‘Groot-Brittannië is in 2014 een derde wereld economie’

Elliott en Atkinson maken in hun boek getiteld 'Going South: Why Britain will have a Third World Economy by 2014' een vergelijking met de Britse voetbalclub Aston Villa. Volgens de auteurs heeft de Britse economie zich de afgelopen honderd jaar ''gedragen als Manchested United of Arsenal, terwijl het dat niet is''. De Britse economie heeft zich volgens de twee auteurs zwak ontwikkeld in de afgelopen honderd jaar, getuige het chronische tekort op de handelsbalans. Sinds 1983 heeft het land keer op keer meer producten en diensten geïmporteerd dan geëxporteerd, een levensstijl die de Britse economie kon financieren door geld te lenen van handelspartners als China en door beleggingsproducten te verkopen aan buitenlandse beleggers.

Als gevolg van het chronische handelstekort is de economie volgens Elliott en Atkinson scheefgegroeid en is het niet functioneren van de overheid steeds zichtbaarder geworden. In het boek – dat in juni 2012 werd gepubliceerd – staat dat buitenlandse investeerders ongeveer £200 miljard (€248 miljard) hebben belegd in Groot-Brittannië, meer dan het bedrag dat Britse beleggers hebben gestoken in bezittingen in het buitenland.

Sinds de economische crisis wordt het land geconfronteerd met nieuwe problemen, zoals een oplopende staatsschuld en een 13% daling van het reële inkomen sinds 2008. Desondanks heeft het Britse pond volgens de auteurs van het boek goed stand gehouden en hebben beleggers nog steeds vertrouwen in de Britse staatsobligaties. Vooral in verhouding tot tal van Europese landen lijkt het in Groot-Brittannië allemaal wat beter te gaan.

Volgens een recente peiling die Ipsos-MORI maandelijks uitvoert in opdracht van 'The Economist' was 52% van de ondervraagde Britten in september nog steeds van mening dat de economische situatie het grootste probleem is in hun land. Dat was 9% lager dan de maand ervoor en het laagste percentage in zestien maanden tijd.

Schuldenprobleem

Volgens Elliott en Atkinson werkt de enorme staatsschuld en de hoge private schulden verlammend voor de Britse economie. Het verlagen van de rente door de Bank of England heeft onvoldoende geholpen om de economische groei weer aan te jagen. Het schuldenprobleem is inmiddels ook al op het bordje van de centrale bank geschoven, want zoals we eerder al schreven koopt de Bank of England via het QE programma een groot gedeelte van de nieuwe schulduitgifte van de Britse overheid op.

Het is nog maar de vraag hoe de Britse overheid dit schuldenprobleem gaat oplossen. Het in evenwicht brengen van de begroting zal ongetwijfeld gepaard gaan met een nieuwe recessie, terwijl het blijven stapelen van schuld eveneens geen duurzame oplossing is voor de langere termijn. De Bank of England praat weliswaar over het ongedaan maken van haar QE programma door in de toekomst obligaties weer te verkopen, maar onder de huidige omstandigheden is het zeer onwaarschijnlijk dat dat gaat gebeuren.

Mocht het vertrouwen in het Britse pond wegvallen, dan is het onvermijdelijk dat de Britse economie een stapje terug moet doen. De import waar de Britse economie momenteel nog zo sterk van afhankelijk is, zal bij een zwakkere valuta simpelweg te duur worden.

Bron: CNBC

Elliott en Atkinson verwachten dat Groot-Brittannië zal vervallen in een derde wereldeconomie

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo