Japanners stoppen massaal contant geld in kluisjes

De komst van een negatieve rente doet veel Japanners besluiten geld van de bank te halen en in een kluisje te bewaren, zo schrijft de Wall Street Journal. Onlangs introduceerde de Bank of Japan een negatieve rente, maar daar blijkt de spaarzame bevolking niet van gediend. Ze pinnen op grote schaal contant geld, om dat vervolgens thuis in een kluisje te bewaren.

Japan is in zekere zin een voorbode voor wat Europa en de Verenigde Staten te wachten staat, omdat het Aziatische land al veel langer worstelt met een combinatie van zeer hoge schulden, een zwakke economische groei en een extreem lage rente. Nu de centrale bank probeert een negatieve rente door te drukken haken spaarders massaal af en vluchten zij in een spaarmiddel waar ze geen rente over hoeven te betalen, namelijk contant geld.

Run op kluisjes in Japan

De Wall Street Journal bericht dat de verkopen van kluisjes in Japan momenteel 2,5 keer zo hoog liggen als in dezelfde periode vorig jaar. Wie nu nog een kluisje wil kopen heeft minder keuze of moet een paar weken geduld opbrengen, omdat er onvoldoende voorraad is om aan de plotselinge vraag te kunnen voldoen.

Safe_iconDe run op kluisjes is goed te begrijpen als je bedenkt dat de spaarrente in Japan vrijwel nul procent procent is. Zelfs als je de Japanse overheid voor 10 jaar geld wilt uitlenen hoef je daar als belegger of spaarders inmiddels geen rentevergoeding meer voor te verwachten.

Spaarders die de volatiliteit van de aandelenmarkt niet aandurven hebben dus niet veel andere mogelijkheden meer dan contant geld of edelmetalen, waarvan eerstgenoemde bij het grote publiek nog steeds het meest vertrouwd is.

Meer contant geld in omloop

De hoeveelheid contant geld in omloop ten opzichte van de omvang van de Japanse economie is vandaag de dag drie keer zo groot als in 1995, zo concludeerde de Japanse nieuwsbrief The Oriental Economist eerder deze maand. Die stijging is grotendeels te verklaren door het feit dat meer Japanners door de lage rente besluiten spaargeld in de vorm van bankbiljetten aan te houden en weg te halen bij de bank.

“Volgens de Bank of Japan zou een negatieve rente een vlucht richting meer risicovolle beleggingen met een hoger rendement uitlokken, maar in plaats daarvan schuiven spaarders hun vermogen in contant geld dat helemaal niets oplevert”, zo schrijft de auteur van de nieuwsbrief, Richard Katz.

De Bank of Japan hoopt dat een beleid van negatieve rente de economie aanjaagt, omdat het op deze manier voor consumenten en bedrijven nog goedkoper wordt om geld te lenen voor investeringen, consumptieve bestedingen of de aanschaf van bijvoorbeeld een huis of een appartement. Maar het probleem blijkt helemaal niet aanbod gedreven, maar juist vraag gedreven te zijn. Er is genoeg geld beschikbaar, maar mensen willen het niet uitgeven.

cash-circulation-japan

Veel meer contant geld in omloop in Japan door de negatieve rente (Bron: WSJ)

Foto van Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *