Dagelijkse kost 8 juni 2012

Nieuws uit Nederlandse media

Van onze SNS-correspondent
“Beperkt houdbaar”
De downgrading van Spanje's rating naar BBB door Fitch was niet geheel onverwacht want S&P heeft een BBB+ (neg outlook) staan en bij Moody's houden ze het tegen beter weten in nog op A-. Fitch schat de reddingsactie voor de Spaanse Caja's op 60Mrd en misschien wel 100Mrd in een zwaar stressscenario. Nee het gaat nu lekker zeker. Spanje's afhankelijkheid van het buitenland bij het lenen maakt het land extra kwetsbaar zegt Fitch.

Toch stond er bij Fitch op 23 januari van dit jaar nog een AA- rating waarvan dus nu de houdbaarheid zeer beperkt is gebleken. Als het zo hard heuvelafwaarts kan gaan dan is zo'n rating dus eigenlijk meer voor termijndeposito's dan voor staatsleningen.

In de markt wordt geblogd dat het een lekkere timing is zo vlak na een emissie maar gezien de leenbehoefte van Spanje zal het altijd wel vlak na of voor een emissie zijn. Volgens de berichten zijn Spaanse banken de grootste kopers van het gisteren uitgegeven papier. Niks aan de hand dus want die rekening komt uiteindelijk toch ergens anders te liggen als het fout gaat. Volledigheidshalve sturen we nog even de grafiek van de 10 jaars rente in Spanje mee met dit bericht.

We blijven nog even bij Spanje, want Megan Greene (Roubini Global Economics) laat weten dat Spanje te groot is voor de EU want het bonnetje voor de banken zou kunnen oplopen tot 250Mrd. Zo liet de Spaanse overheid gisteren weten dat Caixa Novagalicia en Caixa Catalunya 9Mrd aan nieuwe steun nodig hebben. Nog nooit van deze banken gehoord en maar goed dat ze hier geen filialen hebben. JP Morgan denkt dat de totale kosten op 350Mrd uitkomen terwijl RBS logischerwijs denkt dat dergelijke bedragen zullen uitmondden in een reddingsactie voor Spanje zelf. Met ca 400Mrd zijn de meeste problemen wel opgelost zegt men bij JP. Het is qua computergeheugen niet lastig om een paar nullen achter een cijfer te zetten. De logistiek is geen probleem. Geen Zilvervloten of goudtreinen die naar het zuiden moeten vertrekken maar gewoon een paar handelingen met een toetsenbord.

China laat weten voorlopig geen Europese schuld meer te kopen. Dat kon er ook nog wel bij zo vlak voor het weekend. Als het maar droog blijft als oranje speelt zaterdag dan vergeten we China.

China verrast met verlaging rente
In China heeft men zelf het geld hard nodig, alhoewel dat technisch dan allemaal net weer iets anders werkt. Hun exportoverschot werkt ter dekking van de binnenlandse kredietcreatie die evenals in Japan geleid heeft tot een vastgoedzeepbel. Dat daargelaten, in China gaat het niet veel beter: de People's Bank of China heeft de rente verlaagd en die moet de economie via hetzelfde soort synthetische krediet gaan stimuleren. China probeert de binnenlandse bestedingen een impuls te geven omdat de export afneemt. Met een afnemende Chinese export sputtert de Chinese groeimotor zogezegd en de Chinese regering zou op een groei van 7,5% mikken wat met de machtswisseling ook erg politiek verantwoord is..

  • China verrast met verlaging rente (RTL-Z)

Britse geldpersfinanciering: nu nog even niet
De Bank of England heeft de rente onveranderd laag gehouden op een 0,5%. De geldpers gaat ook niet aan om de Britse overheidstekorten te financieren en daarmee blijken de geruchten van eerder deze week ongefundeerd te zijn. Uiteraard bestaat de kans dat de geruchten betrekking hadden op een latere interventie.

  • Bank of England verandert niet van koers (RTL-Z)

Spaanse banken
Jean-Claude Juncker doet graag uitspraken over wat Europa wel en niet zou moeten doen; of Angela Merkel of zijn andere Europese collega's het daarmee nu eens zijn of niet. Hij zinspeelde op Europese welwillendheid om Spanje te helpen idien de Spanjaarden om hulp vragen. Als een diskjockey: “U vraagt, wij draaien..”

  • Juncker: eurozone zal Spaanse banken helpen (RTL-Z)

Jan Hommen van ING maakt zich ook zorgen om Spanje. ING zit op €45 miljard roodgeel staatspapier en dus is het niet heel verrassend dat hij voorstander is van razendsnelle hulp..

  • ING wil dat Spanje steun krijgt (FD)

De aanhoudende financiële ellende in Europa heeft ook voordelen zoals een lagere wisselkoers die een hogere export tot gevolg heeft. Het is ietwat van een wetenschappelijk “doodzonde” om in counterfactuals te redeneren, maar als we de gulden nog zouden hebben, dan zou DNB hetzelfde gedaan moeten hebben als de Zwitserse centrale bank om de munt niet door het plafond te laten stijgen. Vorige week las ik overigens nog ergens dat beleggers zo graag in Zwitsers staatspapier vluchten dat zij de Zwitserse overheid geld geven in plaats van geld vragen. Negatieve rente, deze crisis bewijst dat financiële markten tot alles in staat zijn:

  • Export redt omzet Nederlandse industrie (RTL-Z)

To QE3 or not to QE3?
Kabouter Plop van het monetair alchemisme gaf gisteren in een hoorzitting voor het Amerikaanse congres een toelichting op het beleid van de Fed. De Beank vertelde dat het economische herstel in de VS te kampen heeft met 'significante risico's' waaronder de Europese schuldencrisis. Via het FD:

“De crisis in Europa heeft de Amerikaanse economie geraakt door het hinderen van export, het drukken op het ondeemers- en consumentenvertrouwen, en het druk zetten op Amerikaanse financiële markten en instituten”, aldus de Fed-president.

Beanke vertelde dat de Amerikaanse banken er een stuk beter voor staan dan andere jaren; het ligt gewoon aan Europa. De twist in het hele verhaal? Als er een aanleiding ontstaat om te interveniëren – lees: als men in Europa verder prutst – dan is de Fed bereid om de Amerikaanse overheid met de geldpers te financieren. Ja ja, Europa is de oorzaak voor alle problemen. How convenient..

  • Beanke ziet significante risico's door eurocrisis (FD)

Overigens, toen Ben Beanke sprak en er geen hint op QE3 volgde, werden de gevolgen al voordat hij dat in de speech zei in geprijsd..

Laten we de Beank zelf maar aan het woord laten: “..a trillion here, a trillion there..”

In ander nieuws

Franse parlementsverkiezingen leveren Nederlands tintje op maar dan wel met een Franse slag..

  • Cannabis en Nederlandse vlag als thema’s in de Franse verkiezingen (FD)

Vertrouwen? Het komt te voet en gaat ter paard. Datzelfde kan men stellen voor het verstand; het Budgetrecht teruggeven aan de burger? Kom, wij lichten onze burgers liever zelf op..

  • Tweede Kamer tegen politieke unie van Merkel (FD)

Geloofwaardigheid? De pot verwijt de ketel..

  • Fitch dreigt met verlaging waardering VS (NU.nl)

Uit buitenlandse media

EUSSR? Houdt toch op!
Waar stuurt de Angelsaksische anti-EU propaganda op aan? Sociale onlusten; electorale onderbuikgevoelens en meer van dat soort dergelijke slecht onderbouwde prietpraat. Waarom wordt daarop aangestuurd? De euro is een bedreiging voor het dollarimperium; zo simpel is het. Als in de sociaal-politieke context in Europa de pleuris uitbreekt dan is er nog één soort papier dat de wereld wel zal vertrouwen: de dollar!

Een voorbeeldje van zo'n anti-Europa reflectie van Catherine Hickley die voor Business Week werkt. Zij doet vanuit Berlijn en schrijft normaliter over kunst en vrije tijdsbesteding. Zij vergelijkt Europa met de ineenstorting van het dictatoriale regime onder het communisme.

  • Euro Breakup Precedent Seen When 15 State-Ruble Zone Fell Apart (Bloomberg)

Ik kan mij totaal niet vinden in de strekking van het artikel. Europa zou hyperinflatie te wachten staan? Uh.. uh.. uh: dat is met de huidige monetaire setting een onmogelijkheid. Schoenmaker houd je bij de leest zou ik deze Catherine Hickley willen meegeven; ga lekker schrijven over de gastronomische renaissance in Berlijn of iets in die richting en onthoud je van commentaar over dingen waar je gewoon echt geen verstand hebt.

Desalniettemin wil ik één quote uit het artikel van Hickley eruit lichten en dat betreft Angela's Merkel uitspraak van november vorig jaar: “If the euro fails, then Europe fails.”

Het is dankzij de ECB en ook Merkel dat ik er nog fiducie in heb. De Europese crisis is er één van insolvabele overheden en een insolvabel financieel stelsel; niet van de euro als munt. Dan sta ik maar alleen in het geweld van de financiële berichtgeving.

De mogelijke uitkomsten van deze crisis zijn simpel: of er volgt een systeemimplosie, dus “deflatie” met kapitaalveietiging door systematische afstempelingen; of het mandaat van de ECB wordt politiek gekaapt waaa de geldpers aangaat met hyperinflatie als gevolg; dat lijkt mij uitgesloten omdat Europa eerder opgebroken wordt (lees: onacceptabel voor Duitsland èn Nederland); of er zal een herkapitalisatie via geherwaardeerd goud plaatsvinden. Dat laatste is wat de euro mogelijk maakt; zie de euro in deze context ook als een transitiemunt.

Laat ik Johan Cruijf quoten: “elk voordeel heeft een nadeel, en elk nadeel een voordeel”. Dit eenvoudige principe is ook van toepassing op economische processen. Mijn punt? Zie Europese staatsobligaties – bij een gebrek aan een alteatieve (Nederlandstalige) formulering – als “inverted safe assets“: riskant in dit monetaire financiële kader, solide in het volgende. Er is maar één stap nodig: goudgedekte eurobonds. Men vervangt een onhoudbare onaflosbare schuld met goud, wacht tot de herwaardering van goud door het ontploffen van de papieren goudmarkt een feit is, en gaat de toekomst tegemoet met een schone lei. Op het moment dat financiële markten door hebben dat goud de toekomst heeft; dan leidt dat besef tot “einde oefenig” dollarsysteem.

Voor Europa geldt dat dit de enige manier is om erger te voorkomen. Veel belangrijker: het is de enige manier om van A (dit gedrocht van een monetair en financieel systeem) naar B (een monetair stelsel te gaan die de “vrijheid van welvaart” biedt) te gaan. De duivel schuilt hem in de details, of in dit geval de voorwaarden. Een fiscale 0-lijn – ook al is die mijn inziens te flexibel geformuleerd met 0,5% van het BBP als toelaatbaar structureel begrotingstekort – is zo'n voorwaarde en die wordt door Brussel geëeist. Zeg het maar: zit het gevaar in Brussel of zit het gevaar in eigen land? En wat te denken van alle kritiek uit de Verenigde Staten?

Het boek van Sander Boon gaat in het laatste hoofdstuk in op “freegold” of zoals dat vertaald is naar het Nederlands: “ontketend goud”. Ter toevoeging van zijn behandeling zou ik eraan willen toevoegen dat de gevolgtrekking van ontketend goud erop neerkomt dat de politiek weer aan de ketting gelegd wordt.  

Britse banken solvabel?
Een quote via de Telegraph en dan weet u meer dan genoeg:

PIRC, the shareholder advisory group, has analysed the 2011 accounts of the UK's top five banks to calculate how much they expect to write off as bad debt in the coming years but have yet to take against profits.

Royal Bank of Scotland (RBS) was in the worst condition, PIRC found, with £18bn of undeclared losses that would wipe out more than a third of its capital buffer and potentially force the 82pc state-owned lender back to the taxpayer for another rescue.

HSBC had ($16bn) £10bn in undeclared losses, Barclays £6.7bn, Standard Chartered $3.6bn (£2.3bn) and Lloyds Banking Group £2.9bn. PIRC presented its numbers to all the banks and said none disputed them.

  • UK banks sitting on £40bn of undeclared losses (Telegraph)

In ander nieuws

Dit artikel gaan we in de peiling houden.. de vete tussen Jamie Dimon van JP Morgan en redacteur van Vanity Fair krijgt een vervolg. Een quote van Graydon Carter van Vanity Fair:

Back then, says Carter, Dimon called him up personally, calmly (and as Carter tells it, condescendingly) to explain the functions of a bank. Apparently, Carter didn't quite pick up what Dimon was putting down.

I’m so out of sync with the times that I believe that if you want to gamble with your own money—with no safety net for your losses (like a gambler, for instance)—that’s fine. But if you’re going to gamble with other people’s money—such as the govement-­insured deposits held by banks—then that’s not so fine. Financial institutions like to call what they do trading. Let’s be honest. It’s not trading; it’s betting.

  • Sorry Jamie Dimon, But You Know Things Are Bad When The Editor Of Vanity Fair Reams You In The July Issue (Business Insider)

Een Amerikaanse man deed er alles aan om niet uit zijn huis gezet te worden. Hij barricadeerde zijn deur en weigerde zijn in beslag genomen huis te verlaten. Nadat hij bleef weigeren werd hij getrakteerd op een portie traangas; ging door het lint, schoot er niet al te vrolijk op los en ontlokte daarmee een kogeltje van eigen deeg. Het resultaat bleef beperkt tot een niet-dodelijke kogel in zijn elleboog en strafrechtelijke vervolging.

  • Officers shoot homeowner being evicted from foreclosed house (KVOM)

Spiegel met kritiek op Putin: nieuwe wet Putin maakt oppositie monddood. Daar is geen speld tussen te krijgen.

  • Putin Restricts Protests with 'Scandalous' New Law (Spiegel)

Via Reuters:

Geen idee waarom, maar ik moest door deze foto spontaan weer aan de Sangria denken. Spanjaarden en Nederlanders kunnen wat dat betreft elkaar een hand geven: ..failliet op krediet. De geruchten worden nu wel heel nadrukkelijk: Spanje zal dit weekend officieel steun vragen.

  • Exclusive: Spain to request EU bank aid on Saturday: sources (Reuters)

Izy of Izabella Kaminska met een verwijzing naar Startrek 🙂

  • [Beyond scarcity] The end of artificial scarcity (FT Alphaville)

Ook leuk:

  • THe PhD CoMeDiaN aND HiS FLYiNG BiKe… (WilliamBanzai7; Zero Hedge)

Tot slot.
Mijn jeugdpassie? Voetbal! Het is weer zover..

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo