Als het aan Eurogroep voorzitter Dijsselbloem ligt wordt het Europese Stabiliteitsmechanisme (ESM) uiteindelijk omgezet in een Europees Monetair Fonds. Deze nieuwe organisatie moet, naar het voorbeeld van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), de Europese landen die in de problemen zijn gekomen te hulp schieten. Naast het verstrekken van noodleningen moet deze supra-nationale autoriteit zich dus ook gaan bemoeien met het doorvoeren van hervormingen in de probleemlanden.
“Ik denk dat er veel voor te zeggen valt om het bailout fonds van de eurozone op de middellange tot lange termijn verder te ontwikkelen tot een Europees IMF”, zo verklaarde Dijsselbloem maandag in een interview met de Frankfurter Allgemeine Zeitung. De voorzitter van de Eurogroep merkt op dat de ECB zich steeds minder op haar gemak voelt in de Trojka, terwijl de Europese Commissie haar aandacht op andere belangrijke taken zou moeten richten. Daardoor is het volgens Dijsselbloem wenselijk om op termijn de taak van de Trojka over te dragen aan een Europees Monetair Fonds.
Europees Monetair Fonds
Volgens Dijsselbloem moet het bestaande ESM noodfonds de technische expertise ontwikkelen waar op dit moment alleen het IMF de beschikking over heeft. Daardoor zou Europa op termijn onafhankelijk kunnen worden van het IMF in de aanpak van een crisis zoals die van Griekenland. Het is overigens niet voor het eerst dat het plan van een Europees Monetair Fonds geopperd wordt. Eerder sprak ook de Duitse minister Wolfgang Schauble zijn wens uit voor een Europese tegenhanger van het IMF.
Griekenland en haar internationale schuldeisers zijn nog steeds verdeeld over de voorwaarden waaronder een nieuwe noodlening verstrekt moet worden. Daardoor is het nog onzeker of Griekenland later dit jaar een volgende tranche uit het noodfonds krijgt. Het ESM heeft sinds haar oprichting al €265 miljard aan noodleningen verstrekt.
Het ESM is de permanente opvolger van het tijdelijke EFSF (Europese Financial Stability Facility) dat tijdens de Europese schuldencrisis werd opgetuigd om noodkredieten aan de zuidelijke ‘probleemlanden’ te verstrekken. Verschillende PIIGS-landen dreigden toen de toegang tot de internationale kapitaalmarkt kwijt te raken, omdat er grote zorgen waren over een mogelijk technisch faillissement van sommige eurolanden.
Dijsselbloem wil een Europees Monetair Fonds