Beleggers twijfelen over Deutsche Bank en doen aandelen en obligaties van de bank in de verkoop. De groene lijn laat zien dat het aandeel op de beurs sinds november vorig jaar in waarde gehalveerd is. De oranje lijn geeft de koers weer van speciale hoog renderende obligaties die Deutsche Bank heeft uitgegeven. Dit zijn obligaties waar beleggers jaarlijks een vergoeding van 6% op krijgen, maar dit in tijden van crisis door de bank omgezet kunnen worden in aandelen. De dreiging dat dit werkelijk zal gebeuren drukte de koers van deze obligaties naar een dieptepunt van 27% onder de uitgiftekoers.
Verzekeren tegen default Deutsche Bank is dit jaar twee keer zo duur geworden (h/t @Buddendorf)
Beleggers willen zich verzekeren tegen een mogelijke default van Deutsche Bank en sluiten daarom vaker credit default swaps af. Daardoor is de prijs van deze verzekeringen (blauwe lijn) in korte tijd verdubbeld. De bank benadrukte dat er geen problemen zijn en dat alle obligatiehouders hun geld zullen krijgen, maar de markt is daar nog niet van overtuigd. De koers waarvoor de aandelen van Deutsche Bank verhandeld worden ligt slechts op 1/3 van de boekwaarde van het bedrijf, bijzonder laag in vergelijking met andere grote Europese en Amerikaanse banken. Beleggers en analisten betwijfelen dus of de bezittingen van de bank wel waard zijn wat de bank zegt dat het waard is.
Begin deze week maakten analisten van CreditSight bekend dat de grootste bank van Duitsland mogelijk niet voldoende middelen in kas heeft om alle obligatiehouders in 2017 te kunnen betalen. Maandag verloor het aandeel op de beurs 9% van haar waarde, het grootste verlies in lange tijd.
Marktwaarde Deutsche Bank is nog maar 1/3 van de boekwaarde (Bron: Bloomberg)
Beleggers twijfelen aan kredietwaardigheid banken (Bron: Bloomberg)