Chinese banken hebben de afgelopen jaren heel veel kredieten verstrekt aan bedrijven, maar door de terugval van de wereldeconomie en de groeivertraging in China wordt het terugbetalen van die leningen voor steeds meer bedrijven een probleem. De Chinese toezichthouder maakte bekend dat het totaalbedrag aan slechte leningen in juni met omgerekend $14 miljard was toegenomen tot 1,19 biljoen yuan ($186 miljard). Daardoor steeg de non performing loan (NPL) ratio van 1,50 naar 1,59 procent.
Volgens de officiële statistieken is het aantal slechte leningen, waarop de betalingsachterstand is opgelopen tot meer dan 90 dagen, sinds de zomer van 2013 met meer dan 50% toegenomen. Vooral de afgelopen twaalf maanden kwamen vele Chinese bedrijven in betalingsproblemen, zoals de volgende grafiek laat zien.
Forbes schrijft dat de problemen vooral bij kleinere lokale banken zitten, waar men onder sociale druk vaker geneigd is leningen te verstrekken om de werkgelegenheid in de regio in stand te houden. Maar door de grote vraaguitval zijn deze problemen niet langer voor de buitenwereld te maskeren.
Slechte leningen in China nemen explosief toe
Onbetrouwbare cijfers?
“Chinese banken hebben hun leningenportefeuille de afgelopen jaren met meer dan 30% uitgebreid. We horen van onze analisten dat er nu sprake is van overcapaciteit in een aantal sectoren die overladen zijn met schulden”, zo verklaarde vermogensbeheerder Gerardo Zamorano van Brandes Investment Partners uit San Diego tegenover Forbes. “We verwachten dat er nog meer slechte nieuws over de bankensector naar buiten zal komen. Het is moeilijk dat met zekerheid te zeggen, want er is geen transparantie”.
De Chinese bankensector had eind september in totaal 2,26 biljoen yuan gereserveerd voor verliezen op slechte leningen. Dat lijkt ruim voldoende, maar volgens insiders is het werkelijke aantal slechte leningen in de Chinese bankensector nog veel hoger dan de cijfers doen suggereren.
Leestip: De New York Times publiceerde afgelopen zomer een uitgebreid artikel over de schuldenproblematiek in het Chinese bedrijfsleven, een aanrader voor iedereen die meer over dit onderwerp wil weten.