Jurgen Stark: “Het geldsysteem is pure fictie”

Volgens Jurgen Stark is ons huidige monetaire stelsel niets meer of minder dan pure fictie, zo lezen we op de website van het Spaanse Libre Mercado. Tijdens een conferentie van het Ludwig von Mises Institute sprak de voormalig vicepresident van de Duitse Bundesbank en voormalig hoofdeconoom van de ECB zeer kritisch over het monetaire beleid van de laatste jaren. Het is dezelfde man die in 2011 afstand deed van zijn toppositie binnen de ECB, omdat hij pertinent tegenstander was van het rechtstreeks opkopen van staatsobligaties van ‘probleemlanden’ in de periferie van de Eurozone.

Jurgen Stark: "Het geldsysteem is pure fictie"Volgens Stark zijn alle centrale banken, inclusief de ECB, de controle over de economische situatie volledig kwijtgeraakt. Het monetaire systeem werd in 2011 gered door gecoördineerde acties van verschillende grote centrale banken, maar volgens Stark is er niets meer van overgebleven anders dan ‘pure fictie’. De monetaire autoriteiten hebben er sinds 2008 alles aan gedaan om een tweede ‘Lehman’ moment te voorkomen. In de woorden van de voormalig hoofdeconoom van de ECB: “Als dat moment er toch komt, dan zal het systeem dat niet overleven.”

Het probleem is het monetaire systeem zelf, dat de mogelijkheid biedt geld te creëren zonder dat daar iets van waarde tegenover staat. Een ander probleem is de multiplier waarmee commerciële banken kredieten kunnen verstrekken, zonder dat daar besparingen tegenover staan. Volgens de insider doet iedereen er verstandig aan een deel van de ‘fictieve besparingen’ om te zetten in ’traditionele’ veilige havens als goud en zilver. Dat is nogal een uitspraak voor een man die tot een paar jaar geleden nog hoofdeconoom was van de ECB!

Risico’s verdwijnen onder het tapijt

In een andere lezing in Parijs zei Stark dat het zwakke economische herstel in Europa niet het gevolg is van het ontbreken van monetaire en fiscale stimulering, maar van een langzaam proces van schuldafbouw (deleveraging) en van het ontbreken van structurele hervormingen. Ook zei hij dat het zich zorgen maakte over de gevolgen van het soepele monetaire beleid van de ECB. Als gevolg daarvan zijn de verschillen in rente steeds kleiner geworden, waardoor de markt moeilijker kan inschatten hoe groot het default risico is van een belegging. “Stijgende koersen hebben de euro sterker gemaakt. Maar de financiele markten zijn door de crisis verstoord geraakt. We moeten hier niet al te optimistisch over zijn”.

Met stijgende koersen doelt Stark op de hogere aandelenkoersen en de dalende rente op staatsobligaties van met name de perifere Eurolanden. De koersstijging suggereert een toenemend vertrouwen in het financiële systeem, maar als we naar de macro-economische cijfers kijken is er zeker geen reden om aan te nemen dat het echt zoveel beter gaat met de economie.

(h/t: Shanti, Goudstudieforum)

Foto van Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

14 gedachten over “Jurgen Stark: “Het geldsysteem is pure fictie”

  • Re: het zwakke economische herstel in Europa niet het gevolg is van het ontbreken van monetaire en fiscale stimulering, maar van een langzaam proces van schuldafbouw (deleveraging) en van het ontbreken van structurele hervormingen

    Dat begrijp ik niet. U wel?
    Is het niet gewoon een voorraadcyclus binnen de depressive cq Kondratieff-winter?

    Beantwoorden
    • Vooralsnog zien we in de Eurozone vooral vraaguitval als gevolg van de deflatoire krachten die momenteel spelen (weinig lenen, schuldposities afbouwen). Ik denk dat Stark erop doelt dat Europa moet wennen aan een langdurige periode van lage economische groei en een lage officiële inflatie, zoals Draghi ook al aangaf.

      Beantwoorden
  • De Fed creëert en onderhoudt crises naar eigen dunk, houdt de Eurozone in de wurggreep van kredietkrimp en bepaalt wanneer de economie eventueel instort.
    Lees verder:
    http://mario828282.wordpress.com/2013/12/23/fed-bedrog-al-100-jaar-succesvol-monetaire-slavernij-gaat-door/

    De capitulatie van Europa in Washington op 29.NOV.2011 voor de Federal Reserve – Euro Dollarsurrogaat
    Lees verder:
    http://mario828282.wordpress.com/2013/12/24/eurozone-monetaristische-kolonie-van-de-federal-reserve/

    Beantwoorden
    • Beste Mario8282,

      We gebruiken een WordPress plugin die spam blokkeert. Dat doen we om de site schoon en leesbaar te houden. Helaas zet dat filter soms per ongeluk reacties in de wacht, omdat ze als spam worden aangemerkt. Ik moet ze dan handmatig doorlaten en daar kan soms enige tijd over heen gaan.

      We zijn niet van plan hier op Marketupdate goede inhoudelijke reacties te censureren. We willen alleen spam weren van de site.

      Groet Frank

      Beantwoorden
  • * Het geldsysteem (systeem-!) is pure fiktie *
    Een -fiktie- systemisch in stand houden, kan je alleen met systemische manipulaties & interventies. Of dit nu al dan niet een samenzwering is, doet er niet toe. Iedere manipulatie (interventie) lokt automatisch een volgende uit. Een kettingreaktie, dus.
    De meester manipulators (akteurs) halen vanzelfsprekend steeds de winsten van hun manipulaties binnen.
    De in stand houding van de fiktie gaat noodzakelijkerwijs crescendo door nog meer manipulaties & interventies…tot het (Ponzi)systeem eraan bezwijkt.
    Daar kan je ONMOGELIJK -timing modellen- voor opmaken. Is alchemie. De manipulaties & interventies zijn niet (nooit) berekenbaar. Daarom het goud-advies van J.Stark.

    Beantwoorden
    • Men moet goed beseffen dat het geld slechts een claimbewijs is op vermogen. Het geld zelf is niet je vermogen. Onder normale omstandigheden is geld om te zetten in tastbare waarde (op dit moment ongeveer $1.300 voor een troy ounce goud) en men beschouwt geld daarom ook als zijn of haar vermogen.

      Maar het blijft een claimbewijs die door hyperinflatie of door devaluatie veel aan waarde kan verliezen. Zie bijvoorbeeld 1934, toen de dollar werd gedevalueerd van $20,67 naar $35 per troy ounce. Het papier verloor meer dan de helft van haar waarde, de gouden munt van 1 troy ounce behield haar waarde.

      Iets soortgelijks zal zich in de toekomst weer voordoen, al kan niemand vertellen wanneer.

      Beantwoorden
      • Dit doet zich nu toch continu voor door de inflatie? Al het gegeven krediet is veel te groot in relatie tot het beschikbare kapitaal. Hou kan een kapitalistisch systeem functioneren zonder kapitaal?

        Beantwoorden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *