Euro begint 2015 op laagste niveau in 29 maanden

De euro begint het jaar met de laagste wisselkoers tegenover de dollar in 29 maanden tijd, zo schrijft Reuters. De munt zakte naar een wisselkoers van $1,2050, nadat Draghi kenbaar had gemaakt dat nieuwe monetaire stimuleringsmaatregelen mogelijk zijn. De ECB hint al langer op nieuwe stimuleringsmaatregelen, omdat de inflatie in de Eurozone ver beneden de doelstelling van 2% per jaar ligt.

“We bereiden ons technisch voor op een aanpassing van de snelheid, de omvang en de samenstelling van onze maatregelen voor begin 2015, mocht dat nodig zijn”, zo verklaarde de ECB-president. Binnen de centrale bank is er unaniem steun voor dit beleid, zo benadrukte hij.

Op 22 januari houdt de ECB een bijeenkomst, waarin het opkopen van staatsobligaties waarschijnlijk opnieuw besproken zal worden. Met deze stap treedt de ECB in de voetsporen van de Federal Reserve, de Bank of England en de Bank of Japan, die deze vorm van monetaire stimulering eerder al toepasten om de rust op de financiële markten terug te brengen.

wisselkoers-euro

De euro zakt naar laagste niveau in 29 maanden

‘Prijsstabiliteit in gevaar’

Volgens Draghi is de kans dat de ECB haar mandaat van prijsstabiliteit niet kan verdedigen op dit moment groter dan zes maanden geleden. De inflatie blijft hardnekkig dalen en de verwachting is dat de lage olieprijs het algemene prijspeil de komende maanden verder onder druk zal zetten. De ECB-president benadrukte in een interview met het Duitse Handelsblatt dat Europese regeringen de noodzakelijke hervormingen moeten doorvoeren, de lastendruk voor burgers en bedrijven moeten verlagen en de administratieve rompslomp moeten terugdringen, zodat het herstel van de Eurozone wordt bespoedigd. Een herstel dat volgens Draghi nog steeds ‘fragiel en ongelijkmatig’ van karakter is.

De ECB is naarstig op zoek naar een manier om de inflatie aan te jagen, zonder dat ze buiten de lijnen van haar mandaat treedt. Officieel is directe financiering van overheden in de Eurozone streng verboden, maar het met opkopen van staatsobligaties draagt de centrale bank wel indirect bij aan een verlichting van de schuldenlast. Al is het alleen maar om het drukkend effect op de rente.

De lage inflatie is volgens Draghi een probleem, omdat consumenten bestedingen uitstellen en bedrijven als gevolg daarvan minder investeren. Het aanwakkeren van de inflatie kan daarom meer economische groei teweeg brengen.Centrale banken in de Westerse wereld zoeken naar nieuwe maatregelen om de economie op gang te brengen, maar zien hun invloed steeds verder afnemen. De rente, traditioneel het meest krachtige instrument dat centrale bankiers hebben om de besparingen en investeringen in de economie (en daarmee de economische groei) te reguleren werkt niet meer. De rente is al teruggebracht tot nul, maar dat haalt consumenten en bedrijven nauwelijks over de streep om meer te lenen.

Ook de lange rente kruipt richting de nul procent, omdat besparingen schuilen in de vermeende veiligheid van staatsobligaties. Door de overweldigende vraag naar het liquide schuldpapier zakt de rente op 10-jaars leningen van zowel de sterke als de zwakke eurolanden naar een dieptepunt.

Het is nog maar de vraag wat het opkopen van staatsobligaties oplevert. De rente is al extreem laag en dat levert nauwelijks economische groei op. Misschien dat een meer directe vorm van stimulering de ECB kan helpen haar doel te bereiken.

draghi-ecb

Hoe kan Draghi de Eurozone uit het deflatiemoeras sleuren?

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

2 gedachten over “Euro begint 2015 op laagste niveau in 29 maanden

  • Help me eens om het te begrijpen. Een taak van de ECB is prijsstabiliteit. Sinds wanneer is 2% waardevermindering van mijn centen stabieler dan 0% waardevermindering?

    Beantwoorden
    • De 2% is een harmonisering met de doelstelling die de Federal Reserve en andere centrale banken hanteren. Zo blijft de waarde van de valuta ten opzichte van andere stabiel. Maar ik ben het met je eens dat 0% inflatie pas echt stabiliteit is. Misschien wordt die doelstelling in de toekomst bijgesteld door de ECB.

      Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo