Dagelijkse kost 5 maart 2012

Nieuws uit Nederland

Bezuinigingen..
Nu er bezuinigd moet worden roert de Nederlandse politiek zich. Wilders komt met de conclusies van het eurosceptische onderzoeksbureau Lombard Street die stelt dat het voordeliger is om terug te keren naar de gulden; Pechtold roept op tot hervormingen, de PvdA is druk met zichzelf bezig om een nieuwe partijleider te kiezen; linkse partijen pleiten – zonder dit expliciet te zeggen – voor een zo'n groot mogelijk begrotingstekort; blijkt de kas voor de WW-uitkering leeg te zijn en is het overleg tussen het CDA, VVD en de PVV begonnen in het Catshuis.

Een greep uit de berichtgeving..

  • Wilders: gulden blijkt voordeliger (RTL-Z)
  • Pechtold: 'Rutte durft niet door te pakken' (FTM)
  • 'Kas voor WW-uitkering is leeg' (NU.nl)
  • VVD, CDA en PVV in overleg over extra bezuinigingen (NU.nl)

In het kader van de euro en een eventuele terugkeer naar de gulden, een goede column van Hella Hueck met een sterke laatste zin: “Maar de echte vraag blijft: waar willen we in vredesnaam heen met Europa?”

  • “Wilders en de Euroreligie” (RTL-Z)

De EIB over Griekenland
Quote: “de baas van de Europese Investeringsbank (EIB), Weer Hoyer, heeft zondag in het Griekse dagblad Kathimerini gezegd: ,,Als we Griekenland verliezen, zal de Europese integratie decennia terugvallen. We kunnen en mogen hen (de Grieken) niet kwijtraken!''

  • 'Europa mag Griekenland niet verliezen' (RTL-Z)

De macht van lobbies
President Obama moet aan zijn herverkiezing denken en probeert de juiste toon te vinden in de kwestie Iran..

Quote: “De Verenigde Staten zullen niet aarzelen militair in te grijpen om te beletten dat Iran een atoomwapen verkrijgt. Maar holle oorlogsretoriek en tromgeroffel spelen Iran slechts in de kaart. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama zondag een machtige Israël-gezinde lobbygroep voorgehouden. In zijn rede voor de jaarvergadering van het American-Israel Public Affairs Committee vroeg Obama Israël geduld te betrachten tot de inteationale sancties tegen Iran vruchten afwerpen”.

  • Lees verder: 'Zonodig militair ingrijpen tegen Iran' (NU.nl)

Putin opnieuw president van Rusland
Wat moeten we ervan denken? Zoals van te voren al vast stond..

  • Poetin opnieuw president Rusland (NU.nl)
  • 8 dingen die je niet wist over Vladimir Poetin (Welingelichte Kringen)
  • OVSE: verkiezing Rusland oneerlijk (NOS)

Van onze SNS-correspondent..
Tegen een dergelijke opsomming kunnen we moeilijk op..

China maakt bekend dat de economie 7% gaat groeien bij een inflatie van 4%. Makkelijk zo'n planeconomie. Geen vlinderstrik economen die in diverse talkshows op TV  hun finest hour on stage beleven, maar gewoon getalletjes in een hokje, geschreven met inkt. Daar hebben we wat aan en daarom leek het ons prettig met dit goede nieuws te beginnen want nagenoeg al het andere financiële nieuws gaat over Griekenland, waarvan hier een paar headlines:

-Greek PSI participation may fall short (Der Spiegel)
-Greece may need more help. Second bailout may prove insufficient (Weer Fraymann – Austria)
-Greece bubbles towards third bailout (Telegraph)
-Greece default looms as debt deal looks set to fail (Telegraph)
-Greek bond deal swap rests on knife-edge (FT)
-ECB bank of Greek collateral boosts risk banks (Moody). Moody zegt dat nu Grieks papier niet meer als onderpand bij de ECB mag worden ingeleverd, dit “credit negative” is voor Griekse banken. Wat zitten er toch briljante mensen bij Moody. Een nieuw op te richten Europees rating bureau krijgt het nog moeilijk om deze zieners te verslaan.

———–
Op één van de blogs lezen we dat Duitse bronnen binnen de EU hebben gezegd dat Spanje jokt over de economische cijfers. Daar waar Angela Merkel zegt dat ze begrip heeft voor de moeilijke erfenis die Minister President Mariano Rajoy heeft gekregen en de extra 15Mrd bezuinigingen prijst, wordt er achter de schermen gemord dat Spanje “now way, Jose” de doelstellingen kan halen. Aangezien de Spaanse economie voor een kwart leunt op de bouwsector en de werkeloosheid op papier 23.2% is (50% voor mensen onder de 25 jaar) lijken de Naysayers de logica aan hun kant te hebben. Het bericht is van een leesmapgehalte maar we sturen de link toch maar even mee: http://www.ritholtz.com/blog/2012/03/everyone-knows-that-the-spanish-are-lying-about-the-figures-sr-eugerman-sources/  (ergens in het midden van het bericht staat het).

————-
Deze week verwachten we nieuwe staatsleningen ten bedrage van 9Mrd, waaronder 20 jaar Nederland. Aan rente en aflossing valt er 7Mrd vrij dus deze week is “cashflow negative” maar als het met een kleurtje aangegeven moest worden dan is licht roze nog te heftig.

Wij hebben ten aanzien van de bijgestelde groeiverwachting in China de volgende link in de aanbieding: “China mikt op economische groei van 7,5%” (FD)

Zonnepanelen
Een interessant bericht in het Financieele Dagblad: “Nieuw debacle zonne-energie sector” (FD)

Wat mij opviel was de ene laatste alinea waar het volgende te lezen is:

Door de prijsdruk uit China zijn de voorraden met circa €15 mln afgeboekt. Het eigen vermogen is richting nul gegaan en er zijn betalingsproblemen gerezen, waaa Rabobank heeft ingegrepen. Van de schuld van Solar Total van circa € 18 mln is voor € 7 mln omgezet in aandelen, zodat de bank nu voor 75% eigenaar is.

Zodra een bank een lening mogelijk niet terug dreigt te zien, dan kan een bank ervoor kiezen om de lening om te zetten in eigendom. Dat is wat Rabo Private Equity doet bij het in Elst gevestigde Solar Total. Dit is een voorbeeld van een zogenaamde “debt-for-equity swap”, of in struikelend Nederlands vertaald, een schuld-voor-eigendom ruil. Rabo ziet kansen voor paneleninstallateur Solar Total in plaats van de stekker uit de ondeeming te trekken en het verlies op de lening te nemen, kiest men voor een doorstart met Rabo die aan de touwtjes gaat trekken. De voormalig eigenaren zijn vanwege het verkeerd uitpakken van de gekozen strategie en de grote verliezen hun aandeel in de ondeeming kwijtgeraakt. Zo werkt de praktijk, want wie de billen brandt moet op de blaren zitten.

In ander nieuws

  • De conservatieven van Europa spannen samen om Sarkozy te redden (Welingelichte Kringen)
  • Geen bonnen vanwege politieacties (NOS)
  • Banken brengen weer recordbedrag naar ECB (NU.nl)
  • CBP kan datalekken niet aan (NU.nl)
  • Rabobank komt met verticale pas (NOS)

Uit buitenlandse media

Target2
Via FT Alphaville volgen we al een tijdje de analyses over Target2. Niet dat we ooit van Target2 in de schoolbanken hebben gehoord, maar we beschouwen het als verplichte kost om meer inzicht te krijgen in de werking van het Europese stelsel van centrale banken. Target2 staat voor “Trans-European Automated Real-Time Gross Settlement Express Transfer” en is het  intee boekhoudkundige systeem die de kapitaalstromen 'managed'. De Duitse  centrale bank, de Bundesbank, die heeft via het Target2-systeem een slordige €500 miljard aan vorderingen uitstaan op met name Zuid-Europese centrale banken die hun bankwezen van liquide middelen moeten voorzien.

Neil Collins van FT Alphaville zet een en ander uiteen:

Via de commentaren onder het bericht stuiten we op een aantal mooie grafieken! De één zijn tekort wordt de ander zijn vordering..

Meer weten over Target2? DNB heeft een informatie-pagina: (DNB)

Grondstoffencomplex
Zijn opslagloodsen een keactiviteit van een bank? Met die vraag 'worstelt' de Federal Reserve. De Fed die naast het monetaire beleid ook de pet van toezichthouder op heeft als het aankomt op het reilen en zeilen van  het Amerikaanse bankwezen trekt 18 maanden uit om de vraag te beantwoorden of Amerikaanse banken hun investeringen in bedrijven die actief zijn in het grondstoffencomplex mogen behouden of moeten afstoten.

Het is anno 2012 de gewoonste zaak van de wereld dat Goldman Sachs in Detroit via dochterondeeming Metro tonnen aluminium heeft opgeslagen; JP Morgan via dochterbedrijf Henry Bath grondstoffen opslaat en Morgan Stanley eveneens in dikke vinger in de pap van de grondstoffenhandel heeft. Let wel, banken doen dit alleen maar omdat zij op deze wijze meer controle kunnen uitoefenen op de prijzen van grondstoffen via posities op de termijnmarkten.

Reuters schrijft: “Het debat nadert een keerpunt: binnen 18 maanden zal de Fed waarschijnlijk beslissen om banken meer vrijheid te gunnen bij het beleggen in fysieke grondstoffen, dan wel beslissen hen te dwingen om deze beleggingen af te stoten waarop banken hun handelsposities op laten steunen terwijl zij kwetsbaar zijn vanwege toenemende concurrentie en nieuwe handelsbeperkingen. “

Uh.. wat? Het debat nadert een keerpunt? Anderhalf jaar voordat er überhaupt een beslissing genomen wordt spreekt men over een keerpunt? Over of het casino vanwege allerhande manipulatie gesloten wordt of in alle vrijheid door mag gaan? Anderhalf jaar! Dit kan men toch niet serieus menen?

Termijnmarkten bestonden in “de goede oude tijd” uit 80% industrie en 20% speculanten, tegenwoordig is dat precies omgekeerd: 80% is puur en alleen speculatie en 20% van de handel is de industrie. De reële economie leidt onder deze situatie! Ongezonde verhoudingen, oligopolistische marktwerking, asymmetrische informatie, en meer elementen die vrije marktwerking belemmeren en om zeep helpen en nog 18 maanden dubben wat te doen! Het zegt alles over de huidige crisis..

  • Insight: Wall Street, Fed face off over physical commodities (Reuters)

The Big Short
Auteur Michael Lewis van “The Big Short”, een boek die ik kan aanraden, stelt de erg treffende vraag in een interview met SlateV:

  • “How Did You Not Notice 24-Year-Olds Were Being Paid $2 Million A Year Who Clearly Didn’t Know Anything?” (Zero Hedge)

A Big OOPS for central planning!!
In dé analyse van het weekend presenteert Zero Hedge de trieste feiten van de Amerikaanse begroting: het begrotingstekort is groter dan de belastinginkomsten. Er wordt dus meer geleend dan er aan geld via belastingen binnenkomt!

  • Presenting The Truth Behind America's Fiscal And Employment Picture (Zero Hedge)

Lees ook:

  • Municipal Defaults May Surpass Record in 2011, Lehmann Says (Bloomberg / BusinessWeek)
  • Inflation: Not as low as you think (CBS News)
  • Former Goldman, JP Morgan Banker Was Hedge Funds To Accept Coercive Greek Exchange Or Else (Zero Hedge)

Exter's Pyramid en de Renminbi
Via Zero Hedge kwamen we bij de originele bron van de analyse “Exter's Pyramid en de Renminbi, Matt Dale. Een glimlach kon niet onderdrukt worden, want Matt Dale schrijft over zichzelf: “Mijn doel is het 'afschaffen' van centraal bankieren door het gebruik maken van Excel en blogspot. Hij vergelijkt in zijn analyse Exter's pyramid voor China en de Verenigde Staten en berekende voor beide landen de omvang van papieren waarde die bovenop de 'goudbasis' steunen.

Voor wie Exter's Pyramid niet helder voor de geest heeft:

De cijfers zijn volgens mij inmiddels gedateerd (afkomstig uit 2008). Sinds 2008 is er het nodige aan geld geprint dus tel er de nodige biljoenen bij op..

De analyse van Matt Dale is vinden op zijn blog: The Exter Pyramid and the Renminbi (Mao Money, Mao Problems)

Nieuwe Amerikaanse wet..
Het land van de vrijheid? Nou, dat was vroeger misschien zo want tegenwoordig blijft er weinig meer van over. In de VS is er weer een nieuwe wet aangenomen met de veelzeggende naam “The Federal Restricted Buildings and Grounds Improvement Act”. Deze wet stelt dat op 'aangewezen plaatsen' niet gedemonstreerd mag worden. Doen Amerikanen dat toch, dan wordt er een plekje in één van de talrijke Amerikaanse gevangenissen gereserveerd.. Overigens betekent “improvement” verbetering, maar waar dat betrekking op heeft is ons onduidelijk gebleven.

  • Enfin, leest u het zelf maar: “US Congress passes authoritarian anti-protest law” (OpEd News)
  • Lees ook: Holder expected to explain rationale for targeting U.S. citizens abroad (Washington Post)

Uit het bovenstaande artikel de volgende passage als 'teaser': Holder plans to argue that the killing of an American terrorist abroad is legal under the 2001 congressional authorization of the use of military force, according to an official briefed on the speech, who spoke on the condition of anonymity to discuss its details ahead of its formal release.

Tot slot.

De jeugd heeft de toekomst, of toch niet? Via de Telegraph..

Schoolchildren can use an iPhone but cannot tie their shoelaces, poll finds


British schoolchildren are more confident using a DVD player or iPhone than tying their shoelaces, research claims. As many as 45 per cent of children aged between five and 13 can't tie their shoe laces – but 67 per cent can work a DVD player, according to a poll. The study showed a large proportion can log on to the inteet, play on computer games, use an iPhone or iPad and work satellite television services like Sky Plus.

Lees verder: Telegraph
 

 

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo