Humor: Belgische auteursrechtenorganisatie SABAM wil geld zien

Een voorbeeld van bureacratische waanzin anno 2012 en de macht van de auteursrechtenmaffia die elk moreel besef en contact met de werkelijkheid hebben verloren. Via het Belgische weblog The Next Media (zeer de moeite waard om het artikel daar te lezen) een passage uit de Belgische krant De Morgen:

Bibliotheken vrezen de auteursrechtenmaatschappij Sabam. Die vindt dat zij moeten betalen voor het voorleesuurtje. Enkele bibliotheken hebben al een telefoontje gekregen. Sabam is formeel: ook wie voorleest, kan de rekening krijgen.

Al een paar jaar lang organiseert de bibliotheek van Dilbeek twee keer per maand een voorleesmoment. “We hebben daar vrijwilligers voor gezocht omdat er geen budgettaire ruimte is voor dit soort activiteiten”, legt Alexandra Vervaecke van de bibliotheek uit.

[..] Scholen behoren overigens wel tot de uitzonderingen: de voorleesoma's en -opa's daar mogen blijven lezen zonder dat ze een financiële boete moeten vrezen.

Tja, dit probleem ontstaat vanzelf zodra de Wetgever organisaties monopolierechten toebedeeld: monopolisten corrumperen. We kunnen er om lachen, maar eigenlijk is dit te triest voor woorden. Geld eisen bij bibliotheken omdat vrijwilligers aan kinderen uit boeken voorlezen; het moet niet gekker worden.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo