Hypotheekverstrekking in Spanje daalt voor de 18e maand op rij

De economische toestand in Spanje is op zijn zachtst gezegd slecht. De werkloosheid is zeer hoog (ongeveer 21% volgens de officiële cijfers, onder jongeren zelfs meer dan 46%), er staan 3,4 miljoen huizen leeg (13% van het totaal) en het begrotingstekort kwam in de jaren 2009 en 2010 uit op ongeveer 10% van het BBP. De huizenmarkt laat nog steeds geen teken van herstel zien, want Bloomberg bericht dat er voor de achttiende maand op rij weer minder hypotheken zijn verstrekt. De voorraad van leegstaande huizen blijft groot, met als gevolg een blijvend neerwaartse druk op de gemiddelde huizenprijzen in Spanje.

Dat er steeds minder hypotheken worden verstrekt (43,6% minder in aantal en 40,6% minder in euro's dan een jaar geleden), heeft verschillende oorzaken. Potentiële huizenkopers blijven wachten omdat ze een verdere prijsdaling verwachten, terwijl de hoge werkloosheid ervoor zorgt dat veel mensen niet eens in staat zijn een huis te kopen. Aan de aanbodzijde zijn er ook problemen, want de Spaanse banken zijn door de crisis terughoudend geworden met het verstrekken van nieuwe leningen. Hun balans staat in veel gevallen al vol met 'giftige' hypotheekleningen, waarvan lang niet zeker is of die ook allemaal volledig afbetaald zullen worden.

Spanje moet nog een stuwmeer van ruim 3 miljoen leegstaande woningen verwerken, waarvan 700.000 stuks nieuwbouw zijn. De kersverse premier Rajoy probeert de huizenmarkt weer op gang te helpen door er nog een paar nieuwe subsidies en belastingvoordelen tegenaan te gooien, terwijl de banken worden 'geschoond' van €176 miljard aan slechte hypotheekleningen. Wie deze leningen oveeemt, en tegen welke prijs blijft vooralsnog onduidelijk. Dat banken het moeilijk hebben met hun zwakke kapitaalspositie blijkt ook uit de stijging van het aantal 'slechte leningen', want dat percentage steeg in oktober naar een 17-jaars record van 7,42%.

De gemiddelde huizenprijzen in Spanje zijn sinds het derde kwartaal van 2010 gezakt met nog eens 7,4%, aldus het Spaanse bureau voor de statistiek. Ook de grondprijzen dalen als gevolg van de vraaguitval en overproductie van woningen, die staan ten opzichte van het hoogtepunt in 2007 al bijna 50% lager.

Spaanse vastgoedmarkt laat nog nauwelijks herstel zien, hypotheekverstrekking daalt voor 18e maand op rij.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo