Kan de aandelenmarkt zonder stimulering centrale banken?

Het is alweer negen jaar geleden dat de aandelenmarkt in de Verenigde Staten haar bodem bereikte. De S&P 500 staat op het moment van schrijven op ongeveer 2.800 punten, ruim vier keer zoveel als het dieptepunt van 666 punten in het voorjaar van 2009. Een uitmuntende prestatie, ware het niet dat deze rally gepaard ging met het grootste monetaire experiment in de geschiedenis van centrale banken.

Sinds het uitbreken van de financiële crisis hebben de zes grootste centrale banken met verschillende soorten stimuleringsprogramma’s meer dan $12.000 miljard aan hun balans toegevoegd. De meeste centrale banken kochten schuldpapier op om de obligatiemarkt liquide te houden, terwijl andere centrale banken intervenieerden door aandelen (Bank of Japan) en vreemde valuta (Swiss National Bank) op te kopen.

Centrale banken willen stimulering afbouwen (Grafiek via Zero Hedge)

Wat als centrale banken de geldkraan dichtdraaien?

Deze monetaire stimulering pakte goed uit voor aandelen, want door de lage rente konden bedrijven goedkoop lenen en werd de aandelenmarkt een interessant alternatief voor het spaargeld. Maar wat gaat er met die aandelenkoersen gebeuren als centrale banken straks de geldkraan dichtdraaien?

De Federal Reserve is al begonnen met het afbouwen van haar balans en het verhogen van de rente, al gaat dat in zeer kleine stapjes. De ECB is voornemens later dit jaar haar opkoopprogramma af te bouwen, terwijl de gouverneur van de Bank of England recent nog gezegd heeft dat het tijd wordt om weer een renteverhoging door te voeren.

Natuurlijk geldt ook hier het principe van ‘eerst zien en dan geloven’, maar als centrale banken daadwerkelijk de geldkraan dichtschroeven kan dat wel eens zeer negatief uitpakken voor zowel aandelen als staatsobligaties. Zoals onderstaande grafiek laat zien is er namelijk een sterke correlatie tussen de wereldwijde aandelenindex MSCI World en de aankopen van centrale banken.

Wat betekent terugdraaien van monetaire stimulering voor aandelen? (Bron: Citi Research)

Is de nieuwe koers van centrale banken niet ingeprijsd?

Volgens de efficiënte markttheorie zou de aangekondigde koerswijziging van centrale banken inmiddels ingeprijsd moeten zijn in de waardering van aandelen en obligaties, maar daar lijkt nog geen sprake van te zijn. Volgens analist Matt King van Citi is dat wel te verklaren, omdat deze theorie alleen opgaat voor markten die zeer liquide zijn. Daar is echter niet altijd sprake van, zeker niet in obligatiemarkten die langzaam aan gedomineerd worden door centrale banken. Als voorbeeld noemt hij de markt voor Italiaanse staatsobligaties, waar de centrale bank de laatste jaren de belangrijkste koper was van het schuldpapier.

Valt de centrale bank als koper van obligaties weg, dan is het lastig te voorspellen waar de koers heen zal gaan. Dat kan het einde betekenen van een lange periode met uitzonderlijk weinig volatiliteit en het begin van een nieuwe periode met meer onzekerheid. De lage volatiliteit van de laatste tijd moet volgens King daarom ook niet verward worden met een laag risico.

Lage volatiliteit is niet hetzelfde als weinig risico

Durven centrale banken dit risico te nemen en het stimulerende beleid terug te draaien dat de aandelenmarkt en de economie de laatste jaren zo ondersteund heeft? Of zullen ze er al snel achter komen dat ’tapering’ binnen dit geldsysteem een onmogelijke opgave is?

Dit artikel wordt u aangeboden door Goudstandaard, uw adres voor de aankoop en verzekerde opslag van edelmetalen. Wilt u goud kopen? Neem dan contact op door te mailen naar [email protected] of door te bellen naar +31(0)88-4688488.

Foto van Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

2 gedachten over “Kan de aandelenmarkt zonder stimulering centrale banken?

  • Zoals eerder gesteld, is de omlaag lopende rente curve vanaf 1981 omstreeks 2016 geëindigd, en gaat deze historische curve, vanuit de 19e eeuw weer omhoog. Inmiddels zijn de derivaten schulden opgelopen tot 350 Biljoen $, waarbij de schulden 3 maal zo hoog zijn als de wereld BNP. Enkele Centrale banken zijn hun gezwollen balansen aan het verkleinen. In dit verband zijn de financiële markten met hun koersen tot idiote hoogten opgelopen. Het corrupte politieke E.U.systeem heeft de E.C.B. via een truc gedwongen om via de drukpers grotendeels waardeloze schuldentitels op te kopen. Dit, om de verschillende corrupte zuid E.U. landen en regeringen in het zadel te houden. Thans wordt het punt ”To not return”” bereikt en heeft de Centrale bank, bij een recessie, die er zit aan te komen, geen munitie meer. Zoals eerder voorspeld, gaat nu of het grote doorstrepen van schulden beginnen of een gigantische inflatie zorgt voor hetzelfde effect. Wanneer de inflatie gaat oplopen, rennen de spaarders naar het banken loket om hun verwaterde centjes nog enige waarde te geven in waardevaste aassets. Dat jaagt de rente verder omhoog. De verder verarming via koopkracht verlies zorgt voor chaos, sociale onrust en opkomst van extreme politieke partijen. Hopelijk worden de politici, welke voorstaande op hun geweten hebben afgedroogd! KOOP edelmetaal!!!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *