Met de komst van de euro hebben de landen van de Eurozone een deel van hun soevereiniteit opgegeven. Niet langer kunnen landen als Griekenland, Spanje en Italië hun concurrentievermogen versterken met een devaluatie van de munt. Deze gemakkelijk uitweg is geblokkeerd en dat betekent dat landen in de problemen jarenlang de broekriem aan moeten halen om concurrerend te blijven. Dat is precies wat Griekenland heeft moeten doen om in aanmerking te komen voor een bailout. Onderstaande grafiek van Deutsche Bank laat zien dat de gemiddelde lonen in Griekenland sinds 2010 met een kwart zijn gedaald, terwijl ze in de tussentijd met 10% stegen in Duitsland.
Hoewel een devaluatie van de munt veel sneller effect heeft is het dus toch mogelijk een interne devaluatie door te voeren zonder een zelfstandig monetair beleid. Griekse bedrijven kunnen met lagere loonkosten in theorie beter concurreren met met het buitenland. In theorie, want in de praktijk zijn er meer factoren die het concurrentievermogen van een land bepalen. Lagere loonkosten zijn een goede bijkomstigheid, maar als de productiviteit van de werknemers in een ander land hoger is, dan kan dat hogere loonkosten rechtvaardigen.
Interne devaluatie: Lonen in Griekenland met 25% gedaald sinds 2010 (Via The Grumpy Economist)
6 gedachten over “Grafiek: Interne devaluatie in Griekenland”
Dit artikel kunt u hier zo onder plakken, zelfs de grafieken zijn passend.
http://www.businessspectator.com.au/article/2014/6/23/european-crisis/why-europes-austerity-experiment-doomed-fail
Europa blijft zijn propaganda voeren om als één gezamelijke macht sterker te worden.De cijfers laten telkens iets anders zien,maar “talk is cheap”
En de beste politiek is :
http://krugman.blogs.nytimes.com/2014/07/01/the-secret-of-belgiums-success/?_php=true&_type=blogs&_php=true&_type=blogs&smid=tw-share&_r=1&
Op zich is het geen verkeerd idee om de economie te ondersteunen in crisistijd middels extra overheidsuitgaven, maar helaas blijkt de politiek er keer op keer niet in te slagen te bezuinigen in de goede tijden. Zo blijven we tot in het oneindige tekorten maken.
Wat is de translation van bezuinigen :
http://mikenormaneconomics.blogspot.be/2014/07/successful-politics-at-expense-of.html
Als wij nu allemaal ons geld inleveren, is de staatskas dan terug vol … of zijn wij dan gewoon arm?
http://www.hln.be/hln/nl/2002/Dossier-Obama/article/detail/1934097/2014/07/02/Obama-schenkt-20-000-dollar-aan-de-belastingen.dhtml