De daling van de olieprijs raakt ook de Amerikaanse energiesector, want volgens Goldman Sachs heeft 40% van alle leningen die ze verstrekt heeft aan deze sector nu al een zeer dubieuze status. De bank verstrekte in totaal $10,6 miljard aan leningen aan de sector, waarvan nu al $4,2 miljard een ‘junk’ status heeft. Dat wil zeggen dat er een vrij grote kans is dat deze leningen niet (volledig) afbetaald zullen worden. De totale schade kan in het slechtste geval nog $1,9 miljard hoger uitvallen, indien derivatenposities in de sector meegeteld worden.
Sinds 2010 is er in de VS voor in totaal $550 miljard aan leningen verstrekt voor de ontwikkeling van de schalie-industrie, waarmee het land in een paar jaar tijd uitgroeide tot één van de grootste energieproducenten in de wereld. Dit geld werd gebruikt voor talloze boorinstallaties, infrastructuur en raffinaderijen, investeringen die bij een olieprijs van meer dan $100 per vat nog rendabel waren. Maar nu er niet veel meer dan $30 voor een vat olie betaald wordt is de schalie-industrie grotendeels verlieslatend geworden.
Goldman Sachs is zeker niet de enige bank die nu met een grote portefeuille slechte leningen zit. Bloomberg schrijft dat ook Citigroup en Well’s Fargo voor miljarden aan kredieten verstrekt hebben aan de sector.
Lees ook:
- Topman Shell heeft spijt van investeringen in schaliegas
- Daling olieprijs bedreigt schalie revolutie VS
From 'peak oil' to 'peak shale' pic.twitter.com/8zc4KSm7dy
— Frank Knopers (@frankknopers) December 16, 2015