Ghana opent aanval op illegale goudmijnen van Chinezen

Sommigen mijnen werken zonder vergunning en dragen geen ‘royalties’ en belastingen af aan de Ghanese overheid, zo schrijft Bloomberg. Daar wordt steeds vaker tegen opgetreden door de autoriteiten, zo lezen we op Bloomberg. Ghana wil 166 Chinezen uitzetten die al eerder waren gearresteerd voor illegale goudmijnactivitieten en prostitutie.

“De Chinezen zijn welkom zo lang ze voldoen aan alle regels. Als ze illegaal naar goud gaan zoeken loopt de Ghanese overheid inkomsten uit goudmijnactiviteiten mis”, aldus Isaac Kojo Abraham van de Ghana’s Minerals Commission. Bloomberg schrijft dat de Chinese goudmijnen meer milieuvervuiling met zich meebrengen dan goudmijnen van de lokale bevolking. De Chinesen zetten namelijk veel groter materieel in om het goud op te graven dan de plaatselijke bevolking.

Vervuiling

Terwijl Chinese goudmijnen in Ghana werken met grote graafmachines gebruiken de kleinschalige lokale goudmijnen van de lokale bevolking uitsluitend handgereedschap. Volgens Ghanese boeren vervuilen de illegale Chinese goudmijnen de kwaliteit van het oppervlaktewater veel meer dan de lokale bevolking.

De Ghanese president John Mahama heeft afgelopen maand een task force in het leven is geroepen die de goudmijnsector van Ghana moet zuiveren. Hij beloofde dat kleinschalige mijnactiviteiten voorbehouden moeten blijven aan de Ghanese bevolking. Ook zei hij dat de autoriteiten harder op zullen treden tegen Ghanese goudmijnen die illegaal buitenlanders betrekken bij hun mijnactiviteiten. Van deze mijnen kan de vergunning en gereedschap in beslag genomen worden.

Chinese goudzoekers

In de Ashanti regio van Ghana werden op 2 juni 124 Chinezen aangehouden, zo schrijft de Chinese ambassade in Ghana op haar website. De Chinese autoriteiten houden de ontwikkelingen goed in de gaten. Er werken ongeveer 20.000 tot 30.000 Chinezen in Ghana, het land dat na Zuid-Afrika de grootste goudproducent van het Afrikaanse continent is. Daarvan zouden er ongeveer 12.000 afkomstig zijn van het Shanglin gebied in de Chinese provincie Guangxi.

Ghana produceerde het afgelopen jaar 89 ton goud, goed voor een 10e plek op de wereldwijde ranglijst. In 2011 kwam er nog 80 ton goud uit Ghanese mijnen.

Documentaire van Al Jazeera over corruptie in de Ghanese goudmijnsector

Foto van Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *