Jeugdwerkloosheid Italië en Portugal loopt ook snel op

Onderstaande grafiek, samengesteld door Zero Hedge, hebben we al eens eerder laten zien op Marketupdate. Deze geactualiseerde versie laat de meest recente cijfers van de jeugdwerkloosheid zien in verschillende Europese landen, inclusief Groot-Brittannië en het gemiddelde niveau in de Eurozone. De grafiek laat zien dat de jeugdwerkloosheid (jongeren onder de 25 jaar) in Spanje en Griekenland al boven de 50% ligt. Meer zorgwekkend is de ontwikkeling, want ook deze versie met de meest actuele data geeft geen vooruitzicht op economisch herstel. In Portugal ligt de jeugdwerkloosheid ook al op 35%, maar sinds kort is ook de arbeidsmarkt in Italië dramatisch verslechterd. Daar is de jeugdwerkloosheid nu ook naar 35% gestegen, een verdrievoudiging ten opzichte van de periode van 1999 tot en met 2002.

De snel oplopende jeugdwerkloosheid in de verschillende Eurolanden laat ook het gemiddelde stijgen, want dat ligt nu voor het eerst sinds 1994 weer boven de 22%. En toen waren de werkloosheidspercentages in Spanje, Griekenland, Portugal én Italië lager dan nu het geval is. Alleen Duitsland doet het nog vrij goed, met een jeugdwerkloosheid van minder dan 10% en een dalende trend die al in 2010 ingezet is.

Muntunie

Van de verwachting dat economische verschillen juist kleiner zouden worden door de Europese integratie is niet veel meer over, zoals ook onderstaande grafiek laat zien. Maar daarbij moet wel in het achterhoofd worden gehouden dat de Europese muntunie heeft gezorgd voor de eenheid die zo belangrijk is. Europese landen zijn tot elkaar veroordeeld en hebben niet de mogelijkheid om te vluchten in devaluaties of protectionistische maatregelen om hun eigen economie ten koste van buurlanden te stimuleren. Zonder een gemeenschappelijke munt en een ECB zouden sommige landen in Europa hun valuta al lang gedevalueerd hebben, wat ook weer devaluaties in andere landen zou kunnen uitlokken. Dergelijk populistische beleid zou de Europese economie vooral veel schade toebrengen en de verhoudingen tussen landen op scherp zetten.

De geschiedenis heeft al eens uitgewezen waar valuta- en handelsoorlogen toe kunnen leiden. De zwakke positie waarin Europese landen zich nu bevinden kan over een aantal jaar juist ons sterkste punt blijken te zijn. De zeer hoge werkloosheidscijfers passen meer bij een depressie dan een recessie, maar het alteatief van nog meer schulden stapelen en de geldpers aanzetten levert zo mogelijk een nog slechter toekomstbeeld op.

Jeugdwerkloosheid in verschillende Europese landen, klik voor een grotere afbeelding (Bron: Zero Hedge)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo