Federal Reserve hielp vooral buitenlandse banken met QE2

Ondanks het feit dat de Federal Reserve de afgelopen jaren tal van banken heeft verlost van langlopend schuldpapier blijven de banken terughoudend met het verstrekken van nieuwe kredieten. Die tientallen miljarden die de Amerikaanse centrale bank iedere maand uit de markt haalt blijken zich vooral op te stapelen als “Excess Reserves”. Dat geeft ons ook inzicht in de mate waarin de Federal Reserve schulden heeft gekocht van Amerikaanse banken en buitenlandse banken. Zero Hedge heeft de cijfers verzameld.

Overtollige reserves van banken bij de Federal Reserve

Overtollige reserves van banken bij de Federal Reserve

Federal Reserve hielp vooral buitenlandse banken met QE2

De tweede ronde van het stimuleringsprogramma (QE2) was voornamelijk gericht op de buitenlandse banken. Zero Hedge vergeleek de ontwikkeling van de reserves van Amerikaanse en buitenlandse banken bij de Federal Reserve tussen november 2010 en juni 2011, de periode waarin het QE2 programma operationeel was. Dezelfde berekening werd gemaakt voor het QE3 programma, dat actief was van januari tot en met oktober 2013. Deze vergelijking tussen de twee stimuleringsprogramma’s leverde de volgende grafiek op.

We zien dat de Federal Reserve onder het QE2 programma bijna 90% van het schuldpapier kocht van buitenlandse banken, terwijl de verdeling tussen Amerikaanse en buitenlandse banken onder QE3 veel gelijkmatiger was. Was het toeval dat buitenlandse banken voorrang kregen tijdens het QE2 programma? Of hadden Europese banken in die tijd meer steun nodig dan de Amerikaanse banken?

Van welke banken kocht de Federal Reserve schuldpapieren?

Van welke banken kocht de Federal Reserve schuldpapieren? (Bron: Zero Hedge)

Foto van Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *