Dagelijkse kost 6 maart 2012

Nieuws uit Nederland

Krokodillentranen..
Nu Griekenland de schuld met de vrijwillige medewerking van banken (ook wel PSI genoemd: Private Sector Involvement) gaat herstructureren ontstaat een probleem. Indien er sprake is van een vrijwillige afstempeling, dan krijgen houders van credit default swaps niets uitgekeerd. De uitkering kan alleen geschieden wanneer er sprake is van een onvrijwillige afstempeling. De druk vanuit de politiek op banken om vrijwillig mee te doen, ondermijnt de obligatiemarkt. Daar uiten bankiers kritiek op: de politiek ondermijnt de obligatiemarkt.

We lezen in het Financieele Dagblad:

“Bankiers vertellen dat door de politieke inmenging vrijwel niemand nog gelooft dat een cds een goede bescherming biedt tegen wanbetaling door overheden. ‘Credit default swaps worden nog grif verhandeld als product om mee te speculeren, maar als beschermingsinstrument hebben ze al hun geloofwaardigheid verloren’, zegt obligatiespecialist Lyn Graham-Taylor van Rabobank. ‘Niemand gelooft meer dat een cds een echte verzekering is.’”

De politiek heeft 'ten onrechte' druk uitgeoefend? Misschien moet er ook even bij vermeld worden dat hervormingen door de bankierslobby zijn tegengewerkt en derhalve zijn dit wat mij betreft grote krokodillentranen. Al jaren bestaat onze kritiek op derivaten eruit, of dit nu credit default swaps of interest rate swaps of andere derivaten zijn, dat het op drie kenmerkende elementen misgaat. Als gevolg van deze gebreken worden de systeemrisico's opgeblazen. Zo is er:

  1. geen verzekerd belang noodzakelijk;
  2. zijn er geen adequate reserve-verplichtingen; en,
  3. is er geen enkel inzicht in 'counterparty risk' en kunnen als gevolg hiervan financiële markten compleet stilvallen.

Toegegeven, de wijze waarop er een Griekse afstempeling plaatsvindt is verre van ideaal, maar daar zijn bankiers net zo verantwoordelijk voor als de politiek. Gewone stervelingen bloeden toch wel; of anders gezegd: “we're getting crushed in the middle..”.

  • Politieke besluiten schaden markt obligatieverzekeringen (FD)

Humor..
WilliamBanzai7 is ook doorgedrongen bij de collega's van Follow the Money..

  • Atheense schuldenmetro (FTM)

Het “gulden-rapport” van de PVV
Er zullen ongetwijfeld voor- en tegenstanders van een terugkeer naar de gulden zijn en die zullen ook te vinden zijn onder 'goldbugs'. Het rapport dat door Lombard Street is opgesteld is te vinden bij de analyse van Mathijs Bouman op de website van RTL-Z. Ik heb het nog niet doorgelezen en derhalve onthoud ik mij nog even van commentaar op de inhoud van dit rapport. Wat dat betreft blijf ik bij mijn stellingname: dit monetaire en financiële stelsel moet op de schop en dat gaat effectiever mèt de euro, dan zonder de euro.

Mathijs Bouman heeft in ieder geval een aantal eerste punten van kritiek. Overigens staan de middelbare schoolboeken economie waaraan Mathijs Bouman refereert, vol met Keynesiaanse prietpraat. Om daar nu een argument aan op te hangen is niet heel erg handig..

  • Mathijs Bouman laat geen spaan heel van PVV-rapport gulden (RTL-Z)

NU.nl verzamelde de reacties in Den Haag en kopte dat Jan Kees de Jager niet twijfelt: de kosten wegen niet op tegen de baten, is de boodschap.

  • Guldenonderzoek doet De Jager niet twijfelen (NU.nl)

In ander nieuws

  • Zwitsers bedrijf wil autofabriek NedCar kopen (FD)
  • Hypotheekmarkt krimpt verder (NU.nl)
  • Weer recordstalling bij ECB: 828 miljard (RTL-Z)
  • Vandaag Super Tuesday in VS (NOS)

Voor het overzicht van de tussenstand in de 'delegate count', RealClearPolitics houdt de tussenstand bij. Paul staat derde..

Nieuws uit het buitenland

Criminaliteit en moreel verval in Amerika
Zoals de titel van het onderstaande artikel suggereert: dát is pas echt koud. De voorbeelden zijn allesbehalve om vrolijk van te worden; sommige zijn zonder enige twijfel schokkend te noemen..

Marc Faber over Amerika
Marc Faber laat normaliter niets aan de verbeelding over. Zo ook in één van zijn laatste interviews. Hij wijst Amerikanen op de confiscatie van goud in 1933. Wat hem betreft zal dat opnieuw gaan gebeuren.

Hij zegt: “Like in 1933, gold will be purchased back by the govement” because eventually the financial mess will be so bad that gold prices “will go ballistic, and the govement will take away something from a minority, and not many people own gold.”

  • Lees het hele artikel: Marc Faber: US 'Financial Mess' Will Force Govement to Take Your Gold (Money News)

De Amerikaanse huizenmarkt functioneert naar behoren?
Dat de wereld op zijn kop staat in de Verenigde Staten bewijzen Keith en Janet Ritter die al vijf jaar in een $1,3 miljoen kostend koopappartement wonen zonder één maand een hypotheekbetaling te hebben gedaan. Hoe dat kan? Zero Hedge somt op:

  • Couple Lives In $1.3 Million, 4,900 Square Foot Home For Five Years Without Making A Single Mortgage Payment (Zero Hedge)

Goudnieuws

WEBTIP!! Business Insider kwam met een reeks geweldige grafieken die producten prijst in (grammen) goud:

  • COFFEE, GAS, COLLEGE TUITION: Here's A Look At Everything Priced In Gold (Business Insider)

Persoonlijk vind ik het koffiedik kijken welke prijs goud zal gaan krijgen in de (nabije) toekomst; ik benader het gewoon anders en derhalve laat ik mij niet uit over 'prijsdoelen'. Dat de goudprijs voor veel mensen belangrijk is hangt samen met hun 'beleggingsmotief' en uiteraard stapt men het liefst goedkoop in. Dat doe ik ook en dat maakt de prijsbewegingen relevant. Echter, een ounce goud is in de toekomst een goud ounce: het is het ultieme spaarmiddel. Het is opgepotte koopkracht. Wat in die hoedanigheid belangrijk is om te onthouden? Goud biedt op papier. U en ik bieden weliswaar met ons papier op fysiek om fysiek te verkrijgen, maar het omgekeerde geldt ook en is – zodra puntje bij paaltje komt – veel belangrijker. Dan wordt duidelijk welke koopkracht goud ècht heeft. Enfin, dit is hoe ik hier tegenaan kijk.

Wellicht voor u veel interessanter: bij Citigroup ziet men de goudprijs de komende jaren gestaag stijgen naar $2.400 en $3.400 per troy ounce.

  • Citigroup Predict Gold At $2,400/oz In 2012 And $3,400/oz “In Coming Years” (Goldcore; Zero Hedge)

'Hoge olieprijzen zijn goed': Debunking Reuters
Persbureau Reuters dacht te kunnen stellen dat de hoge olieprijzen iets 'goeds' zijn. Zero Hedge kraakt de analyse en vertaald de geknutselde argumenten van Reuters en zet deze om in kille feiten die het tegenovergestelde stellen..

  • According To Reuters, Soaring Energy Prices Are A Good Thing (Zero Hedge)

Olieprijs
Dat ook de termijnmarkt van olie gedomineerd wordt door papier maakt het extra lastig om duiding te geven wat de oorzaak is van de hoge olieprijs. Er is zo ontzettend veel speculatief geld in de markt, waardoor de prijsbewegingen vergelijkbaar zijn met een horde olifanten die een flatgebouw in en uit rennen. En in deze analogie is het flatgebouw de huidige economie. Welke prijs dus marktconform is, is een kwestie van je een ongeluk beargumenteren. Vast staat dat de reële economie onder de hoge olieprijzen lijdt en wij de pijn in de portemonnee voelen zodra wij de tank van onze auto vullen.

Izabella Kaminska licht de onderstaande piek in “managed money” toe. De longpositie van “managed money” (12:1) is één van de vier categoriën en dat betekent dat andere partijen een shortpositie hebben..

IFF: verliezen zullen groter zijn dan $1 biljoen bij uitblijven Griekse deal
De inteationale tegenhanger van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) is het Institute of Inteational Finance (IFF). Zij berekende de financiële schade bij het uitblijven van een 'Griekse oplossing'. Het IFF wil banken en hedge funds met deze berekening ertoe bewegen om vrijwillig mee te doen omdat anders de verliezen gigantisch zullen zijn. Zero Hedge publiceerde de intee memo en dat levert saillante details op..

  • IIF's Doomsday Memorandum Revealed: Disorderly Greek Default To Cost Over €1 Trillion (Zero Hedge)

Griekse 1-jaarsrente
Ondertussen staat de Griekse 1-jaarsrente op 1.000%. De markt waardeert de belofte van de Griekse overheid dat zij haar schuld zal aflossen dus als waardeloos. Dat ziet er op de grafiek zo uit..

Bron: Mish

China
De Chinese groeiverwachting is naar beneden bijgesteld. Een treffend commentaar van Credit Suisse’s Dong Tao verscheen op FT Alphaville:

We believe the golden age of infrastructure investment is behind us now. The golden age of housing boom is behind us now. The golden age of export is behind us now. The golden age of policy stimulus is behind us now.

We ask whether China’s mighty demand for commodities will retu in the medium term, and think the answer is “NO”.

Doing head massage simply does not use as much steel as building an airport.

  • Lees verder: World’s changed, man! World’s changed! (China edition) (FT Alphaville)

Meer nieuws uit China. China gaat het bedrijven namelijk mogelijk maken – we hebben het over alle Chinese bedrijven die daarvoor gekwalificeerd zijn – om Chinese exportproducten af te rekenen in yuans. Anders gezegd, in plaats dat Chinese bedrijven via de Chinese centrale bank haar ontvangen dollars inwisselt voor yuans, mogen zij in plaats daarvan zonder tussenkomst van de Chinese centrale bank haar producten afrekenen in yuans. China zet daarmee een belangrijke stap in de inteationalisering van de renminbi omdat dollars niet langer eraan te pas hoeven te komen..

  • China Expands Yuan Export Settlement to All Qualified Companies (Bloomberg)

Centrale banken en overtollige dollars
Vorige week viel mijn mond open van verbazing toen bekend werd dat de Israëlische centrale bank bekend maakte dat zij een deel van haar dollarreserves gaat beleggen op de Amerikaanse aandelenmarkten. Dat is niet zonder gevaren. Zero Hedge stelt de vraag naar aanleiding van de 3% intra-day daling in Apple:

  • How Long Until The Bank Of Israel Has To Be Bailed Out On Its Apple Investment? (Zero Hedge)

Zwitsers bankgeheim bezwijkt onder Amerikaanse druk
Dat Amerikanen in Zwitserland terecht kunnen om de Amerikaanse belastingen te ontduiken is de Amerikaanse overheid een doo in het oog. Immers, overheden moeten nu eenmaal andermans geld kunnen uitgeven (hoe meer hoe beter). De Zwitserse politiek is akkoord gegaan om de Amerikanen tegemoet te komen; zowel het Zwitserse hoger- en lagerhuis hebben ingestemd met een wet die het mogelijk maakt om de Amerikaanse overheid de gegevens te geven van Amerikanen waarvan vermoed wordt dat zij de Amerikaanse belastingen ontduiken. Saillant is dat het voorstel zover gaat dat de Amerikaanse overheid niet de naam of het bankrekeningnummer nodig heeft van Amerikanen die verdacht worden van belastingontduiking. Het wetsbesluit kan pas over 100 dagen ingaan. Tot die tijd hebben Zwitsers de mogelijkheid om een referendum aan te vragen en zich uit te spreken.

  • Swiss lawmakers vote to accept U.S. tax plan (Reuters)

Grondstoffencomplex
JP Morgan verslaat Goldman Sachs als het aankomt op winst die gegenereerd wordt door de handel in grondstoffen. Blythe Masters is koningin onder de 'power ladies' van het grondstoffencasino. Jesse leidt het artikel van The Independent in..

Tot slot.

Wie wordt de volgende Amerikaanse president? Die vraag is belangrijk. Misschien nog wel belangrijker is wie de volgende Amerikaanse president in het Witte Huis financiert. Een overzicht van financiële polarisatie (groter wordende verschil tussen überrijke elite en de gewone Amerikaan):


Bron: Washington's Blog

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo