Dagelijkse kost 8 maart 2012

Wanneer de wal het schip keert
Peperdure management buy-outs, ook wel leveraged buyout leningen (lbo's) genoemd, gaan zorgen voor een golf aan herfinancieringen in Europa. Europese bedrijven in sectoren die het toch al moeilijk hebben moeten in totaal voor €420 miljard herfinancieren. In Nederland zou het gaan om €27 miljard. Tja, als je schepen met excessief veel geleend geld bestuurt, dan keert de wal vanzelf een keer het schip..

  • Schuldmuur bedrijfsleven schuift snel dichterbij (FD)

Principe's overboord
De fiscus speelt de loongegevens van mensen met een salaris van boven de €43.000 door aan verhuurders om het 'scheefwonen' aan te pakken. De woonbond noemt het een schending van privacy en wijst erop dat de Tweede Kamer en de Eerste Kamer nog niet ingestemd hebben met de wetswijziging om deze aangewezen scheefhuurders een extra huurverhoging van 5% te geven. Misplaatst pragmatisme noem ik het: de woningmarkt is kapot gereguleerd en kapot gefiscaliseerd, en omwille van een snelle deeloplossing – dat op papier allemaal werkt maar in de praktijk tot enorme problemen leidt – overtreedt je de eigen wet- en regelgeving. Dit is niet een gevalletje van 'de leugen regeert', maar een gevalletje van 'de willekeur regeert'..

  • Fiscus speelt data van scheefhuurders door (FD)

Griekenland
Vanavond klokslag negen uur moet de deelname van private partijen in de tweede hoofdacte van het Griekse drama zijn afgerond. Zodra driekwart van de helft van de obligatiehouders instemt dan is de deal 'geslaagd' zodat de zogenaamde 'collective action clause' van toepassing zijn en er geen sprake is van een 'wanordelijke' default. Griekenland bewijst dat excessieve schulden niet terugbetaald kunnen worden en dat betekent linksom of rechtsom een default. De nodige addertjes onder het gras kunnen ondanks de 'gereguleerde default' verwacht worden. Een aantal hedge funds zal er alles aan doen om hun Griekse speculatie met credit-default swaps renderend af te sluiten.

  • Rehn waarschuwt schuldeisers Griekenland (NU.nl)
  • Dag des oordeels Grieken (FD)
  • Historisch moment (René Tissen; RTL-Z)

Frankrijk
De Franse economie valt stil in een verkiezingsjaar en in tegenstelling tot Amerika kan de geldpers de economie tijdelijk niet stimuleren. De groei van de Franse economie wordt verwacht te 'vertragen' tot 0,2%. Het is wachten op Keynesianen die ongetwijfeld hun gelijk willen halen door te stellen dat met een hoger begrotingstekort de groei niet zou vertragen en omdat de overheid de banen niet met staatsschulden uit het niets print Frankrijk in de voeten schiet..

  • Centrale bank: Franse economie valt stil (RTL-Z)
  • Sarkozy uit politiek na verlies verkiezingen (NU.nl)

In ander nieuws:

  • NL Inflatie februari ongewijzigd op 2,5% – CBS (RTL-Z)

Nieuws uit het buitenland

QE werkt niet: Fed gaat QE tweaken
Market Watch meldt dat de Fed worstelt om instrumenten te vinden die de Amerikaanse economie via monetaire maatregelen weten te stimuleren. ZIRP, of Zero Interest Rate Policy (lees: het gratis geldbeleid) werkt niet. Het opkopen van hypotheekpapieren en Amerikaanse staatsobligaties werkt ook niet (QE1 en QE2). Het herbeleggen van korte schulden in langlopende schuldpapieren werkt ook niet (QE Twist). Dan ga je natuurlijk iets anders proberen. Althans, dat zou je denken. Niets is minder waar, want de Fed heeft een nieuwe manier bedacht om om met nieuw geprint geld de economie te stimuleren. De nieuwe ronde van QE komt erop neer dat langlopende hypotheken en Amerikaanse staatsobligaties gaat opkopen, maar dat geld “effectief gaat koppelen door het zelf via kortlopende leningen terug te lenen”. Details en bedragen ontbreken nog maar mijn eerste gedachte gaat uit naar een 'maturity mismatch': met kort geleend geld langlopende leningen kopen is niet zonder risico's. Sowieso is geldpersfinanciering van leeglopende kredietzeepbellen kansloos en te typeren als monetair kamikaze-beleid. Hoe dan ook, de Fed is van plan om meer van hetzelfde te proberen, en dat is meer van datgene dat niet kan werken..

  • Fed weighing new form of bond buying: report (MarketWatch)

Target2 probleem: welles, nietes..
In Europa doet de onbelans van het Target2 systeem het nodige stof opwaaien. In Spiegel verscheen een geweldig artikel over het onderwerp. De Duitse professor Hans Weer-Sinn stelde het probleem in Duitsland aan de kaak, schreef erover, stak zijn nek uit, en wordt verrast met een mogelijke oplossing waar hij van gruwt: “eurobonds” zouden een oplossing zijn. Weer-Sinn wil er niets van weten, hij wil strengere regels en manieren om deze onbelans in het Target2 systeem te verkleinen.

  • Euro-Zone Central Bank System Massively Imbalanced (Spiegel)

Jim Grant bij CNBC: Must see
Via Zero Hedge; Jim Grant wordt geïnterviewd door CNBC en zegt dat kapitalisme een beter alteatief is voor wat wij nu hebben. Voor mij persoonlijk is dit zo ontzettend fijn om te horen want soms voel je je een roepende in de woestijn want deze economie heeft inderdaad helemaal niets met kapitalisme te maken!

Amerika #1?!
Tja, Amerikanen zijn trots op hun Amerika. Het Amerika van vroeger, want met lede ogen constateren steeds meer Amerikanen dat er steeds meer dingen zijn waar men niet bepaald trots op kan zijn.  

China reageert verbolgen op protectionisme Amerikaanse politiek
Gisteren schreven we er al even over: “In Amerika hoeft men maar te roepen dat er in het buitenland (lees: China) subsidies gegeven worden – of de berekening nu klopt of niet – en dan is de politiek er als de kippen bij om de achterban te paaien met het treffen van protectionistische maatregelen als vergelding”.

China reageert direct bij monde van de minister van Economische Zaken: “Every man, free from prejudice and armed with common sense economics can come to the right conclusion,” Chen said. Dat is een duidelijk sneer. Verder lezen we:

Chen said U.S. criticism of China was unfounded. “The U.S. govement had subsidized its companies, like the three big automakers … but China did not criticize these moves or start massive countervailing actions against such moves,” Chen said. Chen added that China's yuan exchange rate was now close to its fair value, and China had no intention to let the yuan appreciate sharply.

(..) “I have noticed that the U.S. trade representative and treasury secretary have noted to the Congress that they would use the meeting, as well as other events, to push forward yuan reform,” Chen said. “When I heard about this, I thought I heard wrong. They should push the U.S. dollar reform since the U.S. trade deficit is about 4.8 percent (of GDP),” he said. “China believes all countries should maintain the basic stability of their exchange rates, against the background of global financial crisis,” he said. “Any country's measures to devalue its own currencies or force other countries' currencies to appreciate is not appropriate,” Chen said.

Ga er maar vanuit dat de Chinese grieven aan dovemansoren gericht zijn. De VS print zijn structurele handelstekort, en dat is voor de Amerikaanse politiek niet alleen een vanzelfsprekendheid, het is het Amerikaanse privilege dat landen maar te accepteren hebben.

  • Lees het hele artikel: China lambasts U.S. trade bill, won't adjust yuan (Reuters)

China zit overigens niet stil als het aankomt op het zetten van stappen voor de inteationalisering van de Chinese munt. Zero Hedge legt uit..

  • China Moves To Further Marginalize Dollar: Offers CNY-Denominated BRIC Loans (Zero Hedge)

Scams
Eén van de veelal onbelichte onderwerpen bij een studie economie of iets dat daaraan verwant is, zijn alle mogelijke vormen van oplichting en 'scams' die ervoor zorgen dat mensen geld afgetroggeld wordt Meten is weten, zegt men in de bouw. Zoiets geldt net zo goed voor economen want je moet gewoon weten op welke manieren charlatans te werk gaan. Richard Smith schrijft er graag over en het is een plezier om te lezen!! Geweldige uiteenzetting van zo maar wat mogelijke vormen van scams:

Tot slot.
Amerikanen hebben een gigantische hekel aan de Transportation Security Authority (TSA). Als reiziger ben je min of meer vogelvrij en overgeleverd aan de grillen van de medewerkers van de TSA: “it's their way or the highway”. De bodyscanners die dwars door kleding heen kijken, worden ook niet bepaald gewaardeerd en de verhalen over de wijze waarop peuters en kleuters behandeld worden zijn niet om over naar huis te schrijven. De TSA is gewoon mateloos inpopulair.

Ten aanzien van deze scanners is de vraag is hoe “hufterproof” deze bodyscanners nu eigenlijk zijn? De Amerikaan Jonathan Corbett toont aan dat de scanners niet alles zien. Dat doet hij verrassend simpel..

We kunnen er eigenlijk maar één ding aan toevoegen: “Another big oops for central planning”.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo