Grieken moeten vanaf februari 2017 al hun bezittingen opgeven bij de Griekse belastingdienst. Meer dan 8,5 miljoen belastingbetalers kunnen een bericht van de belastingdienst verwachten met de oproep om al hun roerende en onroerende goederen aan te geven, inclusief contant geld. Zelfs bedragen onder de €100 maakt de Griekse regering geen uitzondering. Ook moeten belastingbetalers verandering in hun vermogenspositie binnen dertig dagen bij de belastingdienst kenbaar maken.
Op de website van de Griekse belastingdienst kan men een vooraf ingevulde aangifte downloaden, waarop alle informatie staat die zij reeds verzameld hebben. In het nieuwe systeem moet men daar vanaf volgend jaar ook melding maken van roerende goederen als schilderijen, antiek, juwelen, wapens en het geld en edelmetalen dat ze thuis of in een bankkluis bewaren.
Het is de vraag hoe de belastingdienst gaat controleren of de aangiftes wel juist worden ingevuld. We kunnen ons goed voorstellen dat de Grieken er niet op zitten te wachten om al hun kostbare bezittingen kenbaar te maken bij de overheid. Ook het ministerie van Financiën lijkt nog niet echt te weten hoe ze de aangiftes wil gaan controleren.
Financiële repressie in Griekenland
Het is niet voor het eerst dat er financiële repressie wordt toegepast in Griekenland. Tijdens de crisis kon men maar een beperkt bedrag per dag pinnen. Ook is er tot op de dag van vandaag een limiet op het bedrag dat burgers kunnen overboeken naar een buitenlandse bankrekening. Sinds deze zomer mogen Grieken bedragen groter dan €500 niet meer contant betalen.
Het doel van al deze maatregelen is om een kapitaalvlucht uit Griekenland tegen te houden en belastingontduiking effectiever aan te kunnen pakken. We vragen ons af waar deze controle stopt…