De fractieleider van de regeringspartij Vrijheid en Solidariteit (SaS), Jozef Kollar, heeft laten weten dat hij alleen akkoord gaat met de uitbreiding van het EFSF indien er aan twee keiharde voorwaarden wordt voldaan. Hij wil dat er een parlementaire commissie wordt gecreëerd met vertegenwoordigers van alle zes partijen die zich kan uitspreken tegen individuele uitkeringen vanuit het EFSF. Daaaast zou de partij ook een stokje willen steken voor een Slowaakse deelname aan het permanente noodfonds, het Europese Stabilisatie Mechanisme (ESM), dat in 2013 de taken van het EFSF over zal nemen.
Deze voorwaarden zijn echter door de coalitiegenoot SDKÚ-DS, de Christen Democratische partij van premier Radicova, afgewezen. De SaS die in 2009 werd opgericht door econoom Richard Sulík zorgt er op deze manier voor dat de regering steun moet zoeken bij de oppositie. De grootste oppositiepartij heeft op haar beurt laten weten in ruil voor nieuwe verkiezingen de uitbreiding van het Europese noodfonds te zullen steunen. De politieke verhoudingen staan daarmee op scherp, want nieuwe verkiezingen lijken de enige oplossing.
Spiegel Online interviewde de oprichter van SaS, Richard Sulík die hoe dan ook tegen de Slowaakse steun aan het EFSF is. Hij licht toe waarom de seriële Europese bailouts geen oplossing bieden. De insteek van de vraagstelling van Maria Marquart lijken een anti-Europees sentiment bij Sulík en zijn partij te veronderstellen, maar Sulík spreekt dat beeld onomwonden tegen. Hij legt uit dat hij niet tegen Europa is, maar tegen de manier waarop Europa met de schuldencrisis om gaat. Sulík pleit voor een herstructurering van de Griekse schulden en te stoppen met het smijten met belastinggeld in het belang van de belastingbetaler.
Met behulp van Google Translate en eigen correcties leest u in het onderstaande interview wat de bezwaren zijn tegen de miljardenbailouts. Een schuldencrisis oplossen met meer schulden is ook volgens Richard Sulík geen oplossing.
Via Spiegel Online:
Slechts twee landen, Malta en Slowakije, moeten de uitbreiding van het Europese bailoutfonds, het EFSF, nog ratificeren. Het lot ligt in de handen van een kleine Slowaakse partij die onder leiding staat van Richard Sulík. In een interview met Der Spiegel legt de politicus uit waarom hij hoopt dat het noodfonds zal mislukken en hij vertelt wat de enige manier is om de euro redden.
SPIEGEL ONLINE: De heer Sulík, wilt u de geschiedenis in gaan als de de man die de euro veietigt?
Richard Sulík: Nee. Waar haalt u dat idee vandaan?
ONLINE SPIEGEL: Slowakije heeft nog geen goedkeuring voor de uitbreiding van het Europese noodfonds gegeven, de European Financial Stability Facility (EFSF), omdat uw partij Vrijheid en Solidariteit (SaS) de hervorming blokkeert. Als een meerderheid van de Slowaakse parlementsleden geen ondersteuning geeft voor de uitbreiding EFSF, dan kan dat uiteindelijk het einde betekenen van de gemeenschappelijke munt.
Sulík: Het tegenovergestelde is eigenlijk waar. De grootste bedreiging voor de euro is juist het bailout-fonds.
SPIEGEL ONLINE: Hoe dat zo?
Sulík: Het is een poging om met nieuwe schulden de schuldencrisis op te lossen. Dat zal nooit werken. Echter, voor mij is de belangrijkste kwestie dat het geld van de Slowaakse belastingbetaler wordt beschermd. Van ons wordt verwacht dat we het grootste deel van het bailout-fonds voor onze rekening nemen gemeten in termen van economische kracht. Dat is onaanvaardbaar.
SPIEGEL ONLINE: Dat klinkt bijna nationalistisch. Maar tegelijkertijd heeft u wat als een ideale Europese carrière kan worden beschouwd. Toen u 12 jaar oud was, kwam u naar Duitsland en ging u hier naar school en de universiteit. Nadat de Koude Oorlog ten einde was, keerde u terug naar huis om uw thuisland te helpen opbouwen. Geeft u dan niets om de Europese solidariteit?
Sulík: Als we er nu voor kiezen om onze eigen weg te volgen dan zal ook de solidariteit van de anderen afbrokkelen. En dat zal het beste zijn. Zodra dat gebeurt, dan stoppen we eindelijk met al deze schulden-onzin. Continu meer schulden maken beschadigt de euro. Elk land moet zichzelf helpen. Dat is heel makkelijk; men moet er gewoon voor zorgen dat men dat klaarspeelt.
SPIEGEL ONLINE: Het Slowaakse parlement gaat op op 11 oktober stemmen over de uitbreiding van het noodfonds. Waarop zal de stemming volgens u uitkomen?
Sulík: Het resultaat is nog steeds open. De regerende coalitie bestaat uit vier partijen. Mijn partij zal “nee” stemmen; de andere drie coalitiepartijen zullen “Ja” stemmen. Wat de oppositie zal stemmen is doorslaggevend.
SPIEGEL ONLINE: De sociaal-democraten hebben uw coalitiepartners aangeboden om voor de hervormingen te stemmen in ruil voor nieuwe verkiezingen. Denkt u dat de coalitie dreigt te vallen?
Sulík: Ik zie geen reden waarom dat zou gebeuren.
SPIEGEL ONLINE: Wat zult u doen als de uitbreiding van het EFSF door het Slowaakse parlement komt, ondanks uw verzet?
Sulík: Voor Slowakije is het het beste om niet aan het noodfonds deel te nemen. Ons lidmaatschap van de eurozone, is per slot van rekening niet afhankelijk van de verplichting deel te nemen aan vreemde verbonden, zoals het EFSF, die de munt beschadigen.
SPIEGEL ONLINE: Als de euro enkel problemen veroorzaakt, waarom trekt Slowakije zich dan niet uit de eurozone terug?
Sulík: Ik zie de euro niet als het probleem. Het is een goed project. Iedereen kan ervan profiteren — maar alleen wanneer men zich aan de spelregels houdt. En dat is precies wat we eisen.
SPIEGEL ONLINE: Welke basisregels moeten we dan volgen?
Sulík: We moeten drie punten in acht nemen: Ten eerste moeten we ons strikt aan de bestaande regels houden, zoals het niet garant staan voor elkaars schulden, zoals dat is omschreven in artikel 125 van het Verdrag van Lissabon. Ten tweede moeten we Griekenland failliet laten gaan en de banken laten deelnemen bij deze schuld-herstructurering. Schuldeisers zullen 50 tot 70 procent van hun claims moeten afboeken. Tot dusver zijn de gemaakte afspraken daarover een lachertje. Ten derde moeten we keihard in de kosten snijden en budgetten op een verantwoorde manier gaan beheren.
SPIEGEL ONLINE: Veel deskundigen vrezen een oncontroleerbare vuurzee die zal uitbreken in Europa wanneer Griekenland failliet gaat en de crisis zal overslaan naar andere landen, waaronder Portugal, Spanje en Italië.
Sulík: Politici kunnen het zich niet laten gebeuren onder druk gezet te worden door de financiële markten. Slechts omdat aandelenkoersen dalen en de euro waarde verliest ten opzichte van de dollar is geen reden om in paniek te raken.
SPIEGEL ONLINE: Maar denkt u werkelijk dat politici financiële markten gerust kunnen stellen door koppig vast te houden aan hun principes?
Sulík: Laten we de financiële markten gewoon negeren. Het is belachelijk hoe de politici zich opstellen op basis van of aandelenkoersen een paar procenten dalen of stijgen.
SPIEGEL ONLINE: U bent niet bang dat een Grieks faillissement het omslagpunt zal markeren van het begin van het einde van deze crisis in plaats van het einde ervan?
Sulík: Nee, er zal geen sprake zijn van een âÂÂâÂÂdomino-effect, als in “eerst Griekenland, daaa Portugal en tenslotte Italië.” Alleen omdat één land bankroet gaat, betekent niet dat de andere automatisch ook failliet gaan.
SPIEGEL ONLINE: Toch, banken kunnen in serieuze problemen komen als zij gedwongen worden om op miljarden van staatsobligaties af te schrijven.
Sulík: En dus? Ze hebben zelf te veel risico genomen. Dat er één failliet kan gaan als gevolg van slechte beslissingen is gewoon een onderdeel van de markteconomie. Natuurlijk, lidstaten moeten de spaargelden van hun bevolking beschermen. Echter, het is veel goedkoper dan het redden van banken. En dat is op zijn beurt veel goedkoper dan redden van hele staten met een bail-out.
SPIEGEL ONLINE: Is één van uw redenen om niet te willen helpen bij Griekenland het feit dat Slowakije zelf één van de armste landen van de EU is?
Sulík: Een paar jaar terug overleefden we een economische crisis. Met grote inspanning en zware hervormingen, hebben we dat achter ons gelaten. Vandaag de dag heeft Slowakije de laagste gemiddelde salarissen in de eurozone. Hoe moet ik de mensen uitleggen dat ze een âÂÂâÂÂhogere belasting (BTW) gaan betalen zodat de Grieken een pensioen krijgen die drie keer zo hoog is als die van Slovaken?
SPIEGEL ONLINE: Wat kunnen de Grieken leren van de hervormingen in Slowakije?
Sulík: Ze moeten bezuinigingen op het staatsapparaat. De Slowaken kunnen hen ook een paar goede ideeën geven over het fiscale stelsel. Wij hebben een flattax [één belastingtarrief] als het om inkomstenbelastingen gaat. Ons belastingstelsel is eenvoudig en duidelijk.
SPIEGEL ONLINE: Een laatste keer: Denkt u echt dat de euro nog enige toekomst heeft?
Sulík: Ik geloof dat de euro toekomst heeft. Maar alleen als de regels worden gevolgd.
Interview door Maria Marquart