De volgende grafiek brengt zeer treffend de financiële generatiekloof in Nederland in beeld. De vruchten van de stijgende huizenprijzen zijn geplukt door de oudere generatie, terwijl de onderwaarde geconcentreerd is bij de jongere generatie huizenbezitters. De grafiek is afkomstig uit een document van de Nederlandsche Bank dat hoort bij het afscheidssymposium van oud ING-topman Jan Hommen.
Deze grafiek geeft de financiële generatiekloof van Nederland weer (Bron: DNB)
5 gedachten over “Grafiek: De financiële generatiekloof in Nederland”
Het is niet heel raar dat oudere mensen (die langer hebben kunnen aflossen) meer overwaarde hebben. Deze grafiek is op zichzelf geen bewijs voor een uitzonderlijke situatie.
Wel degelijk bewijs de dakgoot. Eenieder die vanaf eind jaren ’80 tot 2007 een huis kocht wist niet eens dat het woord onderwaarde bestond. Inmiddels hebben de jongere generaties, die zo onfortuinlijk zijn geweest om de afgelopen tien jaar een huis te kopen op de harde manier kennis gemaakt met dalende huizenprijzen.
Dit zou in de toekomst wel eens ver naar beneden bij gesteld moeten worden, Ik ga er maar van uit dat de ballon nog erg vol zit, dus er kan nog genoeg lucht uit.
@De dakgoot, dit is geen grafiek op basis van de hoeveelheid hypotheek op een huis. Deze grafiek is mijn inziens gewoon gebaseerd op de waarde van woning. Dus is juist een erg goed en sterk bewijs van deze scheefgroei.
Deze grafiek schetst precies het probleem dat de nieuwe generatie heeft. Ze willen die schulden niet langer op zich nemen, hoe goedkoop het krediet ook is. Ik zag vandaag een grafiek die laat zien dat men ook in de VS steeds minder bereid is om geld te lenen. Zo kan dit schuldensysteem niet in leven blijven.