De geldkraan die ECB-president Draghi twee jaar geleden heeft opengezet met zijn opkoopprogramma bereikt nu ook de markt voor meer risicovolle obligaties. Doordat de centrale bank maandelijks voor tientallen miljarden euro’s aan staatsobligaties en hoogwaardige bedrijfsleningen opkoopt is de rente op deze schuldpapieren naar een dieptepunt gedaald. Beleggers die rendement moeten halen worden daardoor min of meer gedwongen naar alternatieven te kijken, zoals de meer risicovolle ‘high yield’ obligaties.
De volgende grafiek van Bank of America Merrill Lynch laat zien dat ook de rente op deze risicovolle obligaties de laatste jaren naar een historisch dieptepunt gedaald is. Obligaties die aan het begin van deze eeuw nog een effectief rendement van 15% opleverden worden vandaag de dag tegen een zodanig hoge koers verhandeld dat het effectieve rendement voor de belegger nog maar 2% is.
Risico versus rendement
Beleggers en economen hebben altijd geleerd dat risico en rendement hand in hand gaan, maar die theorie is door toedoen van centrale banken compleet op zijn kop gezet. Verschillende staatsobligaties worden tegen een rente van vrijwel nul procent verhandeld en grote bedrijven kunnen bijna gratis lenen. Dat terwijl de schulden van overheden en bedrijven sinds het uitbreken van de crisis alleen maar groter zijn geworden. Hoe veilig zijn deze beleggingen in een economie die draait op steeds meer schulden maken? En hebben beleggers die deze high yield obligaties kopen echt geen alternatief?
Lees ook:
- Europese overheden bespaarden €1 biljoen rente dankzij ECB
- Centrale banken kopen bijna alle obligaties!
- Duitse hooggerechtshof: “Opkoopprogramma ECB in strijd met mandaat”
Ook risicovolle obligaties leveren bijna niets meer op (Grafiek van Bank of America, via @Schuldensuehner)