George Osborne’s spending cuts win IMF backing – for now

Het IMF heeft de groeiverwachting van de Britse economie naar beneden bijgesteld. Daarbij heeft het IMF ook haar zorgen kenbaar gemaakt over de tegenvallende begrotingscijfers. Groot-Brittannië bezuinigt maar ziet de tekorten niet genoeg afnemen omdat de geraamde economische groei achterblijft. Opmerkelijk is de formulering van het IMF ten aanzien van het Britse financiële stelsel dat zij als een “wereldwijd publiek goed” typeert en nauwlettend in de gaten moet worden gehouden. Dat is een eufemisme voor het wereldwijde financiële gevaar van een failliet Brits bankwezen.  

http://www.guardian.co.uk/business/2011/jun/06/imf-uk-economy-george-osboe

Kredietbeoordelaar Moody's waarschuwt de Britse overheid dat als zij – ondanks de tegenvallende economische groei – niet de bezuinigingen realiseert die ten doel zijn gesteld, dat zij de Britse kredietwaardigheid mogelijk zal afboeken. 

http://noir.bloomberg.com/apps/news?pid=newsarchive&sid=avkFvm.TI1vA

Dat dit slechts een kwestie van tijd is, blijkt wel uit de analyse van Dr. Tim Morgan, hoofd research van Britse handelshuis Tullet Prebon. Hij stelt – op basis van berekeningen – dat de Britse sectoren die samen verantwoordelijk zijn voor 60% van de Britse economie erg afhankelijk zijn van financiering met schulden. Wanneer in deze sectoren op de rem wordt getrapt om de schuldquote omlaag te krijgen, waar komt dan de economische groei vandaan?

http://ftalphaville.ft.com/blog/2011/05/26/578626/why-the-british-economy-is-in-very-deep-trouble/