Japan en Europa gaan van ‘bail-out’ naar ‘bail-in’

Het bail-in model werd eerder al toegepast bij de SNS bank in Nederland en tijdens de bankencrisis op Cyprus. Voor het eerst leden vermogende spaarders en obligatiehouders een aanzienlijk deel van de verliezen. Daarvoor werden de kosten voor het redden van een bank meestal op het bordje van de belastingbetaler geschoven.

Volgens Benoît Cœuré mist Europa de urgentie voor beter centraal toezicht en voor economische hervormingen. “Het lijkt erop alsof het nog decennia kan duren. Dat is zorgelijk, want we hebben geen decennia de tijd”, aldus de centrale bankier Cœuré. Hij deed zijn uitspraken tijdens een paneldiscussie in de Duitse hoofdstad Berlijn.

Japan

Ook Japan heeft deze week haar voorkeur uitgesproken voor het bail-in concept. Yahoo Finance schrijft dat de Japanse toezichthouder nieuwe regels gaat opstellen om het verlies van falende bank op het bordje van investeerders en crediteuren te schuiven. Dat kan bijvoorbeeld gedaan worden door het geld dat spaarders en obligatiehouders aan de bank verstrekt hebben om te zetten in bankaandelen. Op die manier kan het eigen vermogen van de bank weer hersteld worden.

Vermogende spaarders en obligatiehouders zullen in de toekomst opdraaien voor de verliezen

Foto van Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *