Indiase minister: ‘Indiase bevolking moet meer in financiële markten beleggen’

De opmerking van de Indiase minister is opmerkelijk, aangezien de Indiase overheid de laatste jaren zelf ook een aanzienlijke hoeveelheid goud heeft gekocht en er onder de bevolking al decennia lang een cultuur heerst waarin goud in hoog aanzien staat. De minister verklaarde op televisie dat de tijd rijp is voor de Indiase middenklasse om over te schakelen van de 'spaarstand' naar een houding van investeren in nieuwe welvaart. Mukherjee verklaarde het volgende: “Ik heb een verzoek aan financieel analisten en andere experts op dit gebied [investeren en beleggen] om vertrouwen te scheppen in de markt en financiële geletterdheid te verspreiden.”

De minister voegde daaraan toe dat hij de Indiase economie toegankelijker en toleranter te maken voor investeerders, zodat het land zich ook kan ontwikkelen tot een grootmacht in de financiële wereld. ''Als India kan bouwen op haar economische kracht kan het een bron van stabiliteit worden voor de wereldeconomie en een veilige bestemming voor wereldwijd kapitaal, dat weer kan bijdragen aan een versnelde ontwikkeling van de Indiase economie'', aldus Mukherjee. Met dat laatste doelt hij op het behalen van een economische groei van 8 tot 9 procent per jaar.

Tegelijkertijd wijst de Indiase minster op de noodzaak voor India om bepaalde zaken goed in de gaten te houden, zoals het in toom houden van de prijsinflatie, het tekort op de betalingsbalans en het exportoverschot. De volgende reeks hervormingen in de financiele sector van India zullen erop gericht zijn om de Indiase aandelenmarkten te verbreden en te verdiepen. Daarmee hoopt men nieuwe beleggers aan te trekken die hun vermogen willen toevertrouwen aan de markt. Tegelijkertijd probeer de Indiase overheid de behoefte aan goud wat af te remmen, door de importheffing op goudbaren te verdubbelen van 2% naar 4%.

Financiële geletterdheid

De term financiële geletterdheid is misschien wat ongelukkig gekozen door Mukherjee, want mensen die besluiten om fysiek goud te kopen doen dat ook vanuit een bepaalde overtuiging en een bepaald inzicht. In India is het misschien vanzelfsprekend om goud te kopen, maar in Nederland wordt beleggen in goud door velen nog met argwaan bekeken. De veel gebruikte argumenten dat goud niets produceert, bijna nergens voor te gebruiken is en niet te waarderen is door het ontbreken van cashflow kunnen ook worden gezien als een teken van financiële ongeletterdheid. Goud speelt al sinds de oudheid een belangrijke rol in de monetaire geschiedenis en zal vroeg of laat weer door beleggers ontdekt worden om haar unieke eigenschappen.

Pranab Mukherjee wil Indiase aandelenmarkt toegankelijker maken voor investeerders

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo