Verschillende kredietbeoordelaars hebben de kredietstatus van het Verenigd Koninkrijk vanwege de Brexit verlaagd. Standard & Poor’s verlaagde de kredietscore met twee stappen, van AAA+ naar AA, terwijl Fitch deze met één stap verlaagde van AA+ naar AA. Ook heeft Fitch haar ‘outlook’ voor het Verenigd Koninkrijk op negatief gezet, wat betekent dat een verdere afwaardering later dit jaar niet uitgesloten is.
Kredietbeoordelaar Fitch verwacht dat een vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU een zeer negatieve impact zal hebben op de economie, de overheidsfinanciën en de politieke continuïteit. Ook verwacht de kredietbeoordelaar een lagere economische groei als gevolg van een dalende immigratie en een afname van de buitenlandse investeringen in de Britse economie. Ook kan de waardedaling van het Britse pond een ongunstige uitwerking hebben op de Britse economie.
Volgens de kredietbeoordelaar hebben de Britse banken een goede liquiditeitspositie en zijn ze goed voorbereid op een periode van hoge volatiliteit. Ook staat de Bank of England klaar om liquiditeit te verstrekken als dat nodig is. Voor de financiële sector voorziet Fitch dus geen grote risico’s. Wat wel een risico kan worden is de financiering van het structureel grote tekort op de handelsbalans. Bij een waardedaling van het Britse pond zullen de importkosten stijgen.
Standard & Poor’s ziet zoveel onzekerheden voor de toekomst van Groot-Brittannië dat ze de kredietstatus met twee stappen verlaagden. Zij verwachten nog meer onzekerheid over de integriteit van het land als er bijvoorbeeld een referendum komt over de onafhankelijkheid van Schotland. Moody’s, de derde grote kredietbeoordelaar, verlaagde eerder al de kredietstatus van het land en besloot afgelopen weekend haar vooruitzicht van ‘stabiel’ naar ‘negatief’ te verlagen.
Lagere kredietstatus Verenigd Koninkrijk
Een lagere kredietstatus betekent dat de staatsschuld van het land als minder veilig bestempeld wordt en dat kan tot gevolg hebben dat pensioenfondsen en banken minder Britse staatsobligaties op de balans mogen zetten. Daardoor kan het voor de Britse regering in theorie duurder worden om geld te lenen. In de praktijk merken we daar overigens weinig van, want in een zoektocht naar veilige havens nemen beleggers sinds kort genoegen met een rente van minder dan 1% op een 10-jaars lening. Groot-Brittannië heeft nog nooit zo goedkoop kunnen lenen als nu…
Beleggers trekken zich niets aan van afwaardering Verenigd Koninkrijk (Bron: Bloomberg)