Grafiek: Rente staatsobligaties verder omlaag door stimulering ECB

Gisteren begon de ECB met het stimuleringsprogramma dat begin dit jaar al werd aangekondigd. Het plan is om tot ver in 2016 iedere maand ongeveer €60 miljard aan schuldpapier uit de markt te halen, waaronder staatsobligaties van eurolanden. Bij een schaarste aan staatsobligaties miste het stimuleringsprogramma haar uitwerking niet, want de rente op schuldpapier van Duitsland, Nederland, Frankrijk, België, Finland en Oostenrijk daalde gisteren aanzienlijk.

RBS hield de koersen bij en maakte daar de volgende grafiek van. De blauwe, rode en groene balkjes vertegenwoordigen respectievelijk de 5-jaars, 10-jaars en 30-jaars staatsleningen. Vooral die laatste twee werden op grote schaal gekocht, gezien de daling van acht tot tien basispunten in al deze landen. De rente op het staatspapier van Ierland, Spanje en Italië ging veel minder hard omlaag. Deze schuldpapieren zijn minder populair bij beleggers en worden blijkbaar voor een minder hoge prijs van de hand gedaan door banken en pensioenfondsen.

Gratis lenen?

De schaarste aan veilig onderpand en het opkoopprogramma van de ECB zorgen ervoor dat de rente naar ongekend lage niveaus is gezakt. Duitsland en Nederland betalen momenteel respectievelijk 0,31% en 0,35% over een 10-jaars lening, terwijl ‘probleemlanden’ als Spanje en Italië tegen 1,27% kunnen lenen op de kapitaalmarkt. Ook Frankrijk en Portugal kunnen hun schulden financieren tegen een rente waar ze drie jaar geleden alleen maar van konden dromen, deze landen lenen voor respectievelijk 0,6% en 1,73%.

bond-yield-ecb-buying

Stimuleringsprogramma ECB heeft nu al effect op de 10-jaars rente (via twitter)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo