Fannie Mae klopt opnieuw aan bij Amerikaanse staat

 

Fannie Mae werd in de jaren ’30, als onderdeel van de New Deal van de Amerikaanse president Roosevelt, opgericht en verleent financiële diensten aan geldverstrekkers op de Amerikaanse huizenmarkt. Fannie Mae is, net als het kleinere zusterbedrijf Freddie Mac, een grote speler op de markt van gesecuritiseerde  hypotheken. In andere woorden, Fannie en Freddie kopen hypotheken op van banken en andere geldverstrekkers, bundelen deze samen in pakketen en verkopen deze met hun garantie op de kapitaalmarkt. Dit houdt in dat zij ervoor zorgen dat investeerders zelfs als hypotheken niet worden betaald hun geld krijgen. Dit soort constructies zorgde, er toen de Amerikaanse huizenmarkt in 2007 ineenstortte, voor dat Fannie Mae en Freddie Mac in grote problemen kwamen en in 2008  onder curatele van de Amerikaanse overheid werden geplaatst. 
 
Fannie Mae heeft sinds 2008 inmiddels meer dan $110 miljard gekregen van de Amerikaanse overheid en heeft $17,2 miljard in de vorm van dividend terugbetaalt aan de overheid en daarmee de belastingbetaler. Fannie Mae maakt nu, na het 16e kwartaalverlies in de afgelopen 17 kwartalen, opnieuw aanspraak op de Amerikaans schatkist. De verliezen in het derde kwartaal komen vooamelijk door leningen die tussen 2005 en 2008 werden afgesloten, de periode dat de zeepbel op de Amerikaanse huizenmarkt barstte. Leningen die vanaf 2009 zijn verstrekt zullen naar “verwachting” wel winst opleveren. Ondanks dat de zogenaamde foreclosures, het beslag leggen op onroerend goed als de hypotheek niet wordt betaalt, niet meer toenemen hebben zowel Fannie Mae als Freddie Mac tientallen duizenden huizen in hun bezit. Deze huizen moeten beide bedrijven door de dalende huizenprijzen met grote verliezen van de hand doen.
 
Het verlies komt volgens Fannie Mae door de toegenomen kredietkosten die samenhangen met de grote aantallen foreclosures en met de financiële positie van de verzekeringmaatschappijen waar zowel Fannie Mae als Freddie Mac hun hypotheken verzekeren. De verzekeringsmaatschappijen konden volgens een woordvoerder van Fannie Mae tot op heden wel aan de claims van Fannie Mae en Freddie Mac voldoen, maar kunnen dit gezien hun financiële positie in toekomst waarschijnlijk niet blijven doen.
 
De Amerikaanse overheid heeft aangegeven dat ze gezien de cruciale rol van Fannie Mae en Freddie Mac, goed voor de halve hypotheekmarkt in de VS, de beide bedrijven tot het einde van 2012 ongelimiteerd zal blijven steunen. Beide bedrijven kostten de Amerikaanse belastingbetaler al meer dan $150 miljard. 

 
 
Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo