Deutsche Bank maakt ranglijst van beste beleggingen in oktober

Naast zilver deed ook goud het in oktober wat minder dan gemiddeld, het gele edelmetaal werd in de afgelopen maand 2,9% goedkoper. De koperprijs zakte ook sterk in oktober, met een prijsdaling van 6,4% was dit metaal goed voor de tweede slechtste plek achter zilver. Staatsobligaties en aandelen van de perifere eurolanden deden het in oktober relatief goed, zoals de eerste grafiek laat zien. De tweede grafiek geeft de prestaties van de verschillende beleggingscategorieën sinds het begin van dit jaar. Hier zijn de uitslagen uiteraard wat groter.

Ten opzichte van begin 2012 is de prijs van tarwe met meer dan 30% gestegen, maar deden ook verschillende aandelenmarkten het goed. De Duitse DAX steeg dit jaar al met 23,1%, de Hang Seng index won 21,6% en ook de Griekse aandelenbeurs ging met meer dan 20% omhoog. De Amerikaanse S&P 500 beursgraadmeter bleef iets achter met een winst van meer dan 14% over 2012. Obligaties van de grotere economieën waren dit jaar minder in trek, getuige de magere winsten van ongeveer twee procent voor Duitse 'bunds', Britse 'Gilts' en Amerikaanse 'Treasuries'. De markt voor deze obligaties lijkt enerzijds verzadigd en wordt anderzijds in twee van de drie gevallen 'gemanipuleerd' door aankopen van centrale banken.

Prestaties van verschillende beleggingen in oktober 2012 (Bron: Deutsche Bank, via Zero Hedge)

Prestaties van verschillende beleggingen over 2012 YTD (Bron: Deutsche Bank, via Zero Hedge)

Goud en zilver in de middenmoot

De zilverprijs ging in 2012 iets meer omhoog dan de goudprijs, maar beide kwamen dit jaar niet veel verder dan de middenmoot van alle beleggingen die Deutsche Bank selecteerde voor dit overzicht. Vooral de zomermaanden waren vrij zwak voor goud en zilver. In augustus en september gingen de prijzen van beide edelmetalen sterk omhoog, maar in de maand oktober verloren goud en zilver respectievelijk bijna 4% en 9% van haar waarde (uitgedrukt in USD). Vergeleken met de gemiddelde jaarlijkse prijsstijging van de afgelopen negen jaar loopt de goudprijs in 2012 nog wat achter met een plus van 9,3% in USD en 9,6% in EUR. Ook zilver heeft het in de eerste tien maanden van dit jaar nog niet zo goed gedaan als voorgaande jaren met een prijsstijging van 14% in USD en 15,5% in EUR.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo