Griekenland moet geen bail-in krijgen waarbij de schuldeisers hun verlies moeten nemen. Dat zei de plaatsvervangend minister van Financiën van Duitsland, Jens Spahn, in een interview met de Duitse radiozender Deutschlandfunk. Hij verwacht nog steeds dat er een overeenkomst bereikt zal worden met het IMF waarin geen schuldverlichting is meegenomen.
Het IMF pleit voor een aanzienlijke kwijtschelding van de Griekse schuldenlast, maar dat stuit op grote bezwaren in Duitsland. Griekenland krijgt geld uit een Europees noodfonds, waar Duitsland de grootste bijdrage aan levert. Een herstructurering van de Griekse schulden betekent dat vooral Duitsland zijn verlies moet nemen.
Geen schuldverlichting
Duitsland wil geen schuldverlichting voor Griekenland, uit angst dat andere Europese landen ook om schuldverlichting gaan vragen. Door Griekenland schuldverlichting te geven neem je ook bij andere Europese landen de prikkel weg om structurele hervormingen door te voeren. Daarmee zou je volgens plaatsvervangend minister Spahn een verkeerd signaal afgeven.
Ondanks het verschil van inzicht wil Duitsland het IMF wel graag aan de onderhandelingstafel houden, vanwege haar expertise met betrekking tot het doorvoeren van hervormingen in ruil voor financiële steun. De Duitse bevolking blijft ondertussen verdeeld over dit lastige Europese schuldvraagstuk. Uit een recente peiling blijkt dat ongeveer de helft van de Duitsers tegenstander is van een schuldverlichting voor Griekenland.