Kredietbeoordelaar S&P waarschuwt Japan voor nieuwe afwaardering

Zodoende komt S&P opnieuw met een waarschuwing voor Japan, door te stellen dat de Japanse regering onder leiding van Yoshihiko Noda geen vooruitgang heeft gemaakt in de beloofde aanpak van de staatsschuld. Japan werd in april door S&P afgewaardeerd naar AA- en in augustus door Moody's naar Aa3. Ook kredietbeoordelaar Fitch heeft Japan op AA- staan, met een negatieve outlook.

Volgens Takahira Ogawa, directeur de afdeling 'souvereign ratings' binnen S&P, zei het volgende over de situatie in Japan: ''De financiën van Japan worden met de dag en met de seconde slechter.. We komen dichter bij een downgrade, omdat de situatie geleidelijk blijft verslechteren.'' Volgens Ogawa heeft Japan een geloofwaardig en omvangrijk plan nodig om de schuldenlast in de hand te houden. Door de wederopbouw van gebieden die in maart door de aardbeving en tsunami zijn getroffen is de staatsschuld verder opgelopen en staat deze inmiddels al op een niveau van 197,5% (CIA en Eurostat) of 220% (IMF) van het BBP.

Eigenlijk is een schuldenlast met een dubbel zo grote omvang als de complete economie niet mogelijk, maar blijkbaar kopen Japanners nog voldoende staatspapier op om de rente zo laag te houden. Kyle Bass maakte onlangs duidelijk waarom de financiering van Japan veel weg heeft van een piramidespel en waarom dat vroeg of laat mis zal gaan. De rente op 10-jaars obligaties lag een tijdje onder de 1%, maar is door dit nieuws van afgelopen donderdag weer gestegen tot boven de 1%. In historisch opzicht nog altijd zeer laag, maar door de enorme omvang van de staatsschuld heeft ook een minimale rentestijging al een groot effect op de rijksbegroting van Japan. Op dit moment gaat al bijna de helft van de belastinginkomsten in Japan naar het aflossen van staatsschuld, een situatie die onhoudbaar is als de rente bijvoorbeeld naar 2% zou stijgen en een paar jaar op dat niveau zou blijven staan.

Het maandelijkse rapport dat de Japanse overheid publiceert over de stand van de economie bevatte ook geen hoopgevend nieuws. Volgens het rapport, dat ook op 24 november verscheen, herstelt de economie licht, maar zijn er nog veel risico's die het herstel kunnen vertragen. Voorbeelden die genoemd worden zijn de volatiliteit op de financiële markten, vertraging van de groei in het buitenland (de Japanse economie leunt zwaar op export) en de impact van de overstromingen in Thailand voor de Japanse industrie (toeleveranciers en afnemers voor de industrie). Ook bracht het rapport naar voren dat de bedrijfswinsten voor het eerst in zes maanden weer waren gezakt. Hieronder een grafiek van Bloomberg met de renteontwikkeling van afgelopen vrijdag en van het afgelopen jaar.

Rente op Japanse 10-jaars staatsobligaties liep vrijdag weer wat op, staat nu boven de 1%

Japanse 10-jaars rente over de afgelopen twaalf maanden, is de dalende trend gebroken?