Deze bijdrage is afkomstig van Doijer & Kalff
De aandelenkoersen in de VS blijven stijgen en indices als de S&P 500 en de Nasdaq staan zelfs op recordhoogte. Zes jaar na het dieptepunt van 2009 is de waardering van aandelen verdubbeld, omdat bedrijven door de extreem lage rente goedkoop kunnen lenen en omdat beleggers door diezelfde daling van de rente bereid zijn steeds hogere prijzen te betalen voor aandelen. Door de lage rente op spaargeld en staatsobligaties worden aandelen een steeds aantrekkelijker alternatief. Gecombineerd met het feit dat bedrijven de laatste jaren steeds meer aandelen terugkopen en zich vaker met vreemd vermogen financieren neemt het totale aanbod aan aandelen af.
Terugkopen aandelen
Het terugkopen van aandelen door bedrijven heeft de koersen sterk omhoog gedreven. Dat bevestigt strateeg Binky Chadha van Deutsche Bank in een nieuwsupdate voor beleggers.
“Het herstel van de aandelenkoersen in de VS is bijna volledig toe te schrijven aan een krimpend aanbod dat volgt uit het terugkopen van aandelen. Sinds de markt in maart 2009 haar bodem bereikte is er netto voor $1,8 biljoen aan aandelen teruggekocht door bedrijven, omgerekend 13% van de totale marktwaarde van alle aandelen. Tegelijkertijd zien we aan de vraagzijde van de markt dat de instroom in aandelen netto dicht bij nul ligt. Dus, ondanks het feit dat de S&P 500 meer dan verdrievoudigd is sinds de bodem van 2009, is er amper nieuw geld in de aandelenmarkt gekomen.”
Terugkopen van aandelen door bedrijven heeft de beurskoers opgedreven (via Businessinsider)
Wanneer bedrijven eigen aandelen inkopen vermindert het totale aantal aandelen dat beleggers kunnen verhandelen. Als veel bedrijven dat tegelijkertijd doen neemt de schaarste toe en gaan beleggers steeds hogere bedragen bieden voor dezelfde stukken. Ook als er geen nieuwe kopers op de aandelenmarkt verschijnen. Vorig jaar kochten alleen Amerikaanse bedrijven in totaal $553 miljard aan aandelen terug, het tweede grootste volume in een jaar dat ooit gemeten is. Bedrijven als Pepsi, American Express, Merck en Home Depot kochten stuk voor stuk minstens $10 miljard aan aandelen terug van beleggers. Apple en General Electric hebben zelfs zoveel geld in kas dat ze beide meer dan $50 miljard aan aandelen konden terugkopen.
Aandeelhouder wint
Het terugkopen van aandelen is gunstig voor de aandeelhouders. De winst per aandeel neemt immers toe en daarmee ook de waarde die beleggers aan het aandeel toekennen. Het betekent een hoger koersrendement en een hoger dividendrendement. Toch is het terugkopen van aandelen door een bedrijf niet altijd een goed teken. Het terugkopen van aandelen suggereert dat bedrijven geen betere bestemming weten voor hun geld en dat ze geen investeringskansen of groeimogelijkheden meer zien. In sommige gevallen lenen bedrijven om aandelen terug te kopen. Zo verschuift de balans tussen vreemd vermogen en eigen vermogen en neemt het bedrijf een hoger financieringsrisico voor lief in ruil voor een korte termijn winst voor de aandeelhouder.
Stijgende aandelenkoersen willen dus niet zeggen dat het beter gaat met de economie. Het tegenovergestelde kan zelfs waar zijn, want als de economie goed draaide zouden bedrijven dat geld liever investeren in nieuwe projecten en overnames dan in het terugkopen van aandelen!