Nieuws uit Nederland

DNB 'stuurt' Nederlandse bankensector
Friesland Bank blijkt lange tijd in gesprek te zijn geweest met de omgebouwde Haagse zakenbankiers van NIBC. NIBC verkreeg nadat het in de problemen was gekomen een bredere banklicentie zodat zij ook als particuliere spaarbank kan opereren en bij de noodloketten van de centrale bank kan aankloppen. Toen Friesland Bank bij DNB aankaartte dat zij in gesprek was, werd snel duidelijk dat DNB niets zag in het samengaan omdat 'een ­fusie met NIBC niet de meest duurzame oplossing is', zo staat te lezen in het FD.

Het FD schrijft verder: “Friesland Bank stevende af op een monsterverlies van mogelijk meer dan €150 mln. Dat is zeer veel voor een bankje met een ­balanstotaal van €11 mrd, maar slechts een schrammetje voor de Rabobank met een balanstotaal van €731 mrd”.

Friesland Bank stevende dus af op een ongeluk. De bestuurder werd zogezegd vervangen en de auto die niet door de APK-keuring kwam is op de trailer gezet van Rabobank. Overigens, dat is een omvangrijk balanstotaal met 120% van ons bruto binnenlands product (BBP) van Rabo.

In één week tijd hebben we dus alle Nederlandse banken in het nieuws zien langskomen. Over SNS Reaal werd in het FD dinsdag openlijk gespeculeerd dat als het fout gaat, de belastingbetaler zal moeten bijspringen. NIBC wordt in het bericht van vandaag (ongewild) in het nieuws erbij gesleurd omdat zij – volgens DNB – een problematisch verdienmodel heeft. Verder kwam ING in het nieuws omdat onze grootste systeembank onderdelen gaat afstoten en in Azië een onderdeel lijkt te kunnen slijten. De Ondeemingskamer heeft ten aanzien van het failliete Fortis geconstateerd dat er sprake was van wanbeleid en staatsbank ABN-Amro zit in haar maag met een portefeuille leningen aan Griekse bedrijven ter waarde van €1,3 miljard.

Bij RTL-Z lezen we:

ABN AMRO is tot op de dag vandaag van mening dat de bank eigenlijk niet mee hoeft te doen. De belangen zijn groot. ABN heeft voor 1,3 miljard aan stukken. Als ze wel meedoet kost dat 880 miljoen euro. ABN AMRO meent dat de obligaties die het in bezit heeft, niet onder de schuldenverlichting -de zogenaamde PSI (private sector involvement)- vallen, omdat het leningen aan Griekse bedrijven zijn, en niet aan de Griekse overheid.  

Als we het patroon van deze berichten moeten samenvatten dan komt het erop neer dat de motor van de Nederlandse FIRE-economie (een economie geschoeid op groei afkomstig uit Finance, Insurance & Real Estate) estig aan het haperen is. Het woord insolvabel komt verrassend genoeg niet voor..

 • DNB verbood fusie Friesland en NIBC (FD)
 • Kyobo overweegt bod op Aziatische tak ING (NU.nl)
 • ABN AMRO schuift beslissing Griekse obligaties vooruit (RTL-Z)
 • Ondeemingskamer: wanbeleid bij Fortis (RTL-Z)

Grondstoffencomplex
Het is geen bericht uit een Nederlandse medium, maar een Engelstalig bericht van persbureau Reuters en het betreft de ontwikkeling waarvan we het patroon in het verleden al vaker hebben aangewezen: de termijnmarkten voor grondstoffen worden meer en meer door financiële partijen gedomineerd, terwijl de maakindustrie aan een steeds korter eindje moet trekken. Wat doen bankiers met opslagloodsen voor grondstoffen? Mischien wel een even zo relevante vraag: Wat doen Nederlandse toezichthouders met buitenlandse bankiers met opslagloodsen in Nederland?

Bij Reuters lezen we: “In February, sources told Reuters that investment bank JP Morgan was in the process of moving metal from LME-registered sheds in Vlissingen to its warehouses in Rotterdam as the race to expand the storage business heated up”.

En de volgende quote is ook erg typerend: “Traders cite queues of about half a year in Vlissingen, where rents were raised by 10 percent as of April 1, in a move sources say was aimed at compensating for the revenue shortfall that the new load-out rates would otherwise have caused”.

Geld verdienen met het speculeren met grondstoffen? De maakindustrie moet de hogere kosten maar betalen. En dat betekent dat u als consument de kosten doorberekend krijgt. De termijnmarkten voor grondstoffen worden op deze manier ontkoppeld van de fundamentals en dat is geen goede ontwikkeling.

 • Exclusive: Glencore unit ramps up metal stores in Dutch hot spot (Reuters)

Het poldermodel
De geïnstitutionaliseerde overlegstructuur van werkgevers, werknemers en overheid die in Nederland via de Sociaal-Economische Raad (SER) verloopt is aan een transformatieproces begonnen. De vakbonden vinden dat zij de afgelopen jaren te veel hebben ingeleverd en lijken meer en meer bereid tot acties. Voor de loonkostenontwikkeling en de concurrentiekracht van Nederland is dat niet een gelukkige ontwikkeling aangezien de broekriem juist aangehaald moet worden. Dat neemt echter niet weg dat vakbonden een punt hebben. Immers, de top geeft zichzelf onhoudbare en niet te verantwoorden salarissen, en de massa moet zuinig aan doen.

Dit gaat een interessante dynamiek opleveren; het FD licht toe..

 • Uur U voor poldermodel (FD)

Nieuws uit buitenlandse media

Griekenland
De zelfmoord van een 77-jarige man heeft voor opschudding in Griekenland gezorgd. De man zag geen uitweg meer, wilde niet noodgedwongen leven van eten die hij in prullenbakken moet zoeken, en vergeleek de Griekse regering met het collaborerende regime ten tijde van de bezetting door de Nazi's. In de inmiddels gepubliceerde afscheidsbrief is te lezen:

“The Tsolakoglou govement has annihilated all traces for my survival, which was based on a very dignified pension that I alone paid for 35 years with no help from the state. And since my advanced age does not allow me a way of dynamically reacting (although if a fellow Greek were to grab a Kalashnikov, I would be right behind him), I see no other solution than this dignified end to my life, so I don’t find myself fishing through garbage cans for my sustenance. I believe that young people with no future, will one day take up arms and hang the traitors of this country at Syntagma square, just like the Italians did to Mussolini in 1945.”  

Dit is wel echt de meest gitzwarte kant van deze crisis..

 • Man Commits Suicide In Broad Daylight On Athens' Syntagma Square To Protest “Occupation Govement” (Zero Hedge)
 • Syntagma Square Suicide Note Ends With Call To Young Greek People To “Hang The Traitors” (Zero Hedge)

JPMorgan speelt vals en de Amerikaanse overheid 'eet mee'..
JPMorgan wordt vermoedelijk deze week aangeklaagd door de CFTC voor haar wanpraktijken bij het faillissement van Lehman Brothers. De details van het hoe en waarom van deze rechtszaak zijn heel summier opgetekend bij Reuters, maar daar lezen we:

“JPMorgan extended the credit using an inaccurate evaluation of Lehman's worth, improperly counting Lehman's customer money as belonging to the firm, the newspaper said, adding that firms are not allowed to use customer money to secure or extend credit under federal law”.

De constructie om krediet aan Lehman Brothers te verschaffen was gebaseerd op het geld van klanten van Lehman Brothers en dat mag niet. Hoe de geldstromen liepen wordt niet duidelijk, maar verondersteld mag worden dat geld uit Lehman Brothers verdween en bij JPMorgan terecht is gekomen.

Verwacht wordt dat de CFTC met JPMorgan gaat schikken:

The Commodity Futures Trading Commission (CFTC) is expected this week to file a civil case against JPMorgan. The bank is expected to settle the Lehman matter and pay a fine of about $20 million, the paper said.

Ook dit patroon hebben we vaker aangewezen: de bank fraudeert en de Amerikaanse overheid eist haar deel op. Of onze berekening helemaal klopt weten we niet, maar gemakshalve houden wij aan dat het schikkingsbedrag van $20 miljoen met factor 5 vermenigvuldigd moet worden om te weten hoeveel klanten van Lehman Brothers als gevolg van deze onhoudbare constructie hebben verloren..

 • Regulator to penalize JPMorgan over Lehman demise: NYT (Reuters)
 • CFTC orders JPMorgan to pay $20 million in Lehman case (Yahoo!)

Een Goldman Sachsje
Er is weer een prachtige illustratie van een Goldman Sachsje. Het is vrijwel niet te beschrijven hoe je als klant wordt uitgekleed. De zakenbankiers van Goldman Sachs lukt het wederom..

