Geithner komt naar Europa om over crisis te praten

De Amerikaanse minister van Financiën komt een paar dagen naar Europa om met een aantal belangrijke personen te spreken. Zijn rondje Europa begint op 6 december, waar hij in Frankfurt zal spreken met de Mario Draghi van de ECB en Jens Weidmann van de Duitse Bundesbank. Later die dag zal Geithner naar Berlijn gaan om te spreken met zijn Duitse collega Wolfgang Schaeuble. De volgende dag reist Geithner naar Frankrijk, waar hij zal praten met de Franse premier Sarkozy en zijn minister van Financiën Francois Baroin. Diezelfde dag nog zal hij verschijnen in Marseille, waar een gesprek gepland staat met de kersverse Spaanse premier Mariano Rajoy. Op 8 december komt de Amerikaanse minister van Financiën ook nog even naar de industrie- en modestad Milaan, waar hij zal spreken met de nieuwe Italiaanse premier Mario Monti. Na dit gesprek reist Geithner weer terug naar de VS, nog voor het topoverleg begint op vrijdag 9 december.

Opvallend aan dit lijstje is dat Geithner wel een bezoek brengt aan de staatshoofden van Frankrijk, Spanje en Italië, maar niet aan de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Dat terwijl Duitsland toch wordt gezien als het land dat de kar economisch gezien moet trekken en dat met ruim 80 miljoen inwoners ook het zwaartepunt in de Eurozone is. Timothy Geithner zou door Obama gevraagd zijn om deze Europa-trip te maken. Volgens Phillip Swagel, die betrokken was bij het economische beleid van de Bush (jr.) regering, lijkt het nuttig om de minister van Financiën druk te laten zetten op de Europese beleidsmakers. Mark Zandi, chief economist bij kredietbeoordelaar Moody's, zullen financiële markten weer onrustig worden als er na het topoverleg van 9 december weer geen bevredigend resultaat op tafel ligt.

Ondertussen kijkt men wereldwijd ook met een schuin oog naar het IMF, dat ook een rol kan spelen in de 'bestrijding' van de Europese schuldencrisis. Met name het besmettingsgevaar dat volgt uit een diepe crisis in Europa is een factor waar ze zich in Amerika zorgen om maken. Het IMF zou de middelen beschikbaar kunnen stellen die nodig zijn om de schuldencrisis te isoleren tot Europa. Het IMF heeft op dit moment ongeveer $400 miljard aan reserves die ingezet zouden kunnen worden, maar om echt grootschalig in te kunnen grijpen zal er waarschijnlijk nog meer geld nodig zijn. Brazilië en Mexico hebben reeds aangegeven dat ze willen bijdragen aan het IMF om de slagkracht ervan te versterken. Volgens Eswar Prasad, voormalig econoom van het IMF, zou Amerika geen bezwaar hebben tegen een versterking van het IMF met behulp van injecties van 'emerging markets' en vanuit Europa.

Bij een topoverleg dat op 29 november werd gehouden tussen Europese ministers van Financiën werd al min of meer geconcludeerd dat het niet gaat lukken om het EFSF op te pompen van tot de gewenste €1.000 miljard. Daarom zouden de inspanningen zich nu richten op het IMF, dat op dit moment al €200 miljard beschikbaar zou kunnen stellen. Ondertussen roept Angela Merkel op tot een sterkere fiscale unie, waar ook automatische sancties aan gekoppeld moeten worden voor landen die de regels overtreden.

Zowel de plannen voor een noodfonds als de plannen voor verdere Europese integratie staan nog in de kinderschoenen, maar men verwacht op 9 december toch een significante aankondiging die de financiele markten wereldwijd gerust kan stellen. Een ongekende opgave, zeker gezien het feit dat er nog veel verdeeldheid is over de exacte vorm en implementatie van de plannen.

Amerika is bang voor 'besmettingsgevaar' van Europese schuldencrisis

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo