Sinds een paar maanden is de verkoop van en vraag naar kluizen wereldwijd geëxplodeerd. Dit heeft natuurlijk alles te maken met de (dreiging) van negatieve rentevoeten en de nieuwe wetgeving rondom een bail-in. Ook de dreigende afschaffing van contant geld draagt hieraan bij. Het huren van een zogenaamde bankkluis is ook erg populair momenteel. Dat het huren van een bankkluis niet zonder risico is, zal ik hieronder verder toelichten.
Ik wil diegene die een bankkluis huren of dit overwegen wijzen op het volgende; het verschilt per bank of de inhoud van de kluis van u blijft als de desbetreffende bank failliet gaat. Met andere woorden: of de inhoud van de bank behoort tot de failliete inboedel van de bank of daarbuiten valt. Mocht u hierover niet zeker zijn, neem dan contact op met uw lokale bank. Mocht de bank verklaren dat de inhoud van de kluis buiten de failliete inboedel valt, vraag dan altijd om een schriftelijke bevestiging hiervan! Deze problematiek kwam in 2008 naar boven, velen zijn hierdoor flink gedupeerd. Je denkt dat je iets goed geregeld hebt, in de praktijk blijkt het soms heel anders te liggen. En dat banken failliet kunnen gaan is inmiddels voor een ieder duidelijk. Rekeninghouders van de Belgische Optima bank konden afgelopen week niet bij hun geld omdat er sprake was van een bank run. We zullen de komende weken zien hoe dit afloopt.
Zoals u wellicht weet, kunt u uw edelmetaal opslaan bij één van onze opslaglocaties in Nederland of Zwitserland. Er zijn belangrijke, positieve ontwikkelingen gaande binnen ons bedrijf, we komen hier snel gedetailleerd op terug. In ieder geval valt uw opgeslagen edelmetaal bij ons niet binnen een eventuele failliete inboedel, ook niet bij een eventueel faillissement van één van onze opslaglocaties.
Het is duidelijk dat we leven in een tijd waarin we steeds minder privacy hebben. Overheden bespioneren onschuldige burgers, banken moeten verdachte transacties van hun klanten melden, het gebruik van cash wordt bemoeilijkt, etc. Nu kwam afgelopen week aan het licht dat sommige banken zelfs in de kluizen van klanten kijken. Klanten van HSBC in Hong Kong ontvingen recent een brief met nieuwe voorwaarden om een kluis te huren. Wie de kleine lettertjes van de voorwaarden ging lezen, merkte op dat de bank de voorwaarden wel erg drastisch aanpaste. Misschien lijkt het u niet belangrijk wat er bij HSBC in Hong Kong gebeurt, maar HSBC is de grootste Europese bank en de vierde grootste bank ter wereld.
De nieuwe regels die zij ingevoerd hebben zijn ongetwijfeld een bron van inspiratie voor andere banken. In de nieuwe voorwaarden die HSBC haar klanten voorschotelde trof advocaat Neville Sarony de volgende zin aan:
“De bank heeft het recht om elk item dat illegaal is, een aanstootgevende natuur heeft of hinderlijk is, te verwijderen zonder voorafgaande melding.”
Zijn bankkluizen wel zo veilig?
Dit lijkt wel erg ver te gaan. Wat is precies aanstootgevend? Wat is hinderlijk? Daar wordt geen helder antwoord op gegeven. De bank zet zo de deur wagenwijd open om in je kluis te gaan kijken en in beslag te nemen wat het wil: goud, aandelen aan toonder, een horloge etc.
Neville zegt dat deze ontwikkeling de bank totalitaire rechten geeft. Helaas zijn de nieuwe condities verplicht; wie binnen een maand niet het nieuwe contract ondertekent en terugstuurt zal zijn kluis verliezen. Een woordvoerder van de bank verklaarde dat de aanpassing enkel gebeurde om criminele activiteiten tegen te gaan zoals witwassen. Dit verhaal horen we tegenwoordig erg vaak… Hopelijk is de ontevredenheid van de klanten groot genoeg om dit beleid ongedaan te maken. Indien niet, dan kan je binnenkort gelijksoortige bepalingen verwachten bij andere banken.
U merkt het, het zijn rare tijden. Het is erg belangrijk goed voor uw bezit te zorgen.
Sander Noordhof
Deze column van Sander Noordhof verscheen afgelopen vrijdag in de nieuwsbrief van Goudstandaard. Goudstandaard is gespecialiseerd in de verkoop en opslag van fysiek edelmetaal.