James Grant over Bernanke en QE3

Maar ondanks het aï¬Â‚open van het opkoopprogramma van $600 miljard aan Amerikaanse staatsobligaties op 30 juni, stopt de Federal Reserve niet helemaal met de opkoop. De New York Fed heeft namelijk al te kennen gegeven op welke dagen zij – met de opbrengsten uit afgeloste obligaties – nieuwe aankopen gaat doen.

Financieel analist James Grant vat in een interview met Bloomberg helder samen wat hij van het beleid van Ben Beanke vindt. QE2 heeft wat hem betreft alleen maar averechts gewerkt. Het vertrouwen in de dollar is afgenomen, de economie is verder verzwakt en er is een beduidend hogere inï¬Â‚atie. Bovendien is het niet de taak van de Fed om de aandelenmarkten te stimuleren en heeft dit beleid de Ê»onderhuidseʼ instabiliteit van het Amerikaanse ï¬Ânanciële stelsel alleen maar vergroot.

Maar wat zal er gebeuren als de koersen weer gaan dalen door het aï¬Â‚open van QE2 eind deze maand? Volgens James Grant kunnen we dan weer rekenen op een nieuwe ronde van monetaire stimulering om zo het gevoel van welvaart en van het 'economische herstel' in stand te houden. Grant is duidelijk: centrale bankiers hebben teveel macht gekregen over de economie. De vrije markt wordt teveel verstoord door gestuurde plannen van politici en bankiers.


Grant Says Stock Market Weakness May Trigger QE3… door Bloomberg

Bronnen:

Grant Says Stock Market Weakness May Trigger QE3… door Bloomberg
“Fed cuts growth forecast; no hint of more support”
http://www.reuters.com/article/2011/06/22/us-usa-fed-idUSTRE75K3RK20110622