Dagelijkse kost 4 mei 2012

Nieuws uit Nederland

Franse verkiezingen
Wie het ook moge worden, Francois Hollande of Nicholas Sarkozy, Europa zal te maken blijven hebben met de Franse slag en eigenwijs Frans chauvinisme vanuit het Elyssee. Franse presidenten vinden van zichzelf nu eenmaal dat zij heel erg belangrijk zijn. Dat is ook zo, want elke verkozen regeringsleider is dat, maar ze moeten niet gaan denken dat zij belangrijker zijn dat de tucht en discipline van gezond verstand. Dat die discipline via marktwerking geprijsd wordt zal ook Francois Hollande gaan ondervinden en dat is maar goed ook! En dan gaan we er al eigenlijk vanuit dat de de peilingen na de verkiezingen zullen materialiseren en Sarkozy niet zal aanblijven als president..

  • Markt is niet bevreesd voor Hollande (FD)

Argentijnse confiscatie
Europa komt in opstand tegen de Argentijnse confiscatie van het Spaanse olieconce YPF. Ook de Argentijnse Kamer van afgevaardigden heeft nu ingestemd met de nationalisatie waardoor Europa zich zal gaan beraden op tegenmaatregelen. Ik ga er als een vanzelfsprekendheid uit dat Europa een principiële lijn zal innemen en dat Brussel het zelf ook niet zal toestaan dat Europese overheden eenzelfde confiscatie-beleid zullen voeren; nu of in de toekomst. Of dat nu betrekking heeft op bedrijven of particulieren: het is en blijft een vorm van gelegaliseerde diefstal.

  • Argentijns Lagerhuis voor nationalisatie YPF (NU.nl)

Facebook waardering
Bij de beursgang van Facebook wordt gepoogd om $10 miljard op te halen. Omdat maar een relatief klein pakket aandelen worden geplaatst, zou met de koers tussen $25-$35 Facebook op zo'n slordige $85-$95 miljard gewaardeerd worden. Of Facebook ooit geld gaat verdienen?

Wellicht dat zij een rekening bij haar gebruikers in rekening brengt, wanneer zij hun profiel volledig en definitief uit Facebook's databases willen verwijderen in verband met mogelijke (toekomstig) misbruik van privacy-gevoelige informatie.

Dat Facebook een roadshow gaat doen waarbij beleggers warm worden gemaakt om te beleggen zegt m.i. genoeg. Tel daarbij op dat onze vrienden bij de Too-Big-To-Fail grootbanken de beursgang begeleiden en u zou kunnen bevroeden dat er een oud adagium geldt: “buyer beware”..

Ter herinnering, via Bloomberg van 2 maart 2012:

Facebook Inc. (FB) hired Deutsche Bank AG (DBK), Credit Suisse Group AG (CSGN) and Citigroup Inc. (C) to work on its $5 billion initial public offering and give it access to more credit, a person with direct knowledge of the situation said.

Facebook’s new and existing banks will grant the company an additional credit line of more than $2.5 billion, said the person, who declined to be identified because the decision isn’t public. Morgan Stanley, JPMorgan Chase & Co., Goldman Sachs Group Inc., Bank of America Corp., Barclays Plc and Allen & Co. were the previously hired on the IPO.

Ongetwijfeld zullen er beleggers zijn die – bewust of onbewust – altijd al een muppet hebben willen worden..

  • 'Facebook 85 tot 95 miljard dollar waard' (RTL-Z)
  • Zie ook het videofragment met Wim Zwanenburg die als vermogensbeheerder sceptisch is over de beursgang: RTL-Z

Spaans hypotheekleed
Mijn analyse moet inmiddels bekend zijn: een ingestorte vastgoedmarkt is tegelijkertijd een activa-probleem van banken; mogelijk een insolvabiliteitsprobleem. In Spanje weet men daar alles van en er wordt naarstig gezocht naar oplossingen en daarbij is het concept van de 'bad bank' weer eens van stal gehaald. Of hiermee de horde van naar schatting €184 miljard aan problematische hypotheken genomen kan worden? De belastingbetaler zal er ongetwijfeld in gaan beleggen..

  • Spanje komt binnen enkele weken met bankenplan (NU.nl)

In ander nieuws:

  • [John Kaiser] 'Veel geld te verdienen met zeldzame metalen' (RTL-Z)
  • 'Schurkenstaten omzeilen sancties via België' (NU.nl)
  • Het gebruik van psychiatrische middelen in het Amerikaanse leger (Welingelichte Kringen)

Nieuws uit buitenlandse media

Britten ruziën met Europa over Basel III; Britse minister maakt afgang
De vergadering van de Europese ministers van Financiën, Ecofin, leverde geen resultaat op omtrent strengere kapitaaleisen onder Basel III: de Britse minister van Financiën wilde niet meedoen. Hij stelde dat de tekst van de maatregelen onder Basel III door de markt als een lachertje zullen worden bestempeld. Echter, dat is zijn lezing.

De lezing van zijn collega's is een andere. FT Alphaville quote de Wall Street Joual die het onomwonden samenvatte:

U.K. Chancellor George Osboe had insisted on including new ‘macroprudential’ regulatory instruments into the discussion on how much power member states should have in setting the rules for their respective financial sectors. Ironically, the govement was unable to say what macroprudential powers it wants, as it says this is a matter for the new and independent Financial Policy Committee.

“On substance yes, it was 26 against one” by the end of the talks, one EU official said.

De analyse op FT Alphaville is er één die ik u van harte wil aanraden al was het alleen maar om Lisa Pollack de 'traffic' te gunnen die dit bericht van haar toekomt. Zij is erg creatief aan de slag gegaan en aan de hand van foto' en tekstballonnetjes legt zij de hoog opgelopen discussie in stripvorm uit. Erg verfrissend!!

  • The (pictorial) European bank capital rules deathmatch (FT Alphaville)

ING Vysya Bank start verkoop gouden munten India
Ik heb navraag gedaan op welke manier onze grootbank ING met ING Vysya Bank India actief is, maar dat is mij niet direct duidelijk geworden. Het is altijd even zoeken naar de juridische constructie van een dergelijke 'dochterondeeming', maar het leverde gisteren via de e-mail een leuke conversatie op met een vriend die bij ING heeft gewerkt..

Jaco: 'Ben jij bekend met ING Vysya Bank?'

A.: 'Ik moet je teleurstellen… die branch ken ik niet.'

Jaco: 'Ok. Ik vond het toch even de moeite waard om het bij jou nagevraagd te hebben; ik had nog nooit eerder van deze Indiase tak gehoord. Het zou namelijk wel erg frappant zijn dat onze gedeeltelijke ambtenarenbank goud in India gaat verkopen..'

A.: 'Ja, die Indische gasten houden wel van kraaltjes en schelpjes en glimmende dingen :P'

Jaco: 'Ja ja! Die gasten zijn zo helemaal BLING!! Ik ben benieuwd wie er over 10 jaar het hardst om dat grapje kan lachen :P!'

Enfin, goud en India. Het is en blijft een zeer grote markt.

  • ING Vysya Bank enters gold coin retailing (India Times)

Ron Paul: “Our central bankers are intellectually bankrupt
In een ingezonden brief zet Republikeins congreslid en presidentskandidaat Ron Paul uiteen wat het grote probleem is van de Verenigde Staten: het monetaire en financiële stelsel faalt onder de supervisie van de Federal Reserve die als centrale planner de rente kunstmatig laag houdt en de geldpers misbruikt om een terugkeer naar de oude zeepbellen van vroeger mogelijk te maken.

Een must read!

James Grant: 'Fed is vampire squid of all vampire squids'
Er is geen woord Spaans bij; James Grant: “The Federal Reserve is the giant squid of squids, it is the vampire squid of vampire squids.”

Een absolute must see, met de opmerking dat het opviel dat gisteren de video van Bloomberg nog 'embed' kon worden; vandaag niet meer. Bovendien was het even zoeken totdat ik het fragment gevonden had. Kennelijk zijn de woorden van Grant niet in goede aarde gevallen.

Ik wil echter wel een kanttekening maken: het Amerikaans Congres is als Wetgevende macht en als spenderende macht net zo verantwoordelijk te houden voor de problemen die zijn ontstaan. De hamvraag is welke partij het meest gebaat is bij het staatsmonopolie op de uitgifte van geld. Degene die dit geld spendeert (en die bevoegdheid delegeert), of de degene die het daadwerkelijk print..

  • Grant on `Scream' Painting, Fed's `Hall of Mirrors' (Bloomberg TV)

Alan Greenspan:
Nog een must see: Alan Greenspan zegt waar het op staat: “De goudstandaard en de verzorgingsstaat gaan niet samen”, en: “Amerikanen hebben gekozen voor een verzorgingsstaat”. Ik ben benieuwd hoeveel Amerikanen het met die laatste stelling van Greenspan eens zullen zijn: “Heb ik gekozen voor een corrupt geldstelsel”?

  • Alan Greenspan: ‘You cannot have a gold standard and a welfare state at the same time’ (Silver Doctors)

In ander nieuws:

  • (Aanrader!!) Sibel Edmonds Finally Wins (Washington's Blog)
  • Exclusive: Est, audit clients cut lobbying ties-records (Reuters)
  • (Alsof we dit nog niet wisten…) Sofia Gatica, Argentine Activist, Faced Anonymous Death Threats For Fighting Monsanto Herbicide (Huffington Post)
  • (Héél opmerkelijk..) Eric Holder To Be Held In Contempt Of Congress? (Zero Hedge)

Tot slot.
Via Yahoo!:

13-year-old finds mistake in Metropolitan Museum of Art map

New York City's Metropolitan Museum of Art (The Met) is one of the world's premier destinations for artistic and historical exhibitions. But this epicenter of worldly culture is not above admitting the occasional mistake. Even when the correction comes from one curious 13-year-old boy.

 

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo