Duitsland heeft bewezen dat een economische crisis altijd winnaars en verliezers kent. Terwijl landen als Griekenland, Portugal, Spanje, Italië en Ierland in de problemen kwamen wisten onze oosterburen de meeste ellende buiten de deur te houden. Door de relatief lage private schulden en de exporteconomie van Duitsland werden de staatsobligaties van het land een veilige vluchthaven voor veel institutionele beleggers. Daardoor kon Duitsland de afgelopen jaren veel goedkoper lenen dan voor de crisis.
Uit de laatste cijfers van het Duitse ministerie van Financiën blijkt dat Duitsland tussen 2010 en 2014 in totaal een besparing van €40,9 miljard zal realiseren door de lage rente. Door de besparingen op de rente en door hoger dan verwachtte belastinginkomsten hoefde Duitsland ook minder geld op te halen van de kapitaalmarkt. Tussen 2010 en 2012 leende de Duitse staat €73 miljard minder dan aanvankelijk in de begroting was opgenomen. Het mes snijdt voor onze oosterburen dus aan twee kanten.
Het Duitse ministerie van Financiën probeert zoveel mogelijk profijt te halen uit de huidige situatie, bijvoorbeeld door meer langlopende obligaties op de markt te brengen. Tussen 2009 en 2012 daalde de uitgifte van kortlopende schulden (looptijd van minder dan drie jaar) van 71% naar 51%.
Bron: Spiegel
2 gedachten over “Duitsland slaat munt uit de crisis”
Zodra de Duitser echt moeten gaan betalen voor de noodsteun aan de Zuid Europese landen zal het “voordeel” wel anders voelen
Duitsland betaalt niet alleen heel weinig rente, maar heeft met de euro ook een véél te goedkope munt. De waarde van de euro wordt immers afgekoeld door Latijns-Europa en opgedreven door Germaans Europa. Deze tegengestelde krachten maken de euro voor Duitsland te goedkoop en voor de periferie te duur. Daarom draait de Duitse exportindustrie als een tierelier.
Zolang er geen ontvlechting van de euro plaatsvindt is Duitsland spekkoper. Echter, zodra de euro uit elkaar valt, ontvangen Duitsland en Nederland de rekening. Veel papieren vorderingen moeten dan sterk afgewaardeerd worden. Alsdan blijkt dat dit avontuur alleen maar verliezers opgeleverd heeft. http://www.economie-macht-maatschappij.com/eurozone-duitsland-frankrijk.html