Dagelijkse kost 9 februari 2012

Nieuws uit Nederland:

Inflatie omhoog, lonen gelijk = minder koopkracht. De onzichtbare belastingdienst doet zijn werk:

  • Nederlandse inflatie naar 2,5 procent (NU.nl)
  • ‘Beleggers moeten rekening houden met inflatie’ (FD)
  • Wientjes: nullijn voor iedereen (NOS)

In ander nieuws:

  • Roel Jansen: 'Nederland heeft zich van de kaart laten spelen in EU' (NU.nl)
  • ING voelt crisis (NU.nl)
  • ING-topman maakt excuus (NOS)
  • Onverwacht onderliggend verlies ING; koers -4% (RTL-Z)
  • 'Forse daling hypotheekschuld tot 2030' (RTL-Z)
  • Starter is sleutel voor herstel woningmarkt (FD)

Griekenland

De geruchtenstroom over Griekenland houdt maar aan en er is veel onduidelijkheid. Ik heb werkelijk geen idee wat de uitkomst gaat zijn, maar ik zou zeer verbaasd zijn als er op het laatste moment geen tweede bailout komt. Als puntje bij paaltje komt is Griekenland niet gebaat bij een vertrek uit de eurozone, want een devaluatie is echt geen oplossing. Dat is een vorm van schone schijn. Het Griekse bankwezen zou weggevaagd worden en Griekse pensioenfondsen zullen wel pensioenen moeten uitbetalen, maar geen fondsen hebben. Europa is op haar beurt beducht voor de wet van de onbedoelde en ongecontroleerde neveneffecten. Aan de andere kant, als Griekenland gaat dan kan de dynamiek (lees: op hol geslagen financiële markten) het einde van deze valuta-oorlog dichterbij brengen. Enfin, een overzicht van geruchtenstroom, feitjes, politiek gekissebis etc.:

Uit Nederland:

Uit buitenlandse media:

  • Greeks seek elusive bailout deal, EU tempers fray (Reuters)
  • It's Time To End the Greek Rescue Farce (Spiegel)
  • Greek deal prospects rise, euro ministers to meet (Reuters)
  • Optimistic forecast of the day, Greek GDP edition (FT Alphaville)
  • Papademos Says Outstanding Issues Remain, EURUSD Slides (Zero Hedge)
  • Greek Meeting Ends Without Conclusion: LAOS Head Refuses To Sign Deal (Zero Hedge)
  • As Venizelos Leaves For Brussels, There Is No Deal (Zero Hedge)
  • Greeks fail to strike deal to take to Brussels (Reuters)

Nieuws uit buitenlandse media:

#FAIL!

  • Bush Tells Dealers He Avoided ‘Gamble’ in Bailing Out Automakers (Bloomberg)

Quote: “I didn’t want there to be 21 percent unemployment,” Bush said in a speech yesterday to cap the annual National Automobile Dealers Association convention, attended by more than 20,000 people. “I didn’t want to gamble. I didn’t want history to look back and say, ‘Bush could have done something but chose not to do it.’ And so I said, ‘no depression.’”

– Georg W. Bush

Absolute must read!! De Nederlandse politie-missie in Afghanistan? Nou, schrijf het succes daarvan maar op je buik. Na het lezen van het relaas van luitenant-kolonel Daniel L. Davis weet u dat de situatie op Afghaanse bodem volslagen kansloos is. 

  • Truth, lies and Afghanistan – How military leaders have let us down (By LT. COL. DANIEL L. DAVIS; Armed Forces Joual)

FT Alphaville dook in één van de onderzoeken die de Dodd-Frank Act afdwong.  Lisa Pollock las het onderzoeksrapport en kan haar verbazing niet onder stoelen of banken steken. Ter illustratie:

Take a moment to imagine what it must be like to be an American regulator. There are plenty to imagine being: the OCC, the Fed, the CFTC, SEC, FDIC, and that thrift one, until it subsumed into the OCC. Got one?

So there you are, playing the game, doing more or less badly, being more or less under-resourced, and a crisis strikes. For awhile, it’s hella busy as everyone tries to figure out what’s going on and if there’s anything to do about it, clear up the dead banks and look after their depositors, etc. Then, when the dust has begun to settle, several shotgun weddings and failures later, comes the mother of all homework assignments: the Dodd-Frank Act.

Dodd-Frank isn’t all rule-making in order to act the legislation — it’s also about actual homework assignments, like that assigned by Section 719(c) which [..]

Lees verder: American swap regulation: a class apart (FT Alphaville)

Goldman ziet de toekomst met strengere regels met goede moed tegemoet. Reden? Goldman ziet voldoende ruimte om winst te blijven maken; de Goldman manier..

  • Goldman looks on the bright side of Volcker rule (Reuters)

De toekomst van de overgenomen bank Countrywide ziet er minder rooskleurig uit; de bank werd in 2009 door Bank of America overgenomen en daarmee kocht het letterlijk een kat in de zak (afschrijvingen van circa $25 miljard, mogelijk meer..):

Dat Amerikaanse banken niet blij zijn met de rechtszaken omtrent MERS en de systematische fraude weet het Amerikaanse Openbaar Ministerie, met name in New York..

  • Mortgage Settlement Wrangling Continues, Banks Balking at Schneiderman MERS Suit (Naked Capitalism)

Het laatste nieuws over de mogelijke schikking ten aanzien van alles wat fout gaat met de Amerikaanse huizenmarkt, de beloning van systematische fraude door banken en een politieke elite die ogenschijnlijke cadeautjes uitdeelt om te verhullen dat de juridische basis die aan de hypotheekmarkt ten grondslag ligt, “kaput ist”. Zero Hedge slaat de juiste toon aan: “30 pieces of silver? Or a coer office.” Anders gezegd, 30 zilverstukken voor het verraad. Om moedeloos van te worden..

  • US To Settle Fraudclosure For $25 Billion Even As It Channels Fake Tough Guy In Meaningless Lawsuit Against Very Same Banks (Zero Hedge)

En via Reuters:

  • Mortgage deal nears as holdout states join (Reuters)

De macht van Amerikaanse vakbonden is groot (geweldige grafiek met een overzicht)..

  • Are Govement Unions Out Of Control? An Infographic (Zero Hedge)

Wereldwijd wordt met argusogen gekeken naar de compleet absurde patentwetgeving en de wijze waarop bedrijven zoals Monsanto met voedselgewassen om gaan. Dat komt allemaal door de monopolierechten die verkregen worden middels patenten. Aandacht hiervoor op Al Jazeera:

  • The seed emergency: The threat to food and democracy (Vandana Shiva; Al Jazeera)

Ter aanvulling van bovenstaande bericht. Onder het mom “voor complexe problemen bestaan eenvoudige oplossingen, heb ik in 2007 – net na mijn afstuderen – was het één van de eerste onderwerpen waar ik over schreef. Ons patentstelsel werkt in het slechtste geval monopolistische prijzen in de hand, en in het 'beste' geval oligopolistische prijzen. Anders gezegd, patenten kosten de consument miljarden onnodig geld, vormen een grote belemmering voor de mate van innovativiteit in de economie en verminderen het aantal economische kansen voor de groeimotor van economieën wereldwijd: het midden- en kleinbedrijf.

Mijn gedachte voor een oplossing? Elimineer het element exclusiviteit verbonden aan een patent (dat is namelijk een monopoliepositie) en verbindt in plaats daarvan een alleenrecht aan patenten om als enige marktaanbieder de belasting toegevoegde waarde (BTW) NIET in rekening te brengen. Dat veschaft bedrijven de ruimte om de winstmarge als functie van de concurrentie in te zetten zodat zij hun winstmarge op peil houden en de kosten voor hun onderzoek en ontwikkelingen eruit kunnen halen. Is er geen concurrentie dan is de BTW (in Europa zo'n 19%) vrije winstmarge die verdiend kan worden. Is er sprake van concurrentie dan kan men onder de prijzen gaan zitten om meer concurrend te zijn. Geleidelijk wordt deze “BTW-winstpremie” verlaagd en dat houdt feitelijk in dat over het product jaarlijks een 1% BTW opgeteld wordt wat afgedragen moet worden aan de belastingdienst. Na 19 jaar verdwijnt dit voordeel vanzelf.

Deze beloningsstructuur voorkomt dat bedrijven een vrijbrief hebben om niet concurrerend te werken (monopolisten concurreren nu eenmaal niet). Momenteel is er geen enkele kostenprikkel omdat de kosten toch wel worden afgewenteld op de consument. Immers, die heeft geen alteatieve keuzemogelijkheden. In mijn voorstel worden bedrijven die veieuwen nog steeds beloond, maar niet via een monopolie, maar via een gelimiteerd concurrentievoordeel. Het resultaat zal een snellere en bredere diffusie/spreiding van nieuwe technieken zijn en dit komt de innovativiteit van een economie ten goede. Bovendien betaalt u als consument niet langer teveel.

Indien ik uw interesse heb gewekt, u kunt één en ander nalezen:

  • Capitalism, Free Markets and Patents: Grounds For A Major Policy Revision (JCASchipper.nl)
  • Revisiting: “Capitalism, Free Markets and Patents: Grounds for a Major Policy Revision” (JCASchipper.nl)
  • Part I – Arguing Any Economic Framework – What Is Market Capitalism About? (JCASchipper.nl)
  • Part II – Arguing the Patent-Framework (JCASchipper.nl)

Deel drie staat nog steeds op de 'to-do list'. Dat derde deel moet ingaan op de wisselwerking tussen het huidige financiële stelsel (lees: fractioneel bankieren) en haar effecten op de “bedrijfsomgeving” die te typeren valt met “scheefgroei”. Daarmee bedoel ik dat de mogelijkheden om concurrentie te beperken ertoe leiden dat bedrijfspopulaties steeds 'smaller' worden. Grote bedrijven domineren steeds meer de markt en dat komt de diversiteit van bedrijvigheid niet ten goede.

Ter illustratie van het falen van ons patentstelsel hoeft men overigens niet ver te zoeken. De farmaceutische industrie is in meerdere opzichten een pijnlijk voorbeeld.

In de Verenigde Staten:

En ook in Nederland gaat er niet altijd even zuiver aan toe:

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

___

Een treffend en tevens gebalanceerd commentaar op de nieuwe Amerikaanse wet die drones toestaan als middel voor het (ongecontroleerd) “monitoren” van burgers.

  • Privacy Death Stars Approved By Congress (Gawker)

In ander nieuws..

Aandacht voor de Elfstedentocht vanuit Duitsland.

  • Ice Fever Holland Abuzz about 'Mythical' Skating Race (Spiegel)

Tot slot.

Op de één of andere manier vervelen de parodieën op Der Untergang nooit. Een korte en treffende samenvatting van de ellende veroorzaakt door MERS. Een heerlijke quote: “My Balance Sheet is F%^&*%”.. Inderdaad!!

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo