IMF pleit voor eenmalige 10% heffing op spaargeld

Het IMF pleit voor een eenmalige heffing van 10% op al het spaargeld in de Eurozone. Door een greep te doen op uw spaargeld kan de last van de Europese schuldencrisis verlicht worden. Het is een omstreden voorstel dat in het verleden ook al eens geopperd werd. Zo berekende de Boston Consulting Group in 2011 dat een heffing van 30% van alle activa – waaronder uw spaargeld – een uitweg uit de Europese schuldencrisis kan zijn.

Spaargeld belasten

Een heffing op spaartegoed van burgers spreekt blijkbaar tot de verbeelding, want eerder dit jaar stelde de hoofdeconoom van de Saxo Bank ook al een 10 tot 15 procent heffing voor. Het IMF verwijst in haar laatste fiscale monitor (PDF) naar een onderzoek van de Duitse econoom Stefan Bach. Hij raamde de opbrengsten van een 3,4% heffing op alle vermogende Duitse spaarders (meer dan €250.000) op ruim €100 miljard. Daarmee kan ongeveer 4% van de Duitse staatsschuld afgelost worden.

De economen van het IMF zijn bijzonder gecharmeerd van een spaardersheffing. De Belgische site Express schrijft er het volgende over.

“Het verleidelijke van zo’n belasting is dat ze kan worden geïmplementeerd voordat mensen zich eraan kunnen onttrekken. Ook kan worden verondersteld dan de heffing eenmalig is, waardoor het gedrag van spaarders niet verstoord wordt. Een heffing van 10% op alle spaartegoeden van gezinnen met een positief netto saldo kan de schuldratio van Europese landen ten opzichte van het bbp weer terugbrengen naar het niveau van 2007.”

Bail-in

Het IMF benadrukt dat het uitsluitend om theoretische voorstellen gaat, maar daarmee zullen de meeste spaarders niet gerustgesteld zijn. We hebben allemaal gezien hoe vermogende spaarders buiten de boot vallen als een bank dreigt om te vallen. De reddingsoperaties van banken in Cyprus en van SNS zijn nog maar de eerste voorbeelden van de beruchte ‘blauwdruk’ van Dijsselbloem. Spaarders worden al gepakt door de extreem lage rente, die al lang niet meer compenseert voor de inflatie. De koopkracht van spaarders wordt op slinkse wijze uitgehold, maar de vermogensrendementsheffing op spaargeld blijkt een peulenschilletje met wat er achter de schermen in voorbereiding is.

De spaarders is dus gewaarschuwd. Alweer…

IMF geeft groen licht voor spaardersheffing

Uw spaarvarken valt misschien ten prooi aan schulden

Goudstandaard seminar

Foto van Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

33 gedachten over “IMF pleit voor eenmalige 10% heffing op spaargeld

  • Dit soort gedachtes doet me telkens weer denken of dit nou voor het grotere goed is, of omdat de knappe koppen het niet meer weten, of dat het is om iemands zakken te vullen…
    Dit provoceert toch een bankrun?
    Daarnaast ben ik wel benieuwd naar die stelling “gezinnen met een positief netto saldo”. Bedoelen ze dan echt alleen op je spaarrekening? Of je totale balans (dus ook de hypotheek erbij gerekend)? Als dat zo zou zijn raak je de studenten/starters en de ouderen.

    Anyway: dit is een maatregel die natuurlijk niets oplost binnen het systeem op zich, maar het nog langer draaiend houd. Misschien meteen een antwoord op mijn eerste vraag…

    Beantwoorden
  • Ja, het begint bij het spaargeld en eindigt met het confisqueren van je goud en zilver.
    Noodwet financieel verkeer deze wet is al inwerking getreden alleen zijn nog niet alle artikelen van kracht.
    Zo als artikel 26 lees hier:
    Dit artikel is nog niet in werking getreden; ingeval buitengewone omstandigheden dit noodzakelijk maken kan bij koninklijk besluit, op voordracht van Onze Minister-President, dit artikel in werking treden.]

    Onze Minister is bevoegd – zo nodig in afwijking van andere wettelijke regelingen – voorschriften te geven ten aanzien van de financiële betrekkingen met het buitenland, alsmede ten aanzien van het vorderen van gouden munten, fijn goud, alliages van goud (onbewerkt of halffabricaat) en buitenlandse activa van ingezetenen. Tenzij bijzondere omstandigheden dit naar zijn oordeel onmogelijk maken, oefent hij deze bevoegdheden niet uit dan in overeenstemming met Onze Ministers van Buitenlandse Zaken, van Economische Zaken en van Landbouw en Visserij.
    Je haren gaan recht over eind staan bij het lezen van deze wet en dit is wat ons te wachten staat de voor spelingen van de Heer Tissen vallen hier bij in het niets dus wees gewaarschuwd.

    Beantwoorden
  • Laat ze eerst maar eens het geld stopzetten van mensen die in het buitenland wonen en hier een uitkering hebben of kinderbijslag. En dan de mensen aanpakken die het meeste geprofiteerd hebben toen het economisch goed ging. En de belasting verlaging van 11 jaar geleden terug draaien die de rijken toen krijgen en de rest niet

    Beantwoorden
  • OP ZEKER,hoe dan ook gaat de burger genaaid worden ,laat de burger aan het idee wennen en ga dan tot uitvoering over WAKKER WORDEN MENSEN

    Beantwoorden
  • Belachelijk idee! Van spaargeld, wat vaak zuur verdiend geld is, dient men af te blijven!
    Het moet niet gekker worden…….

    Beantwoorden
  • Hoeveel waarschuwingen heeft een mens nog nodig. Het is nu dus zaak om je spaargeld als een haas buiten de eurozone te brengen.

    Beantwoorden
    • Welk spaargeld, Het geld wat ik heb gaat bijna helemaal op aan de rekeningen

      Beantwoorden
  • Wat een belachelijk voorstel, helaas hebben deze een groot draagvlak omdat bestuurders en vermogenden waarschijnlijk hun spaargeld al hebben veilig gesteld.

    Beantwoorden
  • Tamelijk tendentieus artikel die bij navraag nauwelijks te verifieren is. Waarom zou het nu opeens actueel zijn. Op het Web kan ik alleen maar wat oudere berichten vinden.

    Beantwoorden
  • Leuk om zoveel comments te zien.

    Persoonlijk zie ik nog wel gebeuren dat zij die zich hedgen met edelmetalen nog wel eens aan de spreekwoordelijke kant van de boot kunnen zitten die er minder goed vanaf komt.
    Nu heb ik zelf ook edelmetalen, maar zaken lijken te simpel. Wat Peitje stelt verbaast me daarom niets. Als puntje bij paaltje komt denk ik dat degene die het roer in handen hebben maar al te goed weten waar ze het schip heensturen. En dat ook wij als lieden die denken te weten hoe de vork in de steel zitten in hun calculatie zitten.
    Of ben ik gewoon te paranoia geworden?

    In ieder geval leuk om zoveel comments te zien. Maarja, waar blijven die protesten nou die we in de jaren ’70/’80 hadden?

    Beantwoorden
      • @Floesh ,Goldman Sacks heeft de markt in de handen tot de comex leeg is .Bij lagere prijzen gaan de mijnen verlies draaien .Dus we moeten f..cking geduld hebben en die wordt nu op de proef gesteld mijn visie [onze]de aanhouder wint mvg Marcel

        Beantwoorden
  • Ik stel voor om op elke bedrijfstransactie die internationaal verloopt, en bedoeld is om belastingen te ontwijken (dus niet het betalen van reguliere goederen, maar het intern rondpompen van centjes) een heffing van 1% te zetten, zowel als het geld het land in komt, alsook als het er weer uit gaat. Door Nederland wordt jaarlijks 1200 miljard euro gesluisd door bedrijven als Starbucks, Google, Rolling Stones enz enz. dus met 1% spekken we de staatskas met ten minste 12 miljard per jaar. Hoeven we niet te bezuinigen.

    Beantwoorden
  • Zie denken zeker dat ze in de herfst al kerstfeest met gratis cadeaus mogen gaan ontvangen…

    Beantwoorden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *