Inflation fight must come first

China gaat gebukt onder hoge inflatie en de Chinese centrale bank verhoogde de (leen)rente naar 6%. De rente op spaartegoeden blijft hier echter ruim onder. Met een rentevergoeding van 2% op 1-jaars spaargeld is er sprake van een negatieve rente: het koopkrachtverlies is hoger dan de vergoeding. China stimuleert daarmee consumenten om spaargeld uit te geven of te beleggen. Dit beleid heeft de afgelopen jaren geleid tot veel speculatie, met name op de Chinese vastgoedmarkt.

Uit het onderstaande bericht blijkt dat de renteverhogingen voor spaargeld asymmetrisch zijn. Met andere woorden, de lange spaarrente wordt met een relatief hogere rentevoet verhoogd dan de korte spaarrente. Hiermee worden Chinese spaarders gestimuleerd om hun spaargeld voor langere tijd weg te zetten. Bovendien heeft de Chinese overheid afgelopen week maatregelen getroffen om speculatie met vastgoed tegen te gaan. Of deze maatregelen voldoende zijn, valt te bezien. Chinezen gaan er nog steeds vanuit dat zij duurder uit zijn als zij wachten met het kopen van een huis.
Het bestrijden van inflatie is prioriteit in China. Inflatie zorgt voor veel onvrede onder de bevolking en leidt tot een schevere verdeling van welvaart. Eén probleem, de Chinese geldpers is nodig om de economische groei op niveau te houden. De afgelopen twee jaar is de geldhoeveelheid gestegen met maar liefst 50%..
Onze SNS-correspondent stuurde ons het volgende over de Chinese renteverhoging..
Ook in China is inflatie een probleem want China verhoogt de korte rente voor de derde keer sinds oktober verleden jaar. Het 1 jaarstarief staat nu op 6.06%.
 
In een persbericht worden er drie redenen aangevoerd:
1) To guide public inflation expectations 
2) To further control the property market en
3) To present investment opportunities for medium sized banks such as CITIC and CMBC because their high Loan-to-Deposit ratios.
 
We melden dit maar even omdat vanmorgen op de BBC de gestegen voedselprijzen werden aangevoerd als reden voor de verhoging van de korte rente. De pen was al weer in het salpeterzuur gedoopt want voedselinflatie laat zich niet makkelijk bestrijden en zeker niet met een rentestijging, maar het ziet er naar uit dat de BBC zelf wat heeft verzonnen.
 
Neemt niet weg overigens dat de voedselprijzen wel degelijk scherp in de gaten gehouden worden. Zo zijn de tarweprijzen sinds juni verleden jaar van 500 naar 880 gestegen. Ook van deze commodity doen we een grafiek vanaf 2002 hieronder zodat u kunt zien dat we hier echt met een record te maken hebben.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Op dit moment wordt de droogte als boosdoener aangewezen, maar er zijn ook stemmen die melden dat bankiers met het goedkope geld dat ze van de overheid hebben gekregen in grondstoffen zijn gaan speculeren zodat daarmee de prijs verder is opgedreven. Het kan, maar lijkt niet voor de hand liggend waar het voedsel betreft. 
Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo