Dagelijkse kost 7 maart 2012

Nieuws uit Nederland

Vestia, Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) en blinde vlekken
We lezen in het Financieele Dagblad: Het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) wijst elke verantwoordelijkheid in de Vestia-affaire van de hand. ‘Wij zijn niet de formele financiële toezichthouder. Dat is het Centraal Fonds Volkshuisvesting’, zegt directeur Roland van der Post in een vraaggesprek met deze krant.

De bestuurlijke polonaise wordt nog net niet ingezet. Dan ben je ergens verantwoordelijk voor als bestuurder, maar zodra er iets misgaat dan valt dat zonder enige twijfel opeens buiten je mandaat. En als minister wordt het mes je op de keel gezet want als je wilt ingrijpen, dan blijken de clausules in de derivatencontracten de bank te beschermen tegen extee inmenging. Het FD schrijft:

“Opmerkelijk is dat het WSW op de hoogte is van het bestaan van change of control-clausules in derivatencontracten die corporaties afsloten. Die clausules verhinderden tot dusver de minister van binnenlandse zaken — tot haar grote verontwaardiging — om openlijk in te grijpen bij Vestia. ‘Dat zijn geen vreemde bepalingen’, stelt Van der Post. Wel verwacht de WSW-directeur dat banken deze clausules onder druk van het ministerie moeten laten vallen.”

  • Lees het hele artikel: WSW ontkent falen bij Vestia-debacle (FD)

In de politiek zijn er eerste reacties. De Telegraaf schrijft: “De PvdA en GroenLinks willen voorkomen dat huurders van Vestia de dupe worden. De woningcorporatie verkeert door wanbeleid in financiële problemen en heeft voor nieuwe klanten een huurverhoging van 9 procent aangekondigd, tot groot ongenoegen van de Haagse politiek.”

  • Lees verder: 'Erik Staal moet vertreksom terugbetalen' (Telegraaf)

En dan het vlijmscherpe commentaar uit februari van Johny Quid op GeenStijl over het reilen en zeilen van Staal bij Vestia:

En dan nu de verrassing: de benoeming en het salaris van Erik Staal heeft hij te danken aan de PvdA-baantjescarrousel. Is geregeld door Tilburgse burgemeester Noordanus, die tussen 2001 en 2004 voorzitter was van de Raad van Commissarissen van de Vestia Groep. Hij ontkent zelf hevig, maar intussen klust zijn vrouw Susan Baart dankzij Erik Staal bij als commissaris bij Vestia. Waar we haar van kennen? Deed allerlei belangwekkende functies vervullen binnen de PvdA. Cirkeltje = rond. Noordanus regelt baan Staal, Staal regelt bijbaan echtgenote. Leg dat maar eens anders uit.

  • PvdA-banencarroussel grondslag voor Vestia-gate (GeenStijl)

Tja, dat werpt een bijzonder licht op het Nederlandse polderen met de draaideur van goedbetaalde bestuurlijke baantjes. De vraag is natuurlijk of hier sprake is van 'een groot incident' zoals directeur Roland van der Post van WSW in het FD stelt, of dat er juist sprake is van een goed ingeburgerde bestuurlijke cultuur..

Loonmatiging
Als het aankomt op voorbeeldfuncties, dan is er nog veel winst in Nederland te boeken. Als werkgevers bij monder van VNO-NCW laten weten dat loonmatiging noodzakelijk is, dan kan je moeilijk jezelf loonstijgingen van 10-20% gaan geven. Onverkoopbaar en niet in het landsbelang. Maar goed, dat is geen criterium als je in de bestuurlijke top werkt van BV Nederland. 

  • Topbestuurders: loonmatiging, maar niet voor ons (RTL-Z)

Column..
Wederom sterk stuk van Alexander Sassen van Elsloo, alhoewel ik de antidepressiva echt niet aan zal raden..

  • De eurocrisis is bedwongen (IEX)

Hilariteit in Italië
Je mag verwachten van de bureaucratie dat als er iets te belasten valt zij dat ook doet. Italië is dat kennelijk minder goed gelukt want plots zijn er 1.000.000 méér panden die nog niet in het Italiaanse Kadaster waren ingeschreven. Dat zijn misgelopen belastingen met een omvang van een half miljard euro. Hoe de Italianen bij het getal van 1 miljoen komen is wat mij betreft een prangende vraag want hoe kom je daar als politicus 'spontaan' achter. Wist men dit bijvoorbeeld al een tijd maar heeft men dit dossier in de bureaulade gelegd?

  • 1 miljoen huizen 'ontdekt' in Italië (RTL-Z)

In ander nieuws:

Veel artikelen over bij- en randzaken.

  • Boek: Nederlandse broers beroofd van 70 miljard (Welingelichte Kringen)
  • Aantal aangeboden vaste contracten keldert (NU.nl)
  • De Jager: voorzichtig met splitsen van banken (FD)
  • [Allen Stanford] schuldig aan miljardenoplichting (NU.nl)
  • 'Kabinet schendt privacy huurders' (Welingelichte Kringen)
  • Lehman Brothers staat op uit de doden (FTM)
  • Werknemer vergooit 19 miljard met ict-onkunde (NU.nl)
  • Alle Griekse banken nemen deel aan schuldenruil (RTL-Z)
  • 'Griekse pensioenfondsen tegen schuldendeal' (NU.nl)
  • DNB wil Brussel gaan adviseren over steun banken (FD)
  • Hoogte bezuinigingen kan meevallen (NU.nl)

Iets heel anders, maar zéér de moeite waard!

  • We raken opgesloten in een persoonlijke informatiebubbel (Bits of Freedom)

Uit buitenlandse media

Ondergang Romeinse rijk
De vergelijking van de Verenigde Staten anno 2012 met de ondergang van het Romeinse rijk is snel gemaakt. In een korte analyse maakt Robert Fitzwilson dezelfde vergelijking maar stipt een aantal punten aan waardoor de economisch geograaf in mij vervoering raakt. Scherpe analyse en wat mij betreft een must read..

Protectionisme
In Amerika hoeft men maar te roepen dat er in het buitenland (lees: China) subsidies gegeven worden – of de berekening nu klopt of niet – en dan is de politiek er als de kippen bij om de achterban te paaien met het treffen van protectionistische maatregelen als vergelding. Het meten met twee maten is één van Amerika's snelst groeiende exportproduct..

  • Senate OKs bill aimed at China subsidies (Reuters)

Target2
De inleiding van Paul Murphy is zo sterk, dat we die integraal meenemen: Izy’s had a go. Tracy’s had a go. Neil C’s had a go. Martin Wolf has had an epic go. And here, to add to the vexed mix, is more on the subject from Greg Fuzesi of JP Morgan.

Inderdaad, iedereen wil wel iets zeggen over Target2 want het is buitengewoon intrigerend. De commentaren onder het bericht op FT Alphaville zijn zeer de moeite waard. Als dit voor u allemaal te technisch wordt, voelt u zich vooral niet bezwaard. Zoals uit de inleiding en ook de commentaren blijkt, is Target2 zelfs voor de aller beste analisten een worsteling (ik ben daar ook echt géén uitzondering op).

Ook Zero Hedge doet een duid in het zakje ten aanzien van Target2.

  • Explaining The European €2.5 Trillion Liquidity Catch 22 Closed Loop (Zero Hedge)

De geconsolideerde balans van het eurosysteem
Zero Hedge noemt het de balans van de ECB, maar dat betreft eigenlijk de geconsolideerde balans van het hele eurosysteem. Desalniettemin, staat de kredietkraan wagen wijt open en is de balans toegenomen tot boven de €3 biljoen. Een mooie grafiek:

Bij het artikel is ook de hefboom van de balans weergegeven en ook al wordt daarmee en sich niets fout weergegeven, maar blijft op de passivazijde onder balanspost #12 “Kapitaal en reserves” de balanspost #11 “Herwaarderingsrekeningen” onbenoemd. Daar staat bijna vijf keer meer op dan onder de post kapitaal en reserves en dat is voor zover ik kan overzien geen vreemd vermogen. De hefboomgrafiek geeft daarmee volgens mij een nogal vertekend beeld.

  • ECB Surpasses €3 Trillion, Still Most Undercapitalized Hedge Fund In The World (Zero Hedge)

In ander nieuws:

  • Ireland 'may need' second bailout (Irish Times)
  • Trial of former prime minister of Iceland begins (Guardian)

Quote van de week!
Bloomberg dook opnieuw in de Goldman Sachs-Griekenland derivatendeal en herkauwt het verhaal alsof het gisteren is gebeurd. Het lange artikel dat rijk aan details is en daarom alleen al de moeite waard is, eindigt met de quote van de week:

Gustavo Piga, a professor of economics at University of Rome Tor Vergata and author of “Derivatives and Public Debt Management,” sees a different lesson. “In secret deals, intermediaries have the upper hand and use it to squeeze taxpayers [..]. The bargaining power is in investment banks’ hands.”

Geopolitiek
Op het geopolitieke front kregen we het artikel van InfoWars toegezonden met een zeer opmerkelijke openbaring die afkomstig is uit de gehackte e-mails van Stratfor. Let wel, dit is één bron en voordat de strekking van dit opmerkelijke verhaal “hard” is, moet er wat mij betreft een bron bijkomen die e.e.a. kan bevestigen, dan wel kan ontkrachten.

  • Leaked Email: Pentagon Admits Plan To Direct Terror Attacks Inside Syria (Info Wars)
  • INSIGHT – military intervention in Syria, post withdrawal status of forces (Wikileaks)

Tot slot.

Eric Mouthaan is RTL's correspondent in Amerika. Eventjes was hij ook Nederlander die de onwaarheden van Rick Santorum over euthanasie in Nederland mocht toelichten bij Rachel Maddow. Het optreden van Erik Mouthaan heeft Rick Santorum niet kunnen schaden. Bij Super Tuesday eindigde hij als tweede na Romney; Ron Paul lijkt weinig kans te maken.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo