Huizenprijzen China in januari opnieuw gezakt

Volgens het Chinese bureau voor de statistiek waren de prijzen in 48 steden lager dan een maand geleden, terwijl ze in de andere 22 steden stabiel bleven. De vastgoedmarkt in China heeft een ongekend sterke groei meegemaakt, die grotendeels verklaard kan worden door een instroom van speculatief geld. Eerder berichtten we op Marketupdate al over Chinese spooksteden, waar tal van flats en winkelcentra zijn gebouwd voor de leegstand. Wegen zonder auto's en winkels zonder klanten zijn het schrijnende gevolg van een vastgoedmarkt die een eigen leven is gaan leiden. De stijgende huizenprijzen trokken veel speculanten aan, die dachten winst te maken op het kopen en verkopen van vastgoed. Veel nieuwbouw is niet afgestemd op de vraag, omdat er teveel appartementen zijn gebouwd die te duur zijn voor de gemiddelde Chinees.

Maatregelen om vastgoedmarkt af te remmen blijven van kracht

Om de speculatie tegen te gaan heeft Bejing in de afgelopen jaren al een aantal maatregelen genomen, zoals een verbod op het kopen van een tweede huis, het verhogen van de aanbetaling voor een huis en de introductie van nieuwe belastingen op vastgoed in bepaalde steden. Toch maken analisten zich zorgen over de correctie die sinds kort in gang is gezet, omdat het de economische groei van het land zal schaden. China kent nog altijd ongekend hoge groeicijfers (waarvan de betrouwbaarheid overigens te wensen over laat), maar die heeft het land ook nodig om de migratiestroom van miljoenen Chinezen richting de steden op te kunnen vangen.

De Chinese overheid zit nu in een lastige situatie, want de strenge maatregelen om de huizenmarkt af te remmen kunnen nu de prijzen nog sneller omlaag drukken. Door deze maatregelen terug te draaien en de huizenmarkt te stimuleren kan de prijs nog weer stijgen, waardoor de verliezen uitgesteld kunnen worden. De premier Wen Jiabao heeft vorige week kenbaar gemaakt dat het geen plannen heeft om de maatregelen terug te draaien die de huizenmarkt moeten afkoelen. Volgens een vastgoedanalist van EC Harris zorgt het beleid van de overheid ervoor dat de daling van de huizenprijzen op de middellange en lange termijn zal blijven aanhouden.

De analist voegt eraan toe dat “de maatregelen van de overheid effectief zijn geweest in het reduceren van de angst voor een vastgoedbubbel”, maar dat ze onder deze omstandigheden kunnen leiden tot een watervaleffect van dalende prijzen en een zwakkere economische groei. De vastgoedontwikkelaars hebben de gevolgen van de beperkende maatregelen van de overheid en de stijgende rente van de centrale bank al gevoeld, want de vraag naar nieuwbouw loopt al terug.

Minimale kapitaaleisen banken verlaagd

De Wall Street Joual bericht dat de Chinese overheid de huizenmarkt indirect toch een helpende hand wil bieden. Zo kondigde de centrale bank van China op zaterdag aan dat het de kapitaaleisen met ingang van 24 februari met 0,5 procentpunt zal verlagen. Hierdoor mogen banken minder reserves aanhouden en kunnen ze in theorie makkelijker geld uitlenen. Voor de meeste grote banken komt de kapitaalratio na de verlaging uit op 20,5%. Het banksysteem mag dus ongeveer 5x zoveel geld uitlenen ten opzichte van hun reserves, een hefboom die nog altijd vele malen kleiner is dan die in Europa.

Door de kapitaaleisen te verlagen loopt China het risico van een stijgende inflatie, een verschijnsel dat na 2009 ook waar te nemen was als gevolg van noodinjecties door de Chinese centrale bank om de economie te ondersteunen. Sinds 2010 zijn de huizenprijzen in sommige steden met 30% gestegen, waardoor de huizen te duur zijn geworden voor veel Chinezen. Volgens Fan Jianping, de directeur het Chinese departement dat vooruitzichten geeft van de economische ontwikkeling in het land, blijft de daling van de huizenprijzen in China ook in 2012 aanhouden. De investeringen in vastgoed zullen volgens hem teruglopen van 27,9% in 2011 naar 18% dit jaar. Toch maakt Fan Jianping zich geen grote zorgen: ''Ik zou niet willen zeggen dat de Chinese vastgoedmarkt een grote bedreiging vormt voor de economie. Mensen kunnen hun geld toch niet ergens anders kwijt”.

Volgens een econoom van UBS was de plotselingen verlaging van de kapitaaleisen door de centrale bank niet verwacht, maar was het anderzijds ook geen grote verrassing. Op de interbancaire leenmarkt begonnen de rentes al op te lopen, een signaal van beperkte liquiditeit. De rente voor een lening met een looptijd van 1 week was afgelopen vrijdag al opgelopen tot 5,2%, tegenover slechts 3,3% eerder deze maand. Een econoom van HSBC zegt dat de verlaging van de de kapitaaleismet 0,5 procentpunt zal helpen om de liquiditeit in de markten te verbeteren en dat het aangeeft dat het in stand houden van de economische groei topprioriteit heeft bij de Chinese overheid.

In november 2011 werden de kapitaaleisen voor het laatst verlaagd door de Chinese centrale bank, nadat die gedurende 2011 al zes keer verhoogd was om de inflatie af te remmen. Afgelopen vrijdag nam de centrale bank ook nog aanvullende maatregelen, door direct liquiditeit in bepaalde banken te injecteren via een 14-daagse swapconstructie.

Chinese vastgoedbubbel loopt langzaam leeg

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo