Italië krijgt geen uitzondering op bail-in

De Italiaanse premie Matteo Renzi zocht deze week steun bij de Duitse bondskanselier Merkel en de Franse premier Hollande om een uitzondering op de bail-in regels te maken voor de Italiaanse bankensector. Renzi wil de banken herkapitaliseren, maar daarmee zou automatisch de bail-in procedure in werking moeten treden. Daarom probeerde de Italiaanse premier zijn Duitse en Franse collega’s ervan te overtuigen dat het beter is om de bail-in regels niet op de Italiaanse banken toe te passen.

Er dreigen grote problemen voor Italiaanse banken en er wordt al gesproken over een nieuw reddingsprogramma van €40 miljard om de banken opnieuw te kapitaliseren. De Italiaanse bankensector heeft €360 miljard aan slechte leningen op de balans staan en is daarmee erg kwetsbaar voor een nieuwe crisis.

matteo-renzi

Matteo Renzi wil geen bail-in…

ECB: “Zonder bail-in geen bankenunie”

“Als we de bail-in regels niet naleven, dan betekent dat het einde van de Europese bankenunie”, zo verklaarde ECB-bestuurslid Benoit Coeure tijdens een bijeenkomst van de centrale bank in Portugal. Als we de bail-in procedure voor banken naast ons neerleggen, dan moeten toezichthouders volgens Coeure veel verder gaan om de banken goed te kunnen controleren. “Als je geen marktdiscipline hebt, dan leg je alle lasten bij de toezichthouder neer en wordt het toezicht op de banken veel indringender. Als we vandaag de dag afwijken van de bail-in regels, dan betekent dat het einde van de bankenunie zoals we die nu kennen.”

Ook de Duitse bondskanselier Merkel is kritisch over het voorstel van Renzi en zei in een verklaring dat het niet de bedoeling is dat Europa iedere twee jaar de regels voor banken aanpast.

coeure

…maar Benoit Coeure wil geen uitzondering maken voor Italië

Bail-in onder druk

Sinds het begin van dit jaar zijn er nieuwe bail-in regels van kracht die moeten voorkomen dat de belastingbetaler moet opdraaien voor de kosten van een omvallende bank. Onder de nieuwe bail-in regels betalen vermogende spaarders en obligatiehouders van de bank mee om het moment dat de bank gered moet worden.

De gedachte achter de bail-in regelgeving is dat spaarders en obligatiehouders zich meer bewust worden van de risico’s en dat ze deze niet langer kunnen afwentelen op de belastingbetaler. Zou je de bail-in regels afschaffen, dan worden vermogende spaarders en obligatiehouders gemakzuchtiger en zullen zij minder snel vraagtekens zetten bij de kredietwaardigheid van een bank. Dat is volgens de Europese regeringsleiders en de centrale bank een onwenselijke situatie.

Europa wil het toezicht op banken verbeteren door middel van een nieuw Europees bankentoezicht. Dat moet voorkomen dat banken te lang grote risico’s kunnen nemen en daarmee een nieuwe bankencrisis kunnen veroorzaken.

bailout-money

ECB wil niet morrelen aan de bail-in regels 

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo