‘Italië is niet van plan de euro te verlaten’

De nieuwe begroting in Italië maakt beleggers nerveus en zorgde afgelopen vrijdag in Milaan al voor een stevige daling op de beurs. De handel in bankaandelen werd daar zelfs even stilgelegd, omdat de koersen te hard omlaag gingen. Ook schoot de rente op Italiaanse staatsleningen omhoog, waarmee de financiële markten hun zorgen uitspreken over de houdbaarheid van de hoge staatsschuld van het land. Die bedraagt momenteel meer dan 130% van het bbp en is daarmee veel hoger dan de Europese doelstelling van 60%.

Bovenop de onrust die volgde op het bekendmaken van de nieuwe begroting gooide Claudio Borghi, huiseconoom van Lega Nord en voorzitter van de commissie Begroting in het Italiaanse parlement, dinsdag nog wat extra olie op het vuur. Hij zei dinsdag op de radio dat Italië haar problemen beter had kunnen oplossen als het land over een eigen munt beschikte, waardoor de rente op Italiaanse staatsobligaties verder omhoog schoot tot 3,4% en het verschil met de Duitse 10-jaars rente richting de 300 basispunten steeg.

Italië gaat de euro niet verlaten

Door de scherpe reactie van de financiële markten kwam Borghi hij al snel terug op zijn eerdere uitspraak. In een verklaring tegen Bloomberg zei hij dat de huidige Italiaanse regering, ongeacht zijn persoonlijke overtuiging, geen plannen heeft om de muntunie te verlaten. Wel verdedigde hij de plannen van de regering om het begrotingstekort op te laten lopen tot 2,4%, omdat het alternatief van hogere belastingen en versobering volgens hem alleen maar meer schade zou toebrengen aan de economie van Italië. Zo sprak hij zijn onvrede uit over de btw-verhoging die in veel landen wordt doorgevoerd.

“Het is best grappig, want onze overheidsuitgaven wijken niet veel af van het standaard budget van de laatste jaren. De Italiaanse economie heeft veel potentie, zeker als we een klein duwtje kunnen geven met wat investeringen door de overheid. Als de Europese commissie denkt dat de Italiaanse economie beter af is met een tekort van 0,8% en een verhoging van de btw – want dat is wat hun plan is – dan denk ik van niet. Als je een moeizame economie hebt en vervolgens de belastingen blijft verhogen, dan is de uitkomst een recessie. Dat hebben we al eerder gezien. Wat we van plan zijn om te doen is dus een vrij standaard fiscale stimuleringsmaatregel en ik vind het raar dat dit wordt gezien als iets revolutionairs.

Dit is vreemd, want je weet heel goed dat ik erg uitgesproken voorstander ben van het feit dat Italië beter af is met een eigen munt, maar dat staat niet in het regeerakkoord. Er is geen plan om de euro te verlaten met deze regering.”

‘ECB moet interveniëren’

Borghi zei in het interview dat de financiële markten erg fragiel zijn, gezien het feit dat zijn woorden zo’n grote impact hebben. Deze onzekerheid is volgens hem toe te schrijven aan het feit dat de ECB niet garant staat voor het schuldpapier van Europese landen en dat ze binnenkort stopt met haar opkoopprogramma. De oplossing is volgens hem dat de ECB ingrijpt op het moment dat de rente op de staatsleningen van een bepaald land meer dan 150 basispunten afwijkt van de rente van het schuldpapier van een ander Euroland.

Met deze uitspraken gaat Borghi overigens lijnrecht in tegen de wens van de Europese Commissie om staatsobligaties weer als risicodragend kapitaal te behandelen. Pas als overheden zich realiseren dat ze worden overgeleverd aan de tucht van de markt zullen ze een verantwoord begrotingsbeleid gaan voeren, zo is de gedachte. Volgens deze redenering zijn staatsobligaties niet per definitie veilig en moeten beleggers rekening houden met de mogelijkheid dat een land haar schuldverplichtingen niet nakomt. Het devalueren van de munt of het aanzetten van de geldpers is voor lidstaten van de muntunie immers niet mogelijk.

Volg Marketupdate nu ook via Telegram

Foto van Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *