Deze bijdrage is afkomstig van Hollandgold
Onzekerheid over de toekomst van Griekenland en de waarde van de euro doet veel Europeanen besluiten goud te kopen, zo schrijft Bloomberg. Vooral in Griekenland loopt het storm, want de Britse Royal Mint verkocht daar in de maand juni twee keer zoveel gouden munten als normaal. De Griekse bevolking heeft geen vertrouwen meer in de bank en kiest daarom steeds vaker voor edelmetalen als alternatieve manier om vermogen in op te slaan.
Niet alleen de Grieken kopen meer goud om hun vermogen veilig te stellen. Ook in Nederland zagen we de de vraag naar edelmetalen sterk toenemen. “Het afgelopen weekend was de omzet vier keer zo hoog als normaal”, zo verklaarde Vincent Kersten van Hollandgold. “We waren al voorbereid op de drukte door wat extra voorraad aan te houden, maar dat het zo hard zou gaan hadden we niet verwacht”, zo voegde Kersten eraan toe.
Goud als veilige haven
Griekse spaarders zoeken een veilige haven nu Griekenland kapitaalcontroles in werking heeft gesteld. Afgelopen zondag werd bekend dat de opname van spaargeld beperkt wordt tot €60 per dag en dat de Griekse banken de hele week dicht blijven.
“De meest gangbare beleggingsmunten zijn uitverkocht”, zo verklaarde Daniel Marburger van het in Frankfurt gevestigde Coininvest tegenover Bloomberg. “Toen men hoorde dat de Griekse banken voor enige tijd gesloten zouden worden begon men in te zien dat het geen gek idee is om wat spaargeld in de vorm van goud aan te houden.”
De goudkoers schoot maandagochtend omhoog door het nieuws uit Griekenland, maar aan het eind van de dag was de prijs weer terug op de slotkoers van vorige week. De paniek nam snel af, maar de run op goud in Europa ging ook de rest van de dag onverminderd door.
De verkoopcijfers van de meeste munthuizen moet nog bekend worden gemaakt, maar de voorlopige cijfers van de US Mint laten zien dat de vraag naar gouden munten inderdaad weer wat aantrekt. In de maand juni verkocht de US Mint bijvoorbeeld 61.500 troy ounce aan gouden Eagle munten, het grootste volume sinds januari.