Door het uitblijven van een akkoord over de herstructurering van de Griekse schulden dreigen de Griekse banken in de problemen te komen. Reuters schrijft dat de laatste tranche van €65 miljard uit het noodfonds al bijna volledig gebruikt is en dat er bij het opdrogen van de kredietstroom kapitaalcontroles wellicht nodig zijn om de banken overeind te houden. Spaarders in Griekenland weten hoe het met Cyprus is afgelopen en halen daarom aanzienlijke hoeveelheden spaargeld weg bij de banken. Een Griekse bankier verklaarde tegenover Reuters dat er vorige week zowel op donderdag als op vrijdag bijna €500 miljoen aan spaargeld is weggehaald. Ook deze week werd er nog geen akkoord bereikt, waardoor er dinsdag opnieuw een grote uitstroom van spaartegoeden zichtbaar was.
Kapitaalcontroles
“De situatie bij de banken wordt met de dag problematischer. Als dit zo doorgaat moeten er, om het banksysteem overeind te houden, waarschijnlijk kapitaalcontroles worden ingevoerd”, zo verklaarde een Europese beleidsmaker tegenover Reuters. Dat kan bijvoorbeeld betekenen dan banktegoeden bevroren worden en dat spaartegoeden boven een bepaalde grens worden omgezet in risicodragende bankobligaties. Het zijn scenario’s die we kennen van het voorjaar van 2013, toen de banken in Cyprus op slot gingen en spaarders maar zeer beperkt toegang kregen tot hun bankrekeningen.
De ministers van Financiën van de Eurozone hebben Griekenland tot het einde van deze week de tijd gegeven om akkoord te gaan met de voorwaarden voor een nieuwe noodleningen. Blijft de Griekse minister van Financiën Varoufakis dwarsliggen, dan verliest Athene eind deze maand de financiële steun van de Eurozone. Het is te hopen dat spaarders tegen die tijd hun vermogen in veiligheid hebben gebracht. Sommige Grieken kopen goud munten om hun vermogen te beschermen tegen mogelijke kapitaalcontroles.
Bundesbank
Duitsland heeft de ECB onder druk gezet om het noodkrediet aan de Grieken niet te verhogen. Jens Weidmann van de Bundesbank waarschuwt dat de noodlening aan Griekenland gebruikt kan worden om de overheid indirect te financieren. Ook zijn de Griekse banken gewaarschuwd om geen kortlopende Griekse staatsobligaties te kopen, want dat zou een vorm van monetaire financiering zijn die strijdig is met het doel waarvoor de noodleningen verstrekt zijn.
De standvastigheid van zowel Griekenland als Duitsland blokkeert tot op heden een overeenkomst over de Griekse schulden. Het is de vraag wie er als eerste water bij de wijn durft te doen. De nieuwe regering van Griekenland heeft veel beloftes gemaakt aan het volk en moet een goed akkoord uit het vuur slepen om de achterban te behouden. Komt er geen akkoord en worden de noodleningen stopgezet, dan kunnen de gevolgen rampzalig zijn.
Grieken moeten zich voorbereiden op kapitaalcontroles