 • Corzined Marvell Muppets Sue Vampire Squid (Zero Hedge)

Prop Trader tegen Joris Luyendijk: 'Zilvermanipulatie is eenvoudig'
Een opmerkelijke uitspraak van een 'prop trader” (een handelaar die voor een bank voor de rekening van de bank speculeert.. uh handelt) die Joris Luyendijk optekende bij de Guardian:

“Under regulation, the rest of the market would spot a hedge fund if it tried to coer a particular market, say silver. There are hedge funds out there big enough to do that, individually. Moving the market means that you're buying or selling such huge quantities of, say, silver, that you influence the price of silver itself”.

 • Prop trader: 'It's worth pointing out that forecasting makes no sense' (Joris Luyendijk; Guardian)

Liquidity Trap
Van de economische termen die er in omloop zijn, is dit één van de allerbelangrijkste: een “liquidity trap”. Japan heeft er al zo'n drie decennia last van en zit erin gevangen. Izabella Kaminska neemt het begrip met de lezer door en vult de vele omschrijvingen aan met haar eigen inschatting. Ik zit niet helemaal met haar op één lijn en gezien het aantal en de strekking van de vele reacties ben ik niet de enige. Dit is een voorbeeld van een voortslepend debat onder economen. En dit is een zeer heetgebakerd debat..

Alex Hope..
Erg vermakelijk: Alex Hope, een 23-jarige valutahandelaar die bekend werd omdat hij naar verluid zo'n 200.000 pond zou hebben uitgegeven aan een fles champagne om zijn succes te vieren, is opgepakt. Althans, dat bevestigt zijn publiciste. Er klopt iets niet aan het verhaal over Alex Hope en de lezers (zie de commentaren) zijn m.i. een stuk scherper dan de joualisten. Wat doet een valutahandelaar met een publiciste als woordvoerder? Een publiciteitsstunt is niet uitgesloten..

Fofoa: Peak Exorbitant Privilege
Deze analyse gaat u tijd kosten. Heel veel tijd. Afhankelijk van de pagina-indeling gaat dit stuk richting de 20 pagina's om u een idee te geven. Desalniettemin adviseer ik u om de tijd hiervoor uit te trekken: de analyse is namelijk steen en steengoed. Wilt u de historische evolutie van het inteationale monetaire stelsel en de inteationale verhoudingen ervan kunnen doorgronden, dan is dit een analyse waar niemand omheen kan.

Om u een tipje van de sluier op te lichten, één quote die een belangrijke rode draad vormt, is erg treffend:

In 1932 French economist Jacques Rueff proclaimed the gold-exchange standard that had come out of the Genoa conference a decade earlier “a conception so peculiarly Anglo-Saxon that there still is no French expression for it.” [2]

Uit de inleiding:


“Het importeren van meer goederen dan je exporteert betekent dat veel containers leeg teruggaan. Deze visuele illustratie van [het Amerikaanse] tekort op de handelsbalans is wat te zien is wanneer automobilisten langs de haven van New York en New Jersey rijden en op de New Jersey Tupike (lees: snelweg) zien. In de eerste acht maanden van 2010 zegt de haven het equivalent van 700.000 meer containers [van 6 meter] in te voeren dan er worden uitgevoerd.

45% van de containers die door het havenbedrijf APM Terminals uit de havenfaciliteit 'Port Elizabeth' (een deel van de haven van New York en New Jersey) uitvoert, zijn leeg: een weerspiegeling van de handelsonbalans.”

Dit is het openingsschot van een analyse waar ik werkelijk “een puntje aan kan zuigen”. Meesterlijk, meesterlijk, meesterlijk! De conclusie van Fofoa is iets dat ik vorige week uit een uitspraak van Jean-Claude Trichet distilleerde en verdient het om pas op het einde onthuld te worden nadat u de analyse heeft gelezen..

Nogmaals, dit is een fenomenale analyse van iets dat zo complex is, dat er maar weinigen op deze aarde zijn die dit kunnen bevatten. Fofoa legt het exorbitante privilege van de Amerikanen uit en licht toe dat het privilige in 2005 gepiekt heeft en nu haar (catastrofale) einde nadert:

Overigens, het is helemaal niet erg om af en toe gewoon door te lezen zonder dat u de technische aspecten helemaal kunt doorgronden; Fofoa vat die samen in een algemene gedachte die goed te begrijpen is.

Tot slot.

Ik geloof dat in de jaren '80 van de vorige eeuw er in Nederland een film uitkwam onder de veelzeggende titel “Mama is boos”. Dit is een verkorte versie uit Amerika. Deze plaatsen we onder de titel “Papa is boos; héél erg boos!”. Wat een “rant”..