraten; althans hij of een Nederlandse afgevaardigde zou er bij betrokken moeten zijn want dan kun je invloed uitoefenen. Nu heb ik werkelijk geen flauw idee wat een Nederlander zou kunnen toevoegen aan het proces: de Duitse eis om goud als onderpand te eisen lijkt mij voldoende aanleiding om niet al te ongerust te worden. Bovendien zou ik Eiffinger willen meegeven dat hij deze hele crisis prima commentaar heeft geleverd, maar nooit oog heeft gehad voor een fundamentele oplossing. Zinspelen op geldpersfinanciering levert je gewoon geen vrienden op. Eiffinger stelt vast dat:

“Het [..] alleen triest [is] dat alles in kleine, besloten kring wordt voorbereid. Duitsland en Nederland staan niet in het eerste gelid en dat betekent dat het masterplan nog wel eens verrassingen kan opleveren. Als je niet met de economische vormgeving bezig bent, dan heb je een grote kans dat je op zeker punt voor voldongen feiten komt te staan.”

Principieel gezien heeft hij natuurlijk een punt want de Europese leiders gaan achter gesloten deur werken aan een plan en daarmee lijkt de Europese burger buitenspel gezet te worden. Echter, zoals dat ook geldt voor het Nederlands elftal en de 16 miljoen bondscoaches die Nederland telt, zal Bert van Marwijk de opstelling bepalen. Daarvoor is hij aangesteld: zo werkt dat nu eenmaal. Zo gaat het ook met dit overleg: gun de vier heren de tijd om met een opstelling te komen die Europa doet winnen en laten we het niet bij voorbaat afschieten. Elk voorstel moet gewoon op haar merites beoordeeld worden. We kunnen vervolgens altijd nog zeggen: ja of nee.

 • Eijffinger: masterplan EU kan voor verrassingen zorgen (RTL-Z)

Lees ook:

 • Masterplan in de maak voor eurozone (FD)

Franse slag: goedkoper lenen?
In een recht toe recht aan artikel in het FD wordt het fenomeen van de dalende Franse rente op staatspapier uitgelegd. Is Frankrijk te midden van alle Europese problemen een 'veilige' haven of is er iets anders aan de hand? Francois Hollande zal als nieuwbakke president ongetwijfeld beweren dat zijn presidentsschap aanleiding is, maar daar denken de analisten van Rabobank anders over. En terecht. Die analisten stellen:

Analisten van Rabobank spreken van een ‘ietwat perverse situatie’. Zij stellen: ‘Juist doordat Frankrijk via zijn banken veel geld in Spanje heeft uitstaan, kan het land het meeste profiteren van het terughalen van kapitaal naar thuismarkten.’

Eén woord: bingo!

 • Spaanse kapitaalvlucht geeft Hollande een adempauze (FD)

Spaanse hoofdpijn: migraine-aanval
Dit gaat spannend worden: kan Spanje buiten de noodhulp van EFSF/ESM gehouden worden? Via NU.nl de laatste ontwikkeling die daarop aanstuurt:

Spanje voert koortsachtig overleg met zijn Europese partners over de wijze waarop het land zijn bankensector kan redden. Dat meldde de Spaanse krant El Pais maandag. Spanje probeert de andere eurolanden, met Duitsland voorop, ertoe te bewegen geld uit het Europese noodfonds direct ter beschikking te stellen aan noodlijdende banken. Op die manier hoopt het land de strenge voorwaarden die worden gekoppeld aan financiële steun voor overheden te ontlopen.

Het is zogezegd de dood of de gladiolen. Een kort overzichtje:

 • 'Spanje en EU werken aan bankenplan' (NU.nl)
 • 'EU ziet Spaanse yields stijgen tot 8%' (RTL-Z)
 • Fondsen, banken: interesse in giftige Spaanse activa (RTL-Z)

Portugese bankensteun: €6,6 miljard
Via de NOS: Portugal trekt 6,6 miljard euro uit om z'n banken te steunen. Het grootste deel van dat geld, 3,5 miljard euro, gaat naar Banco Comercial. Dat is de grootste private bank in Portugal.

Zucht: banken zijn solvabel? In Japan doen ze al 29 jaar alsof dat zo is..

 • Staatssteun voor Portugese banken (NOS)

In ander nieuws:

 • 'Cyprus vraagt voor eind juni noodhulp aan Europa' (Express.be)
 • Poetin eist sneller einde visumplicht Rusland-EU (NU.nl)
 • 'Griekse exit uit eurozone niet uitgesloten' (NU.nl)
 • België 'vergeet' fonds van 250 miljoen te gebruiken (NU.nl)
 • 'CPB weigert doorrekenen langere nullijn ambtenaar' (NU.nl)
 • Assad:niets te maken met 'Houla' (NOS.nl)
 • Iran en Irak verdedigen oliebelang samen (FD)
 • Bilderberg afgelopen, crisis nu bezworen? (FTM)
 • Baas van de wereldbank: “We zijn op weg naar een crisis als in 2008” (Welingelichte Kringen)

Uit buitenlandse media

Dit verzin je niet!!
Bizarro wereld: de universiteit van Florida gaat een oefening houden met als thema dat er een massa zombies de universiteitscampus gaat bedreigen. Via Zero Hedge:

In the aftermath of the recent spike in Zombie Apocalypse outlier (soon to be inlier) events, which correlate nearly perfectly with the soaring expiration of unemployment extended benefits (recall: “Your EBT Card Has Been Denied”: 700,000 Are About To Lose Their Extended Jobless Claims Benefits” – after all people's got to eat), it was only a matter of time before we went from this…

 • Zombie Apocalypse Real-Time Tracker, Disaster Preparedness Simulation And Dispatch Form (Zero Hedge)

Het is een opmerkelijke oefening want of het nu zombies zijn of hongerige en boze mensen zonder financële middelen; deze oefening lijkt een voorbereiding te zijn voor hetgeen dat in Amerika tot de mogelijkheden wordt gerekend.

Als groot fan van het filmgenre horror is het misschien leuk om de trailer van een recente 'klassieker' te tonen: “Shaun of the dead”. Hilarische film. Als u niet van horror en/of zombies houdt: u hoeft niet te kijken!!:

PS. Indien u interesse heeft in het genre; Peter Jackson die vooral bekend is van de Lord of the Rings-trilogie heeft ooit één van de meest fantastische horror-suspense klassiekers gemaakt: “Braindead“. Alle vrouwen (met een sterke maag) wiens man een niet al te leuke schoonmoeder in de aanbieding hebben zullen na het zien van deze film er ongetwijfeld met plezier aan terug denken..

Geldpersfinanciering Bank of England..
Terug naar het financiële nieuws want de Telegraph meldt dat de Bank of England overweegt om 50 miljard pond de economie in te printen. Ook op het Britse eiland verslechteren de economische vooruitzichten. Dat geldpersfinanciering niet werkt en averechtse effecten heeft wordt weer eens selectief vergeten. Het IMF heeft overigens ook een advies gedaan: verlaag de rente. Men zal gedacht hebben dat ondanks dat de Britse rente op een schamele 0,5% staat er nog een klein beetje ruimte is om die nog lager te zetten. Wat een geldmonopolie allemaal niet mogelijk maakt..

 • Bank of England to consider £50bn stimulus for economy (Telegraph)

In ander nieuws:

 • Europe mulls major step toward “fiscal union” (Reuters)
 • Strong Yen Belies a Worrisome Japanese Economy (Bloomberg)

Must read..

Michael Kosares is een goudanalist waar niemand omheen kan..

 • The most important gold market event since 1999 (Michael Kosares; USAGold)

Reflectie uit Ierland over de Griekse verkiezingen..

 • Greeks approach election feeling angry, helpless and betrayed (Irish Times)

Nu de Ieren ja hebben gezegd tegen het Europese “fiscale” verdrag, wordt er een beloning gevraagd..

 • Kenny seeks bank debt deal from Merkel after Yes vote (Irish Times)

Tot slot.

Uit een e-mail correspondentie van afgelopen. Thema? De broodroosters van Bankia en de oranje badhanddoeken van ING. De reactie van mijn goede vriend Jan kan niet treffender. De wonderlijke wereld van inteetreclame.. en wat er zo af en toe op je beeldscherm wordt geslingerd..

Jaco,

Mogelijk is deze link (http://www.zerohedge.com/news/broke-bankia-runs-out-toasters-it-has-bold-solution-spiderman-beach-towel) je de afgelopen week ook onder ogen gekomen. Mij in ieder geval en ervoer gisteren een deja-vu toen ik een filiaal van ING binnenliep. (P)resented without comment… in de bijlage.

Nadat ik op het linkje klikte over de broodroosters van Bankia ging mijn oog naar de reclame. Zie de pijl..

En dan de reactie van Jan..: JA!!

Jaco,

Hij is goed!! Heerlijk zijn ze soms, add's als ongeleide projectielen.

Over Nazorg gesproken, gelukkig hebben wij onszelf tijdig een 'mastertje' Voorzorg bezorgd.

– Jan

Een mastertje “Voorzorg”: dat is inderdaad een belangrijke drijfveer in de dagelijkse werkzaamheden!